Fenntartható fejlődés és környezetvédelem

Az elcsatolt területek esetében fenntarthatóság szinonimája a megmaradás – ezzel a gondolattal összegzett Mile Lajos (LMP) országgyűlési képviselője a Fenntartható fejlődés a Kárpát medencében címmel szervezett előadást követően az Ökopolisz Alapítvány által a Gödöllői Szent István Egyetemen megrendezett nyári akadémián. A beszélgetést nagy érdeklődés övezte, különösen, hogy két-két erdélyi és felvidéki, illetve egy-egy kárpátaljai és vajdasági politikus is helyet kapott a meghívottak közt. A szabadegyetem résztvevői így a fenntartható gazdasági modellek mellett ízelítőt kaphattak néhány pengeváltás erejéig az RMDSZ – MPP, vagy a Híd-Most – MKP csatározásokból is. A panelbeszélgetés alkalmával vitaindító előadást tartottak: Biró Zsolt, elnök Magyar Polgári Párt (MPP); Őry Péter, alelnök, Magyar Közösség Pártja (MKP); dr. Csicsai Gábor parlamenti képviselő (MOST-HÍD), Hegedűs Csilla főtitkár-helyettes, Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ); Pásztor István elnök, Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és dr. Tóth Mihály tiszteletbeli elnök, Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ).
Biró Zsolt a Magyar Polgári Párt elnöke fontosnak tartotta kiemelni a politikai pluralizmus kérdését, amely Erdélyben ugyan sokszor béklyóba szorul, de egészséges társadalmat csak akkor építhetünk (szintén a fenntarthatóság jegyében), ha a gondolatok, ideológiák és programok egymással versengve a fékek és egyensúlyok szerepét is betöltik. A Kárpát medence fenntartható fejlődése szempontjából igen fontos a közép európai örökség revitalizációja, ennek jegyében született a Magyar Polgári Párt gazdasági programja is. Nagy hangsúlyt kap a sokfunkciós, családi gazdaságokon alapuló mezőgazdasági modell, a hagyományos gazdálkodási formák megőrzése, továbbá a kis és közepes vállalkozások támogatása. Erdély csak így maradhat Erdély, Székelyföld pedig így válhat a jövő centrumává, a romániai magyarság belső anyaországává – szögezte le Biró Zsolt. Az aktuálpolitika mentén a régióátszervezés és a székely autonómia kérdése a legkomolyabb kihívások. A régió átalakítással járó közigazgatási átszervezés egyre inkább elkerülhetetlen, a kérdés az, hogy ennek a folyamatnak a nyertesei vagy vesztesei leszünk? Nyerni viszont csak akkor tudunk, ha közösen lépünk! Kérdésre válaszolva Biró Zsolt kifejtette, hogy pártja mindvégig támogatta a határon túli állampolgárok szavazati jogát. „Egységes magyar nemzetben gondolkodunk, az Alaptörvény világosan leszögezi, hogy a mindenkori magyar kormány felelősséget vállal a határain kívül rekedt nemzettársai iránt, ezt a felelősséget kell éreznie minden anyaországi pártnak is. Odahaza (Erdélyben) ebben a kérdésben konszenzus van, úgy gondolom idehaza (Budapesten) is meg kell találni ezt a konszenzust, sajnos a jelenlegi magyarországi ellenzék ezt kérdést túldimenzionálja, önös politikai érdekeiket tekintik elsődlegesnek és ennek oltárán feláldozzák a magyar nemzeti integráció kérdését. 2004 decemberének nem szabad megismétlődnie.”
Az előadást követően a Magyar Polgári Párt elnöke Schmuck Erzsébettel az Őkopolisz Alapítvány társelnökével és Schiffer András képviselővel, az LMP társelnökével folytatott megbeszélést főként környezetvédelmi kérdésekről. Biró Zsolt a verespataki cianidos aranykitermelés mellett a Székelyföld fenntartható fejlődését leginkább érintő rétyi beruházás veszélyeire hívta fel a figyelmet, továbbá a Székelyudvarhelyre tervezett biomassza-erőmű valamint a nyakló és valós környezetvédelmi előtanulmányok nélkül épülő törpe vízierőművek kérdését vetette fel. Hargita és Kovászna megyében jelenleg 500 ezer tonna fát dolgoznak fel, ez kevesebb, mint a teljes kapacitással dolgozó rétyi üzem szükséglete, az udvarhelyi „hulladékot” hasznosító biomassza erőmű további 90 ezer tonna fát égetne el évente. Ez nem csak a további erdőtarolás veszélyt hordozza, de a nyersanyag árának emelkedése (egyes számítások szerint a jelenlegi 3 – 4 szeresére is ugorhat) fafeldolgozókat is ellehetetleníti, márpedig ez meghatározó ágazat Székelyföldön, a lakosságot sújtó tűzifa beszerzéséről nem is szólva – magyarázta Biró Zsolt.
Marosvásárhely, 2013. szeptember 1.
MPP Sajtóiroda

Tiszta beszéd-Bayer Zsolt

Tőkés László, az RMDSZ európai parlamenti képviselője részére, Borbély Zsolt Attila, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Jobbik tagja részére – See more at: http://www.magyarhirlap.hu/tiszta-beszed#sthash.RGz23xkA.dpuf

Tisztelt Uraim,
kedves László és Zsolt!

