Nemzet, család, erdélyiség, autonómia és keresztény gondoskodás – a Magyar Polgári Párt politikáját meghatározó értékek. Megalakulásunk óta ezen értékrend mentén cselekszünk és képviseljük mindezt 2008 óta, az önkormányzatok szintjén. Az asszimetrikus regionalizmus, az erdélyiség és Székelyföld területi autonómiája kiemelt jelentőségű elemei a Magyar Polgári Párt keretprogramjának. Önkormányzati tisztségviselőink ennek szellemében tették és teszik dolgukat nap, mint nap. Ők, akik közhatalommal felruházott elöljárók ezt képviselték akkor is, amikor Székelyudvarhelyen vagy Sepsiszentgyörgyön a Székely Önkormányzati Nagygyűlésen az autonómia ügyét elősegítő határozatokat fogadtak el, és tették dolgukat akkor is amikor ezen határozatoknak próbáltak érvényt szerezni az önkormányzatokban. Hisszük és valljuk, hogy az autonómiáért naponta cselekedni kell. Az autonómiaharc nem korlátozódhat kampányidőszakokban tett nyilatkozatokra és nem válhat pusztán kampányrendezvények témájává. A különböző autonómiaformák megteremtése össznemzeti ügy Erdélyben, Székelyföld területi autonómiája pedig minden székelyföldi polgár érdeke. Akinek fontos tehát Székelyföld területi autonómiája, nem kampányidőszakba szervez nagygyűlést, mert az nem lesz több, mint egyszerű pártrendezvény.
    A Magyar Polgári Párt eddig is részt vett minden olyan megmozduláson, amit az autonómiaküzdelem szellemében szerveznek, legutóbb november 8.-án, amikor az RMDSZ vezetők szólítottak utcára a székely jelképek védelmében, nem lesz ez másként november 24.-én sem.
Magunk részéről ugyanakkor kezdeményezzük, hogy a választási kampány lejártával (december 9.-e után) kerítsünk sort egy olyan autonómia-tüntetésre, amellyel egyértelműen üzenünk az új parlamenti többségnek, országnak – világnak, hogy számunkra az autonómia nem kampányszlogen, hanem olyan célkitűzés, amiről le nem mondunk. Bármilyen regionális vagy közigazgatási újrafelosztást is tervezne az új kormány, azt tudnia kell, hogy Székelyföld fel nem osztható és be nem olvasztható, csakis természetes, történelmileg kialakult regionális határai közt, önálló, többlethatáskörökkel rendelkező autonóm közigazgatási egységként képzelhető el, amelynek egyben különálló fejlesztési régiónak is kell lennie. A Gyergyóditrói Székely Nemzetgyűlésen és a Székelyudvarhelyi Önkormányzati Nagygyűlésen mindezt határozatba foglaltuk, most ennek kell érvényt szerezni, hívjuk hát a romániai magyar politikai élet minden szereplőjét, a civil társadalmat, mindenkit, aki autonómia iránt elkötelezett: december 9.-e után kérjük együtt Székelyföld autonómiáját!

Marosvásárhely, 2012. november 16.
                                                                                                                     Biró Zsolt,
a Magyar Polgári Párt elnöke