Kétnyelvű Bánffyhunyad

Rövidesen Bánffyhunyad valamennyi utcájára kikerülnek a magyar nyelvű utcanévtáblák – jelentette be a Magyar Polgári Párt (MPP) önkormányzati képviselőinek legújabb eredményeiről beszámoló, hétfői sajtótájékoztatóján Keizer Róbert, az MPP Kolozs megyei elnöke.

Mint részletezte: korábban a Bánffyhunyadhoz tartozó Magyarbikalon kerültek ki először a magyar utcanévtáblák, a kedvező fogadtatáson felbuzdulva a városi tanács legutóbbi ülésén egyhangúlag elfogadta a kétnyelvű utcafeliratozás kiterjesztését a város egészére.

Az utcanévtáblákat már beszerezte az önkormányzat, így várhatóan rövidesen kifüggesztik azokat. Keizer Róbert szerint a történelmi magyar utcanevek kerülnek ki az új táblákra, természetesen kivételt jelentenek az új utcák, ezek esetében közös megegyezéssel választanak magyar nevet az utcáknak. Hangsúlyozta: a városi tanács határozatának előkészítésében döntő szerepe volt az MPP két helyi tanácsosának, Búzás Istvánnak és Csüdöm Ferencnek. „Semmiről sem dönt az önkormányzat a két a MPP-s képviselő megkérdezése nélkül, hiába van kényelmes többsége Bánffyhunyadon a Demokrata-Liberális Pártnak” – részletezte Keizer. Kifejtette: akárcsak Magyarbikal esetében, ezúttal is gazdasági érvekkel győzték meg a hunyadi városvezetést, akik megértették, hogy nekik is érdekük a többnyelvű feliratozás, hiszen így tudják maradásra bírni az egyébként eddig csak átutazó magyarországi turistákat. Az MPP Kolozs megyei elnöke ugyanakkor elmondta Magyarkapuson is sikereket ért el a polgári alakulat, ugyanis Rácz Zoltán MPP-s alpolgármester, aki civil foglalkozását tekintve fogtechnikus, sikeresen tárgyalt egy befektetői csoporttal, akik magánklinikát terveznek nyitni a településen.

„Mi nem foglalkozunk a politikai ellenfeleink dolgaival, inkább meggyőzzük őket egy-egy ügyben, ha arra kerül sor” – nyilatkozta Keizer Róbert. Elmondta továbbá: a Kolozs megyei MPP küldöttsége rövidesen Svájcba utazik, ahol építőanyag- és élelmiszergyártó cégekkel találkoznak. Mint részletezte, az Erdélyben rejlő gazdasági lehetőségeket kívánják megismertetni a svájci cégek képviselőivel.

Krónika

Legyen egység, amiben szükséges…

A Hargita megyei Szentábrahámban tartott elnökségi ülést a Magyar Polgári Párt a múlt héten, amelyen a szervezetépítés, a rövid és hosszú távú stratégia felvázolása szerepelt. 2013 folyamán szeretnék megerősíteni a helyi szervezeteket, „kissé elmozdítanák a párt Székelyudvarhely-központúságát” olyan értelemben, hogy az ottani székházban maradna az ügyvezető elnökség, ezenkívül területi irodákat kívánnak felállítani s különböző székely székek központjában – hangzott el tegnap Bíró Zsolt MPP-elnök sajtótájékoztatóján.

Marosvásárhelyen lesz az MPP elnöki hivatala. Március folyamán nyitják meg Kolozsváron a belső-erdélyi irodát, de nyitni szeretnének a Partium felé is, miközben nem feledkeznek meg a szórványról sem, ahol új szervezeteket szándékoznak létrehozni.

A kovásznai magyarok nem szeretik a megosztást

A múlt vasárnapi választásokról szólva elmondta, hogy a két székelyföldi település közül, ahol időközi választásokat tartottak, Szentábrahámon volt érdekelt az MPP, ahol az RMDSZ 61%-ban nyert, és ahol az MPP jelöltje a szavazatok 20%-át kapta meg, szemben az EMNP jelöltjével, aki csupán 7 százalékot szerzett.

– Úgy gondolom, ez az eredmény megmutatta az igazi erőviszonyokat. Bebizonyosodott, amit már a tavalyi önkormányzati választásokat követően mondtunk, hogy nem szabad megosztani a nemzeti oldalt, mert elbizonytalanodnak a szavazók, és nagyon nehéz ilyen körülmények között eredményt elérni. Ugyanakkor azt is bizonyítja, hogy a Magyar Polgári Párt igenis meghatározó ereje a nemzeti oldalnak, hiszen Szentábrahámon 2/3-1/3 arányban nyertünk a Néppárttal szemben, az igazolja tulajdonképpen azt is, hogy egy év alatt a választópolgárok nem fognak gyökeresen változtatni álláspontjukon, ezért nem láttuk mi annak idején értelmét, hogy a megosztó, a romboló, a kaszaboló munkában részt vegyünk. Megmaradt az RMDSZ-nek az a támogatottsága – sajnos – ami 2012-ben volt – tette hozzá Bíró Zsolt.