Ti mindketten gyakorló politikusok vagytok. Én – noha Fidesz-alapító vagyok – soha nem voltam politikus, újságíró vagyok. Hosszú ideig az értékközösségen nyugvó barátság kötött össze veletek. 2009-ig ott és akkor segítettem Nektek, amikor csak tudtam. Önzetlenül, barátságból, meggyőződésből. 2009-es pálfordulásotok óta bántani nem akartalak benneteket, ezért inkább nem írtam rólatok semmit. Hallgattam, bár a gombóc egyre nőtt a torkomban.

Nos, a barátságnak, a tapintatnak és a kényszerű hallgatásnak is vannak azonban határai.

A magyar kormány elleni fellépésében, a gyűlöletkeltésben és alpári demagógiában a Jobbik versenyt fut a magyarországi balliberális bandával. Ennek ellenére az Erdélyi Magyar Néppárt vezető tisztségviselői szószéket biztosítanak a Jobbiknak az EMI-táborban. Lelkük rajta. Ám legutóbb az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Toró T. Tibor arról beszélt, hogy a Jobbik visszahozta a tiszta beszédet a magyar politikába. Elgondolkodtató. Különösen annak tükrében, hogy ezt megelőzően alig egy héttel Toró T. Tibor még Orbán Viktor mellett ült Tusnádon, a pulpituson, és úgy húzódott Orbán mellé, nehogy valahogy le találjon maradni egyetlen fényképről is. Akkor most hol a tiszta beszéd, Uraim?

Ha még emlékeztek, 2004-ben a Ti érdeketekben nyílt levéllel és tiszta beszéddel fordultam Markó Béla RMDSZ-elnökhöz. Oly annyira, hogy a román állam terroristának nyilvánított, és kitiltott Erdélyből. Toró T. Tibor eközben Markó Bélával fényképezkedett a tulipános kampányesernyő alatt. Akkor és ott „elfért”, „odafért” az alá az ernyő alá, demonstrálandó, hogy csak az RMDSZ-en belül van élet. Legitimizálta ezzel mindazt, ami ellen nagyon sokan küzdöttek azok közül, akik már 2002 után tudták, hogy az RMDSZ-en kívül is van élet. Sőt: becsületes politikai élet csak azon kívül van.

Nos, ez a Toró T. Tibor 2013-ban arról mesél az erdélyi magyar ifjaknak, hogy a Jobbik hozta vissza a tiszta beszédet a magyar politikába. Mondja ezt arról a Jobbikról, amelynek az elmúlt években a legfőbb nemzetpolitikusa Szegedi Csanád volt.

Apropó Toró T. Tibor: lehet, hogy – miként Borbély Zsolt Attila méltatja – Tibor rendes tömbházlakó, csak ahhoz, hogy jó politikus is legyen, kellene még néhány erény. Egyetlen példa hirtelen: a tragikus – és előre látható – december 5-i népszavazásos tudathasadás nem lett volna Patrubány nélkül, Patrubányból pedig Toró és barátai – többek között Te is, kedves Borbély Zsolt Attila – csináltak elnököt a Magyarok Világszövetségében. Toró T. Tibornak elévülhetetlen szerepe volt abban is, hogy Te, kedves László, 2009-ben paktumot kötöttél Markó Bélával, 2007-ben függetlenként elnyert európai parlamenti mandátumodat felcserélted az RMDSZ-lista első helyével, mosolyogtál Markóval az óriásplakátokon, kedélyes kampánysúlyemelést folytattál a neptunista Borbély Lászlóval, aztán elmentél RMDSZ-képviselőként Brüsszelbe, magad után hagyva az erdélyi nemzeti oldalon a megrökönyödést és tudathasadást. Képzeld el, László, mi lett volna, ha Márton Áron vagy Mindszenty József „plurális egységre” lépett volna Ceausescuval vagy Rákosival, vagy mi lett volna, ha 2008-ban például Orbán Viktor „nemzeti összefogásra” lépett volna Gyurcsánnyal.

Hasonló lett volna, mint amit Te okoztál 2009-ben Erdélyben.

Mert, kedves László, túl sok a véletlen. Markó 1993-ban úgy lesz RMDSZ- elnök, hogy te visszalépsz a javára.

