VI. Gyergyói Lovas Napok

GyergyoiLovasNapok PROGRAM plakat
Idén is számos programmal várják az érdeklődőket a rendezvényen. Családbarátabb, biztonságosabb, látványosabb – ezek a szeptember 21–22-i Gyergyói Lovas Napok kulcsszavai. 50-52 programpontot kínál a két nap, és a lovas mutatványok sem maradnak el, magyarországi fellépőkkel. A programban hagyományosan fogathajtóverseny, Gyergyói Vágta és díjugratóverseny is lesz, solymászbemutató, szánhúzó kutyák nyári versenye, huszár- és csendőrbemutató, ostorművészet, népi tánc, modern tánc, továbbá a nagy népszerűségnek örvendő Polgármesterek csatája fogathajtó-versenyszám is. Idén is hivatásos konferansziék gondoskodnak a jó hangulatról, amelynek fokozásához a marosvásárhelyi Nagy István és Fodor Piroska színművészek alkotta Gruppen Hecc párosát kérték fel a szervezők.

Magyar utcanevek Nyárádszeredában – talán most

Nyárádszeredában ismét próbálkoznak a Magyar Polgári Párt önkormányzati képviselői meggyőzni RMDSZ-es kollégáikat arról, hogy ideje lenne jó pár utcát magyar történelmi személyiségekről elnevezni.
A polgáriak a Székely Nemzeti Tanács marosszéki elnöke, Csíki Sándor helyi pedagógus kezdeményezésére készülnek ismét az önkormányzat elé terjeszteni azt a listát, melynek elfogadásával a bekecsalji kisvárosban felszámolhatnák a kommunista diktatúra idején adott, jobbára semmitmondó utcaneveket. Az elmúlt nyolc évben a mindvégig kisebbségben lévő MPP-sek több kudarcba fulladt kísérletet tettek erre vonatkozólag. Jó ideig Nyárádszereda volt Székelyföld egyetlen magyar városa, amelynek utcái és terei egyetlen magyar személyiség nevét sem viselték.
Egy név, az is üggyel-bajjal
Hosszas jogi és gazdasági viták után mindössze a városka főterét sikerült elkeresztelni Erdély, Nyárádszeredában megválasztott uralkodójáról, Bocskai Istvánról. Addig a polgáriak kezdeményezéseit hol az RMDSZ tanácsosai söpörték le az asztalról, hol a vállalkozói szféra próbálta gáncsolni. A magyar utcanevek legnagyobb ellenzőinek a majdnem színmagyar település egykori vezetői bizonyultak.
Dászkel László volt polgármester azzal indokolta álláspontját, hogy az utcanévcsere nem jelent prioritást, a víz- és csatornarendszer fejlesztése ennél sokkal fontosabb és sürgősebb megoldásra váró feladat. Egykori helyettese, Borbély Mihály ugyan nem ellenezte a változtatást, azonban „a béke kedvéért” azzal a javaslattal rukkolt elő, hogy New York-i mintára Szeredában is számozzák az utcákat. Amikor végre egyezség született a főtér átnevezéséről, amit a tanács valamennyi tagja megszavazott, egy pár tehetős magyar vállalkozó próbálta megvétózni a döntést. Három, a főtéren üzletet, gyógyszertárat és italbárt működtető cégtulajdonos azzal próbálta megakadályozni a névcserét, hogy amúgy is elég gondot jelent az adófizetés, senkinek nem hiányzik egy újabb kiadás. Mi több, az okiratcserétől tartó egyik patikatulajdonos, Kolozsvári Zoltán állatorvos aláírásgyűjtésbe kezdett, arra buzdítva Szereda magyarságát, hogy tiltakozzon a főtér Hársfáról Bocskaira való keresztelése ellen.
Gesztusukon még a román nacionalisták is elcsodálkoztak. A Nagyrománia Párt Maros megyei elnöke nem értette az ellenzők logikáját, Florin Oproiescu, a Vatra Românească országos elnöke viszont gratulált a Bocskaival szembenállóknak. A vállalkozók csak akkor döbbentek rá, hogy mekkora öngólt rúgtak, amikor többen is különböző közösségi fórumok üzleteik elkerülésére szólították fel a helyi lakosságot.
A névcseréket szorgalmazó polgáriaknak nem sikerült meggyőzniük RMDSZ-es tanácsos társaikat, hogy a főtér átnevezése mellett legalább a Petőfi Sándor (jelenlegi Állomás) és a Gábor Áron (mostani Hajnal) utca kapja vissza eredeti nevét.
Bíznak az „új RMDSZ-ben”
„Most már jóval derűlátóbb vagyok, hisz az RMDSZ-ben is, a városvezetésben is a nemzeti vonal képviselői kerekedtek felül” – indokolta lapunknak optimizmusát Csíki Sándor, aki jó lokálpatriótáknak tartja a jelenlegi önkormányzati vezetőket. Mint mondotta, már csak azért is megbízik Tóth Sándor polgármesterben, mert a prefektus utasítására sem volt hajlandó eltávolítani a városházáról a székely zászlót, sőt március 10-én, egy népes csapat társaságában részt vett „az RMDSZ-es elöljáróknak tiltott” marosvásárhelyi Székely Szabadság Napján. Csíki reméli, hogy ezúttal sem a lakók, sem az üzletemberek nem fogják ellenezni a változást, már csak azért sem, mert „a Bocskai téren egyetlen vállalkozás sem döglött be az okiratcserék miatt”. Ennek ellenére Tóth Sándor polgármester úgy véli, az akták kicserélése némi gondot jelenthet, annál is inkább, mivel a más kiadások előtt álló önkormányzat nem vállalhatja át azok költségeit. Az elöljáró mégsem zárkózik el az SZNT és az MPP újabb kezdeményezésétől. „Mintegy húsz új, elnevezetlen utcánk van, ezekkel kell kezdenünk. A többinek csak abban az esetben tartom indokoltnak a névcseréjét, ha a lakók is beleegyeznek” – nyilatkozta lapunknak Tóth Sándor.
Székelyhon

