3

Konferencia az integrált vidékfejlesztésről

2013. ÁPRILIS 2., KEDD

http://www.mnvh.eu/hirek/1265/20130402/konferencia-az-integralt-videkfejlesztesrol

 1. április 2.

Április 10-én „Az integrált vidéktervezés jövőjének tudományos alapelemei” címmel rendeznek konferenciát a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a jelentkezési határidő április 7.
„Az integrált vidéktervezés jövőjének tudományos alapelemei” címmel tartanak tudományos konferenciát április 10-én a Vajdahunyadvárban található Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Az eseményt a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet keretében működő Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja szervezi.
A konferenciát V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, valamint Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára nyitja meg.
A rendezvényen történő megjelenés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot legkésőbb 2013. április 7-éig (vasárnap) szíveskedjen jelezni az mnvh@nakvi.hu e-mail címre. A konferenciára történő jelentkezéseket a helyszín befogadóképességének és a megküldött regisztrációk sorrendjének figyelembevételével fogadják el. Ennek értelmében kizárólag a visszaigazolt regisztrációk érvényesek.
A rendezvény tervezett programja a cikk alatt, csatolmányként elérhető.

Meghívó
Program

BEJEGYEZTE: MPP-KOLOZS.BLOGSPOT.COM DÁTUM: 18:01

admin
 

 • Öreg Zöld szerint:

