Marosvásárhely: az MPP Benedek Imrét jelöli polgármesternek

 

A Marosszéki Székely Tanáccsal, a Székelyvásárhelyért Alapítvánnyal és több más civil szervezettel együttműködésben polgári koalíciót alakított az MPP – jelentette be Szász Jenő Marosvásárhelyen.

A koalíciót alkotó szervezetek azt szorgalmazzák, hogy szervezzenek magyar előválasztást Marosvásárhelyen, amelyen a magyar pártok és politikai szervezetek mindegyike benevezi polgármesterjelöltjét. A javaslat szerint a júniusi önkormányzati választáson a magyar közösség képviseletében csak az előválasztás győztese indulna el.

Az MPP a magyar közösség marosvásárhelyi önkormányzati képviselő-jelöltjeit is közös listán indítaná el. A listára a polgármesterjelöltek támogatottsága függvényében kerülnének fel a pártok jelöltjei. Elképzelésük szerint a közös jelölt mögött egy magyar nagykoalíció állna, választási plakátjain mindhárom magyar párt jele szerepelne. A koalíció jelöltje Benedek Imre szívsebész professzor.

“Mi mindig is az előválasztásokat szorgalmaztuk, de az RMDSZ ezt eddig erőből lesöpörte az asztalról. Azért álltunk most elő a saját polgármesterjelöltünkkel és a koalíció javaslatával, hogy nyomatékot adjunk a szándékunknak” – jelentette ki a polgári alakulat elnöke. Hozzátette, ha nem lesz előválasztás, kénytelenek lesznek saját polgármesterjelöltjükkel és saját képviselőjelölt-listával elindulni a választási versenyben.

Benedek Imre az RMDSZ képviselőjelöltje volt a 2008-as parlamenti választásokon, de kizárták a szövetségből, miután bíróságon támadta meg a választás eredményét. Benedek többek között azt kifogásolta, hogy az egyik RMDSZ-es jelölttársa, Kötő József 34 szavazattal (külföldi választókörzetben) szerzett képviselői mandátumot, neki pedig a rá leadott 13 ezer szavazat is kevésnek bizonyult.

Forrás: MTI

Marosvásárhely: dr. Benedek Imre a polgári koalíció polgármester-jelöltje

Sajtótájékoztatón jelentették be csütörtökön, hogy „polgári koalíció köttetett” Marosvásárhelyen, amely Benedek Imre professzort tekinti jelöltjének a marosvásárhelyi polgármester-választáson. A koalíció tagjai: a Magyar Polgári Párt, a Kereszténydemokrata Egyesület, a Marosszéki Székely Tanács, a Székelyvásárhely Egyesület, a Fiatal Kis- és Középvállalkozók Szövetsége, illetve további civil szervezetek.
László György, az MPP megyei elnöke szerint azért gyűltek össze, hogy bemutassák az általuk képviselt keresztény értékrendet, és azt, hogy ha nem jött létre Marosvásárhelyen a teljes magyar összefogás, létrejött a polgári koalíció, amely a polgári eszmeiséget kívánja Marosvásárhelyen bevezetni, ezzel akarván megtörni „egy politikai szervezet sebezhetetlen monopóliumát”.
„Összmagyar előválasztást” szorgalmaznak
Szász Jenő, az MPP elnöke „összmagyar előválasztásra hívta az RMDSZ jelöltjét”, kijelentve, hogy az előválasztások eredményét kötelező módon tiszteletben kell tartani, s utána létrejöhet egy nagykoalíció, amely az egyetlen közös jelölt mögé fog felsorakozni. Ha az RMDSZ miatt meghiúsul a magyar nagykoalíció, akkor a polgári oldal saját jelöltjével végigviszi a választási kampányt, és megméretkezik a vásárhelyiek előtt.