A kovásznai eredményekről az volt a véleménye, hogy az eredmények az MPP-t igazolták ott is, hiszen a magyar-magyar versenyben az emberek egyértelműen 96 százalékban szavaztak bizalmat az RMDSZ-nek, és még 4%-ot sem ért el a Néppárt. A magyar emberek üzenete az volt, hogy nem szeretik a megosztást.

„Néhány frusztrált alak kiborította a bilit”

Újságírói kérdésre, hogy a szentábrahámi elnökségi ülésen beszéltek-e a szovátai kezdeményező csoportról, az úgynevezett belső ellenzékről, Bíró Zsolt kijelentette: – Igen, erről is beszéltünk. A következő elnökségi ülésre meghívást kap a szovátai kezdeményező csoport is. Elmondjuk nekik, hogy ha nem ismerik a párt alapszabályzatát, akkor odaadjuk nekik, elmondjuk, hogy a párton belül megvannak azok a fórumok, ahová fordulhattak volna, meg fogjuk őket kérdezni, mi a céljuk, mi az, amit kezdeményeznek, miért érzik úgy, hogy ez a párt nem képviseli őket. Hiszen az MPP-nek az a fő célkitűzése, hogy minden magyar párttal, egyesülettel, civil szervezettel együttműködjön. Június óta mondjuk, hogy nemzeti válogatottra, összefogásra van szükség nemzeti ügyekben.

Ugyanakkor azt mondjuk, hogy önkormányzati szinten versenyre van szükség, és sokkal jobb lett volna, ha ezt a versenyt júniusban a jobboldal együtt tudja megvívni, tárgyalóasztalhoz tudtuk volna így ültetni az RMDSZ-t a parlamenti választások előtt. Továbbra is ezt képviseljük. Igaz, hogy a választás szabadságát hirdetjük, hogy az RMDSZ ellenében jöttünk létre, de ez nem azt jelenti, hogy nem folytathatnánk tárgyalásokat az RMDSZ-szel. Az úgynevezett belső ellenzék esetében néhány emberről van szó, aki újat nem mond, ugyanazt mondja, mint ami a párt hivatalos álláspontja. Elfogadjuk, hogy van még egy magyar párt a jobboldalon, csak az a párt ne kaszaboljon! Ha valaki úgy gondolja, hogy a Néppárt őt jobban képviseli, nyitva vannak az ajtók, át lehet oda menni, s onnan akármit lehet mondani. De a párton belül ez nem megengedett. Néhány frusztrált emberről van szó, akik az országos tanácson nem értek el eredményt, két hónapig hallgattak, most meg kiborítják a bilit. Ráadásul nem mondanak semmi újat – jelentette ki az MPP elnöke.

Ugyanakkor elmondta, hogy a következő elnökségi ülésre meghívják a szovátai kezdeményezők mellett a háromszéki „kilengőket” is, mert, mint mondta, megengedhetetlen egy párt életében, hogy meghoznak egy testületi politikai döntést, és például a sepsiszentgyörgyi elnök a néppártiakkal paktál. Beidézik a kézdivásárhelyi és a kézdiszéki elnököt is.

– Ezek fegyelmi idézőt kapnak az elnökségi ülésre, őket is meghallgatjuk. Úgy gondolom, nem szétverni kell egy pártot, van annak egy megválasztott vezetősége, amelynek az a feladata, hogy politikai tevékenységet végezzen, adott esetben szövetséget, koalíciót kössön.

Egyelőre „jegelik” a Néppártot

Bíró Zsolt szerint a Néppártot a tisztújító kongresszusig „jegelik”, majd meglátják, az új elnökséggel hogyan tudnak szót érteni, mert
„nem mi feküdtünk be az RMDSZ ágyába”, hiába próbálják egyesek ezt a látszatot kelteni.

– Én úgy tudom, a Néppárt mentora még mindig RMDSZ-képviselő az Európai Parlamentben, és az RMDSZ jóvoltából kapta meg a több ezer eurós fizetést. Ne mondja senki, hogy a Néppárt jelenlegi vezetői, egyéni érdektől vezérelve, nem adták el a pártot. Kató Béla püspököt és Jakubinyi György érseket idézte, akik szerint legyen egység, amiben szükséges, és legyen szabadság, amiben lehetséges. Mint mondta, az MPP is ehhez tartja magát, és minden spekulációt visszautasít a Magyar Polgári Párt nevében.

Népújság
MPP-PRESS

admin
 

>