  A Hangya Egyesület vezetősége meghívást kapott az Összefogás a Vidék Fenntartható Fejlesztéséért Fórumra amelyet a marosvásárhelyi PIMURMAGNET Klaszter és az anyaországi HANGYA 2010 Szövetkezeti klaszter szervezett meg marosvásárhelyi Business Plaza Hotel konferencia termeiben.
  Előre kell bocsátanunk, hogy a szervezők igencsak kitettek magukért, mert egy szinvonalas előadássorozattal lepték meg a jelenlevőket, akiknek létszáma jóval felette volt a 80-on.
  Komoly előadások arra adtak jelzést, hogy a szervező HANGYA 2010 és a PIMURMAGNET vezetősége elébe ment az összes felmerülő kérdéssorozatnak, annyira, hogy a legapróbb dolgokra is ügyesen előkészítették a válaszukat.
  A HANGYA 2010 vezetősége egy népes és nagyon jól képzett szakembercsoportot hozott magával igy a 4 szekcióra bontott nézőseregnek ideje és lehetősége is volt kérdések feltevésére, amely mint késöbb kiderült hasznos párbeszéd kialakításár adott lehetőséget.
  Külön fénypontja volt a prof.dr. Vincze Mária előadása, amikor is elég frappáns következtetéseket ismertek meg a Fórumon résztvevő, civilek, szakemberek, önkormányzatok és pártok képviselői.
  Annak ellenére, hogy az utolsó felszólaló éppen a HANGYA 2010 Szövetkezet elnökhelyettese prof.dr. Mészáros István volt a jelenlevők igencsak felvillanyozódtak, hiszen előadása által egy olyan rendszert ismerhettek meg amelyben a Termelőiskola vagy a Termékház és Felvásárlói Hálózat, mindahány igencsak újdonságszámba mentek és lényegében ötvöződtek a történelmi Hangya rendszerben használtakkal. A bemutatott HANGYA 2010 Rendszer, amely a Klaszter keretében működik kiegészitődött olyan modern technológiai újdonsággal is, az EM Bio technikával amelynek használatával illetve segitségvel a gazdák megduplázhatják a termésmennyiségüket anélkül, hogy túlvegyszerezzék a talajt!
  A kerekasztal- megbeszéléseken még több kérdés tisztázódott és a valós igények megfogalmazódásával kibontakoztak az együttműködési lehetőségek is.
  A megyevezetések közül a Maros és a Kovászna megye képviseltette magát a számtalan cég és civil szerveződés mellett.
  Külön ki kell emelni, hogy akik komoly lehetőségeket láttak az anyaországi HANGYA 2010 szövetkezeti Klaszterhez által bemutatott lehetőségek által, azok igencsak népes táborral jöttek el.
  De jelen voltak az RMDSZ partnerei, a Polgári Párt Gazdasági és Vidékfejlesztési Szakosztály partnerei valamint a helyi pénzügyi szakembere, Éltes Zoltán úr is. Az EMNT gazdasági alelnöke többedmagával is képviseltette magát, de jelen voltak az AGROSIC vagy a Hargita megyei MERCUR RT és az “Átalvető” programot kitalált CARITAS, vagy a Kistérségi társulást vezetők is.
  A rendezvény rangját az is emelte, hogy a magyarországi kormányból két minisztériumából is államtitkári szinten két- két tisztségviselő is eljött a Fórumra. De jelen volt az EME Agrárszakosztály egyik vezetője valamint az RMGE elnöke is.
  Az egybegyűlteket üdvözölte a csikszeredai Főkonzul nevében a Dr. Csige Sándor Zoltán, vezető konzul úr és a Sapientia tudományegyetem rektora is.
  A jelenvevők nagy érdeklődés mutattak a Termelőiskola irányába, hiszen a régen is HANGYA- gazdák úgy tudták fenntartani magukat ha állandóan képezték magukat.
  Dr. Mészáros István a HANGYA 2010 szövetkezet helyettes elnöke elmondta, hogy jelenleg a Termelőiskola projektjük “pilot”- programként indult el ami azzal jár, hogy még csak két helyen történik a kétéves szakmai oktatás – az egyik az általunk is bemutatott Jászapáti katolikus szakközépiskolában. Jelenleg azok kiválasztása történik, akik majd az augusztusban elkezdődő elméleti oktatásban résztvesznek. A teljes oktatás 24 hónapos, amelyben jelentős szerep hárul a tangazdaságokban történő gyakorlati részre. Az oktatásban résztvevők alapos és áttekintő mérlegelés alapján lesznek kiválasztva, hiszen a cél, hogy a lemorzsolódás minél kisebb legyen. Az iskolán kivüli tanításnak számító Termelőiskolába kerültek “mentorok” révén arra lesznek irányítva. A termelőiskolában az adottságok mellett, a kurzusvégzők lehetőségeit is figyelembe véve alakítják ki az oktatási programokat. Ez azt is jelenti, hogy nem tankönyveket akarnak az oktatásban résztvevőknek adni hanem az egyénre szabott képzésformára törekszenek.
  Aki ismeri a régi erdélyi HANGYA szövetkezeti multját igencsak reménykedhet abban, hogy a most elindított “VIDÉKI DINAMIKUS GAZASÁGFEJLESZTŐ KLASZTER SZÖVETKEZET Program” és az ezen belül futó „Hangya-2010 Tudásalapú Komplex Vidéki Területfejlesztési Program” nagyon is alkalmazható a Kárpát- medencei gazdák körében, hiszen az anyaországi vezetés teljes támogatását élvezi, lévén hogy a HANGYA 2010 szövetkezeti Klaszter és a magyar kormány stratégiai partnerszerzőzést kötöttek!
  Végezetül elmondhatjuk, hogy az erdélyi HANGYA gazdák a HANGYA 2010 Szövetkezeti Klaszterben méltó partnerre találhatnak, ha ezután is minőségi árút termelnek!
  A kérdések megvitatása után a Fórum záróakordjaként a HANGYA 2010 Szövetkezet helyettes elnöke dr. Mészáros István kifejezte reményét, hogy az éppen beinduló nagy projektjükben a közeljövőben méltó parnerekre találnak az erdélyi gazdák és gazdálkodók között, hiszen májusi hónapban újra Erdélybe fognak jönnek, de ezúttal konkrét már szerződő partnereket keresnek majd fel.
  Az erdélyi HANGYA vezetősége ezúton is megköszöni a szervezők meghívását, különösképpen a két fő szervezőnek, dr. Mészáros István és Bredus Ede Zsolt uraknak(GBI, Erdélyi Hangya)!
  Nagyításhoz klikk a képre!
  [img]http://mpp.sarmasagi.ro/wp-content/uploads/2013/04/DSCF0406.JPG[/img]

 • >