Az anyanyelv használata alapvető jogunk

A Magyar Polgári Párt közleménye, az újabb magyarellenes provokáció kapcsán
A Magyar Polgári Párt felháborodással értesült a Szociál-Liberális pártszövetség (USL) legújabb magyarellenes provokációjáról, melynek értelmében kormánypárti képviselők a diszkriminatív szlovákiai nyelvtörvényhez hasonló kezdeményezéssel állnak elő és büntetni kívánnák azon személyeket, akik nem csak a közintézményekben, de más nyilvános helyen is, nem román nyelven szólalnak meg.  Szintén szlovák minta alapján megvonnák a román állampolgárságot azoktól, akik magyar állampolgárságot kértek. Valer Marian szenátor és Octavian Petric Szatmár megyei képviselő sajtótájékoztatón jelentették be, hogy törvénytervezet benyújtását kezdeményezik a „román nyelvvel szembeni lojalitás törvénye” címmel. A készülő törvénytervezet szerint az egyszerűsített honosítási eljárás révén magyar állampolgárságot igénylőktől megvonnák a román állampolgárságot, pénzbírsággal sújtanák azokat, akik intézményekben, iskolákban, gyógyszertárakban, üzletekben nem beszélnek románul és büntetőeljárást indítanának azok ellen is, akik alkalmazáskor etnikai kritérium alapján döntenek.
Tudatában annak, hogy az anyanyelv használat kulcsfontosságú szerepet játszik az etnikai identitás megőrzésében Magyar Polgári Párt határozottan visszautasít minden ilyen kezdeményezést és felemeli szavát a jogszabály-tervezet ellen. Emlékeztetünk, hogy Románia, mint az Európai Unió tagállama egy sor kötelezettséget vállalt (Keretegyezmény a Nemzeti Kisebbségek Védelméről, Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája), ezek pedig ellentétesek a Szatmár megyei honatyák által kilátásba helyezett tervezet szellemiségével.
Egy közszereplő felelőssége mindig sokkal nagyobb, éppen ezért nem maradhat büntetlenül egy olyan kijelentés, amelyet szintén Valer Marian USL-és szenátor tett több száz fős hallgatóság előtt a Szatmár megyei díjátadó gálán, amikor azzal viccelődött, hogy miként kellene lerohanja a román hadsereg Budapestet. Az ilyen (az Antonescu vasgárdistáinak idejét idéző) megnyilvánulásokat a magyar közösség nevében visszautasítjuk és határozott fellépést várunk el a hivatalos szervek részéről is. Megítélésünk szerint nem a magyar közösség szimbólumai ellen, hanem az ilyen kijelentések ellen kell felemelje szavát Victor Ponta miniszterelnök, különösen, ha azok a hangok éppen pártja berkeiből érkeznek.

Marosvásárhely – Szatmárnémeti, 2013. Február 11. 

      Hegedűs Pál                                                                                                 Biró Zsolt
Szatmár megyei elnök                                                                         a Magyar Polgári párt elnöke     

admin
 

>