Fölösleges tanszerből segítség

Tanszergyűjtési akciójával a szerényebb körülmények között élő gyermekeket segítené a Magyar Polgári Párt. Szerdán a csíkszeredai központi áruház előtt felállított sátrukban fogadták a segíteni akarók felajánlásait. Első alkalommal hirdetett tanszergyűjtést az iskolakezdés előtti időszakban a Magyar Polgári Párt (MPP) Hargita megyében. Ennek keretében Csíkszeredában szerdán 12 és 18 óra között a központi áruház mellett állítottak fel egy sátrat, ahol bárki leadhatta a számára fölöslegessé vált iskolai eszközöket. Somay Péter, a párt csíkszeredai önkormányzati képviselője ottjártunkkor elmondta, ugyan lassan, de gyűlnek az adományok. Bár kevés felajánló látogatott el a sátorhoz, többen is érdeklődtek az adományozás mikéntjéről, így remélik, a következő napokban felkeresik őket egy-egy tanszercsomaggal.
Céljuk nem a pénz, hanem a megmaradt iskolai eszközök, többek között a füzetek, írószerek, tolltartók, táskák összegyűjtése és azoknak a szerényebb körülmények között élőkhöz való eljuttatása. „Azt szeretnénk elérni, hogy azok a tanfelszerelések, amelyek megmaradtak és kárba vesznének, eljussanak azokhoz, akiknek gondot okoz azok megvásárlása” – fogalmazott Somay. Hozzátette, a támogatók adományaikat a hét folyamán még leadhatják Csíkszeredában a párt székházában, a Márton Áron út 21. szám alatt (az INSTHAR épülete, 1. emelet).
„Volt, aki egy teljesen felszerelt iskolatáskát juttatott el hozzánk, mások ragaszkodtak, hogy pénzt adományozzanak. Az így összegyűlt összegből mi vásároljuk meg a szükséges eszközöket” – tudtuk meg az önkormányzati képviselőtől. Közölte, az összegyűlt, illetve megvásárolt tanszereket tanintézetekhez juttatják el, ahol az igazgatók döntik majd el, hogy kik kapják meg az iskolakezdéshez szükséges csomagokat.

 

MPP-PRESS

 

  • admin
  • 2013. szeptember 12. csütörtök
  • MPP
admin
 

>