Kövér László: „küzdelemmel jár a jogainkért való kiállás”

Orbán Balázsra, a „legnagyobb székelyre”, a város egykori parlamenti képviselőjére emlékeztek és kitűzték a székely zászlót a Berettyóújfaluban.
A városházán szervezett ünnepségen Kövér László házelnök tartott előadást. A résztvevőket – köztük Biró Zsoltot, a Magyar Polgári Párt elnökét, valamint Székelylengyelfava küldöttségét – Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő köszöntötte. Az MPP elnökét Salamon Zoltán Hargita megyei és Kulcsár-Terza József Kovászna megyei elnök kísérte el a rendezvényre, melyen Székelyföld avatott tudósára emlékeztek. Orbán Balázs 1881-től haláláig Berettyóújfalu képviselője volt. 
Küzdelemmel, kockázattal és sokszor áldozatokkal jár az „elemi jogainkért és a tisztességes bánásmódért” való kiállás – hangoztatta Kövér László. A Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnökének véleménye szerint azt sem Brüsszelben, sem a Székelyföldön nem adják ingyen. „Aki azt hiszi, hogy az örökös meghunyászkodás (…) hoz biztonságos életet, az semmit nem tanult a történelemből” – mondta Kövér László, hozzáfűzve: aki mindezt politikusként hirdeti, az a nemzet sírásója. Az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott, a magyarok 1918-1919 “honvesztő történései” idején és a 2004-es népszavazáskor is azt gondolták, hogy egyéni boldogulásuk, túlélésük ára a közösséghez tartozásukról való lemondás. Hozzátette: mindig bajt hoz a jövő, ha a magyarok egymást tehernek érzik. A politikus óva intett attól, hogy megismétlődjön a történelem, hogy 1918-1919-hez és 2004-hez hasonlóan a magyarok ismét egymás ellen forduljanak. Rámutatott: bár a magyar és székely honvédők az első világháború után nem tudták megakadályozni a történelmi Magyarország szétszabdalását, napjainkban az egységesülő Európa – „megannyi ellentmondása mellett is” – lassan, de biztosan felszámolja a magyarokat egymástól elválasztó országhatárokat. Ennek szellemében a 2010-ben alakult Országgyűlés megteremtette a közjogi lehetőségét is a magyarok egymásra-találásának. Kövér László végezetül azt mondta: a székely zászló kitűzése Magyarországon azt jelenti, hogy „figyelünk a velünk összetartozókra, hogy támogatjuk a székelység küzdelmét az autonómiáért, a kulturális önrendelkezésért.”
 
MPP Sajtóiroda/MTI

admin
 

>