""Aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan."

& nbsp;

(Tamási Áron)

& nbsp;

& nbsp;

"Szerelmetes Szép Falumért, Szép Sarmaságomért!"

& nbsp;

(szabadon)

Új vezetőséget választott a Magyar Polgári Párt országos kongresszusa. A szombati küldöttgyűlésen előbb alelnököket választottak, majd az elnök személyéről is döntöttek.

wpid-mpp8_b-2012-10-16-20-28.jpg

Kisebb szünetekkel közel öt órát tartott a Magyar Polgári Párt IV. Országos Tanácsa a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium dísztermében. Miután a polgáriak több vezetője is felszólalt, a küldötteknek arról kellett dönteniük, hogy a továbbiakban is fenntartják a politikai párt szervezeti önállósságát és sérthetetlenségét. Ezt elfogadva a következő napirendi pontban egyeztettek a közelgő román parlamenti választások teendőiről: öt szakaszban fogalmazták meg terveiket.
Elsőként megpróbálják kezdeményezni a Magyarok Szövetségét, hogy fogjanak össze a politikai pártok. Ha ez nem sikerül, akkor csak az Erdélyi Magyar Néppártal kötnének egyezséget, és egyenlő arányban indítanának képviselő- és szenátorjelölteket az MPP színeiben. A harmadik lehetőség is az előbb említett két párt együttműködéséről szólt: együtt neveznék meg a választáson induló személyeket, és független jelöltekként támogatnák őket. Amennyiben egyik alternatíva sem jön össze, akkor saját jelölteket indítanak, vagy függetleneket támogatnak. Legvégső esetben a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel, illetve az Erdélyi Magyar Néppártal tárgyalnának másféle lehetőségekről.

Miután ezt is elfogadták a polgáriak küldöttei, Orbán Balázs ügyvezető elnök bejelentette annak az öt személynek a nevét, akiket előzőleg – hosszas tanácskozás után – megjelöltek a párt alelnöki tisztségeire. Megpróbálták Erdély minden régiójából kiválasztani a megfelelő vezetőt. A küldöttek elfogadták a Szatmár, Kolozs, Maros, Hargita és Kovászna megyei jelölteket, így a következő négy évben Mosdóczy Vilmos, Simon Csaba, Márton Zoltán, Mezei János és Fülöp Csaba fogja betölteni a Magyar Polgári Párt alelnöki tisztségeit.

wpid-biro-zsolt1_b-2012-10-16-20-28.jpg

Biró Zsolt, az MPP új elnöke nyilatkozik a román és magyar sajtó képviselőinek

Ezután következett az elnökválasztás. Az újonnan megválasztott alelnököknek kellett jelölniük egy személyt erre a pozícióra. Rövid tanácskozás után ismertették, hogy Biró Zsoltot, a Maros megyei szervezet tagját nevezték meg elnökjelöltként. A 110 küldöttből végül 69-en fogadták el új vezetőjüknek a javasolt személyt, 41-en pedig elutasították.
Az új elnök megköszönte a bizalmat annak a többségnek, amely rá szavazott, valamint megígérte azoknak is, akik nem értettek egyet a döntéssel, hogy a következő négy évben legjobb tudása szerint fogja végezni pártelnöki munkáját. Biró Zsolt ugyanakkor kifejtette: „Sürgős teendőink vannak. December 9-én ismét urnák elé szólítják a lakosságot. Az MPP már az önkormányzati választások után kezdeményezte a párbeszédet, és úgy érzem, tisztességes ajánlatot tettünk. Sajnos ez a hajó elúszni látszik, de ennek ellenére mondom, ne csatára hangoljunk, hanem a magyar érdek érvényesítése határozza meg cselekvésünket” – közölte székfoglaló beszédében az új elnök.

Szász Jenő, az MPP volt elnöke leköszönő beszédében megköszönte kollégáinak az együttműködést, és jó munkát kívánt az új elnökségnek.
szekelyhon.ro

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Képek feltöltése hozzászólásodhoz.

Hozzászólások
Kategóriák