Tanszerek segítségképpen

Idén is lesznek ingyenes tanszercsomagok a szegény családok gyermekei számára, az erre vonatkozó kormányzati program keretében Hargita megyében közel 15 ezer gyerek számára rendeltek füzeteket és – a kicsiknek – hátitáskát is tartalmazó csomagot. Ugyancsak a tanévkezdést kívánja segíteni a Magyar Polgári Párt, amely adománygyűjtést kezdeményezett a szerényebb körülmények között élő családok javára.Nem változott a jogszabály, idén is azon családok igényelhetik az ingyenes tanszercsomagokat, amelyek esetében az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az országos bruttó minimálbér felét – közölte Csukás Levente, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség gazdasági igazgatója. Elmondta, Hargita megyében tavaly 14.572 gyermek kapott ingyenes tanszercsomagot, idén pedig úgy gondolták, hogy nő a jogosultak száma, ezért valamivel több csomagra igényeltek pénzt. A kért összeget meg is kapta a megye, 402 ezer lejt, ebből 14 897 gyermek számára rendeltek tanszercsomagokat – közölte.
Csukás Levente kifejtette, a közbeszerzési eljárást júliusban tartották meg, a nyertes kolozsvári cég pedig szeptember elején szállítja a csomagokat. Ötfajta tanszercsomag van, különböző tanszereket kapnak az előkészítő, az első, a 2–4., az 5–7., illetve a nyolcadik osztályos diákok. Az előkészítő és első osztályosoknak szánt tanszercsomagokban hátitáska is lesz. A tanfelügyelőség becsült számok alapján rendelte a csomagokat, hogy a valós igény mekkora, tanévkezdés után fog kiderülni – mondta el Csukás Levente. Az iskolákban tanévkezdés után lehet igényelni a tanszercsomagokat, a jogosultak listáit pedig várhatóan szeptember huszadika körül megkapja a tanfelügyelőség, így szeptember 20–25. között le is zajlik a csomagok kiosztása.
Tanszereket gyűjtenek
Adománygyűjtést hirdetett az iskolakezdés előtti időszakra a Magyar Polgári Párt (MPP) Hargita megyei szervezete. Úgy gondolják, hogy míg a tanévkezdés a legtöbb iskoláskorú gyermeket nevelő családnak jelentős terhet jelent, addig a szerényebb körülmények között élők számára megoldhatatlan feladat. „Míg szerencsésebb társaik a tolltartó vagy az iskolatáska színéről döntenek, addig más családokban az a kérdés, ételre vagy tanszerre jut-e elég. Pedig a szükséges tanszerek híján a nélkülöző diákok esélyei már becsöngetés előtt rosszabbak társaikénál, s az iskola a felzárkózás helyett újabb szégyen és kudarc színterévé válhat” – szerepel az MPP közleményében. Annak érdekében, hogy a beiskolázás a gyerekeknek egy jobb jövő reményét jelentse, a párt segítséget kíván nyújtani a nehéz helyzetben lévő családoknak, és várják a támogatói közösség felajánlásait. Salamon Zoltán, a párt Hargita megyei elnöke elmondta, két úton zajlik a gyűjtés. Egyrészt felhívást intéztek megyei és helyi önkormányzati képviselőikhez, tisztségviselőikhez, hogy egyhavi illetményüket ajánlják el erre a célra, és a pénzből tanszereket fognak vásárolni. Emellett várják a segíteni kívánók felajánlásait is, tanszerek, táskák, tornacipők adományozását. Gyergyószentmiklóson a Szabadság tér 22. szám alatt (a régi mozi épületében) szeptember 10. és 20. között, Székelyudvarhelyen az MPP Kossuth Lajos út 20. szám alatti székházában, Tusnádfürdőn a Városi Könyvtárban naponta 10 és 14 óra között, Székelykeresztúron a párt székházában, Csíkszeredában pedig szintén a párt székházában, a Márton Áron út 21. szám alatt (az INSTHAR épülete, 1. emelet) szeptember 2–5. között 12-től 17 óráig várják az adományokat. Csíkszeredában szeptember 11-én a Petőfi utcában, a központi áruház mellett egy sátrat állítanak fel az adományok begyűjtésére, az adakozni kívánók 12 és 18 óra között nyújthatják át felajánlásaikat. Az összegyűlt, illetve megvásárolt tanszereket tanintézeteknek fogják átadni, és az intézmények vezetőségére bízzák, hogy a leginkább rászorulóknak osszák majd ki – mondta Salamon Zoltán.
székelyhon.ro
MPP-PRESS

  • admin
  • 2013. szeptember 1. vasárnap
  • MPP
admin
 

>