Önrendelkezési igényünket annak tudatában követeljük, hogy Székelyföld autonómiája nem sérti Románia területi integritását és nemzeti szuverenitását. Szüksége van az erdélyi magyarságnak ebben a gyorsan változó világban a társadalomban elfoglalt helyét és szerepét megőrző jövőkép meghatározására, amire céltudatosan kell felhasználnunk a rendelkezésünkre álló forrásokat és lehetőségeket. A közös fellépés és cselekvés ereje az, ami egyértelművé teszi Románia kormánya számára, hogy az ország közigazgatási átszervezése csakis Székelyföld területi egységének megőrzésével, a székelyföldi régió kialakításával lehetséges. Az erdélyi magyarság képes felelősségteljesen gondolkodni, tudatában van Székelyföld egy nagyobb régióba való beolvasztásának következményeivel. A megyei szervezet mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ennek a napnak az üzenete eljusson mindenkihez. Meg kell mutatnunk, hogy minden politikai párt, szövetség, szervezet, egyházaink össze tudunk zárni közös ügyünkért március 10.-én, Marosvásárhelyen, a Székely Szabadság Napján. A magam és a megyei szervezet nevében arra kérek minden jó érzésű embert, legyen az magyar, román, vagy bármilyen nemzetiségű, aki hisz az autonómia által biztosított lehetőségekben, hogy csatlakozzon a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezéséhez.

Magyar Polgári Párt Hargita Megyei Szervezete
Salamon Zoltán, megyei elnök

Csíkszereda, 2013 február 8

Az ellenzékével tárgyalt az RMDSZ

Románia közigazgatásának tervezett átalakításáról, az európai polgári kezdeményezésről és a székelyzászló-ügyről tárgyalt Kolozsváron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az ellenzékét megjelenítő Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke.
A találkozóról Kelemen Hunor RMDSZ-elnök tett említést pénteken délután tartott sajtótájékoztatóján. Kelemen a csütörtöki találkozóval a szövetség nyitottságát példázta.
Biró Zsolt MPP elnök péntek este az MTI-nek elmondta, az RMDSZ kolozsvári székházában tartott találkozón egyebek mellett a két párt álláspontját vitatták meg Románia küszöbön álló adminisztratív átszervezéséről. Megállapította, a két párt régiós elképzelései nagy mértékben hasonlítanak egymásra.
Az MPP elnöke azt is megjegyezte, ugyan pártja a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) európai polgári kezdeményezését támogatja, mely a nemzeti sajátosságokkal rendelkező régiók védelmére összpontosít, kész támogatni az RMDSZ általános kisebbségi keretszabályozási kezdeményezését is, ha ez utóbbit hagyja jóvá az Európai Bizottság.
Az MTI kérdésére, hogy miben nem értettek egyet, az MPP elnöke a magyar kormány megítélését említette. Hozzátette, az MPP – az RMDSZ álláspontjától eltérően – úgy látja, hogy az erdélyi magyarság köszönettel tartozik Németh Zsolt külügyi államtitkárnak és a magyar kormánynak, amiért szót emeltek a székely zászló elleni romániai agresszió ellen.
MTI

MPP-PRESS