Miközben az RMDSZ erdélyi magyar ellenzéke 2002 és 2010 között vért izzadt a változásért, Toró T. Tibor 2008-ig az RMDSZ-ben csücsült, majd utána – a Ti szerepvállalásotokkal – csinált egy törpepártot, meghasította az erdélyi ellenzéki szavazóbázist, és ezáltal megerősítette az RMDSZ-t, és nagyon várja, hogy az első kanyarban ismét „plurális egységre” lépjen vele. Nyilván ez is véletlen.

Egyébként valaki szóljon már Toró T. Tibornak, hogy az EMNP nevű törpepárt után ne térjenek át a törpeerőmű-bizniszre, mert az végleg tönkreteszi a székely tájakat. Az Erdélyi Magyar Néppárt egyik Kolozs megyei képviselője pesti barátaival együtt üzletileg érdekelt a Vargyas patakját megnyomorító törpevízerőműben, és hasonlóak készülnek a Homoród patakára meg a Tatros vizére is. Az Erdélyi Magyar Néppárt székelyudvarhelyi képviselői megszavazták, hogy a hírhedt RMDSZ-szenátor, Verestóy Attila sógora „biomassza”-erőművet építsen Szejkefürdőn, Orbán Balázs sírhelyétől alig ezer méternyire. Amúgy az erdélyi törpevízerőművek mögött Világi Oszkár vigyorog a Felvidékről. Bugár Béla háta mögül. Hát, tényleg minden mindennel összefügg? Tényleg nincs két magyar világ, csak egy magyar világ van. Mi ezt hirdetjük húsz éve – csak nem egészen így képzeltük el… S természetesen elmondhatjuk, hogy mindez szintúgy puszta véletlen.

Nos, kedves László és Zsolt, talán mindezek okán érthető, hogy miért fogalmaztam kissé indulatosabban Toró. T. Tibor kapcsán.

Ami pedig a védhatalom tus-nádfürdői emlegetését illeti, kedves László, az bizony öncélú felelőtlenség volt a részedről. Én eddig azt hittem, a barátja akarsz lenni Orbán Viktornak, és nem az ellensége.

Te politikus vagy, pontosan tudod, milyen erők részéről milyen vesszőfutásnak van kitéve Magyarország, milyen célkereszteket rajzoltak már Orbán Viktor szívére és homlokára. Alig várják az ürügyet, hogy elmondhassák Orbán Viktorról, ő „a térség stabilitásának egyes számú veszélyeztetője” , hogy „szélsőséges nacionalista, pánhungarista” stb. Erre Te Tusnádfürdőn – kilenc hónappal a magyarországi választások előtt – kedélyesen hozzá fordulsz, és mintha egy pohár pálinkát kérnél, úgy kérsz tőle védhatalmat. Teszed mindezt úgy, hogy pontosan tudod, a védhatalomhoz gazdasági erő s egyéb erő is kell, és azt is pontosan tudod, a balliberális politika által súlyosan eladósított Magyarországnak jelenleg nincs megfelelő gazdasági ereje. S egyéb ereje sem. Tehát pontosan tudod, hogy amit kérsz, az teljesíthetetlen, azt is pontosan tudnod kell, hogy kéréseddel voltaképpen azok érdekét szolgálod, akik Orbán Viktor bukásában érdekeltek, de Te mégis megteszed. S nehogy azt gondold, László, hogy én valami szándékos rosszindulatot tételezek fel rólad. Szó sincs erről. Te nekem az a menyői hős maradsz, aki kihúzta Ceausescu lába alól a talajt. De értsétek meg, hogy kezdődik a kampány, kezdődik a harc, kezdődik az eddig talán soha nem látott aljasságok sorozata. Hát akkor legalább mi beszéljünk egyenesen és tisztán, egymás szemébe nézve, és ne tegyünk úgy, mintha minden a legnagyobb rendben lenne.

Szóval, itt és most, erről ennyit, kedves László és Zsolt.

(P. S.: S te, kedves Zsolt, aki a Jobbik tagja vagy, olvasd már el egyszer, miket szoktak írni a Kurucinfón akár Tőkésről, akár Böjte Csabáról, s egyébként bárkiről. Az talán segít eligazodni a tiszta beszédek világában. S egymás tépése helyett ajánlok egy témát: Hargita és Kovászna megyében évente összesen ötszázezer tonna fát termelnek ki. A háromszéki osztrák üzem évi hatszázezer tonnát fog felvásárolni, miközben az RMDSZ-es Bunta-féle szejkei erőmű évi százezer tonnát fog a biomasszaüzemében elégetni. Ha mindez megvalósul, a székely háztartások a fa jelenlegi árának a három-négyszeresét fogják fizetni, és faipari kisvállalkozások százai fognak tönkremenni. A székelyföldi tájjal együtt. Ez ellen érdemes lenne fellépni. Lászlónak úgy, mint RMDSZ-képviselőnek, neked úgy, mint a tiszta beszédek apostolának.)

MPP-PRESS

admin
 

>