Dr. Benedek Imre kereszténydemokratának nevezte magát, aki elfogadja a pluralizmust, s örömmel fogadta a koalíció létrejöttét és felkérését, mert ezáltal „valami mást”, azaz jobb életet, harmóniát tudnak Vásárhelynek ajánlani. A koalíció jelöltje szerint kötelező módon előválasztásokat kell tartani, mert „a megmérettetés szükséges a közösség számára”.
Szász Jenő elmondta, hogy egy nappal korábban találkoztak Smaranda Enachéval is, aki kijelentette, hogy ha meg tudnak egyezni egy közös jelöltben, hajlandó részt venni az előválasztásokon, amelyre egyébként az MPP elnöke minden marosvásárhelyit meghívott.
Szász szerint a Néppártnak is mellettük lenne a helye, mert a polgári oldal alternatíva a „posztkommunista” RMDSZ-szel szemben.
A Népújság felvetésére, hogy ellentmondás van a nyilatkozatban, mert egyrészt alternatívaként indulnak az általuk posztkommunistának nevezett RMDSZ ellenében, viszont, ha az előválasztás eredménye esetleg úgy alakulna, hogy Vass Levente kerül ki győztesen, akkor a „posztkommunista” jelöltet támogatnák? Szász Jenő azt válaszolta, hogy esélyesebbet kell támogatni, viszont szerinte a 2008-as választás eredménye alapján, amikor „Borbély László csúfosan megbukott”, Vass Leventének még kevesebb az esélye, hiszen csak „tanársegéd”, viszont Benedek Imre professzor. Az MPP elnöke szerint a polgári oldal 60-40% arányban győzi le az RMDSZ-t, ami azt jelenti, hogy a tanácsban is 10 tanácsosi helyből 6 a polgáriaké lesz, 4 az RMDSZ-é.
Viszont az „összmagyar” jelölt azt is jelentené, hogy „megszűnt egy szervezet monopóliuma”. Az MPP együttműködést szeretne, hogy „ne egy pártdiktátum döntse el, ki a jelölt”. Ezért a legdemokratikusabb megoldás az előválasztás.
Mózes Edith
e-nepujsag.ro

Marosvásárhely: az MPP Benedek Imrét jelöli polgármesternek

A Marosszéki Székely Tanáccsal, a Székelyvásárhelyért Alapítvánnyal és több más civil szervezettel együttműködésben polgári koalíciót alakított az MPP – jelentette be Szász Jenő Marosvásárhelyen. A koalíciót alkotó szervezetek azt szorgalmazzák, hogy szervezzenek magyar előválasztást Marosvásárhelyen, amelyen a magyar pártok és politikai szervezetek mindegyike benevezi polgármesterjelöltjét. A javaslat szerint a júniusi önkormányzati választáson a magyar közösség képviseletében csak az előválasztás győztese indulna el. Az MPP a magyar közösség marosvásárhelyi önkormányzati képviselő-jelöltjeit is közös listán indítaná el. A listára a polgármesterjelöltek támogatottsága függvényében kerülnének fel a pártok jelöltjei. Elképzelésük szerint a közös jelölt mögött egy magyar nagykoalíció állna, választási plakátjain mindhárom magyar párt jele szerepelne. A koalíció jelöltje Benedek Imre szívsebész professzor.
"Mi mindig is az előválasztásokat szorgalmaztuk, de az RMDSZ ezt eddig erőből lesöpörte az asztalról. Azért álltunk most elő a saját polgármesterjelöltünkkel és a koalíció javaslatával, hogy nyomatékot adjunk a szándékunknak" – jelentette ki a polgári alakulat elnöke. Hozzátette, ha nem lesz előválasztás, kénytelenek lesznek saját polgármesterjelöltjükkel és saját képviselőjelölt-listával elindulni a választási versenyben.
Benedek Imre az RMDSZ képviselőjelöltje volt a 2008-as parlamenti választásokon, de kizárták a szövetségből, miután bíróságon támadta meg a választás eredményét. Benedek többek között azt kifogásolta, hogy az egyik RMDSZ-es jelölttársa, Kötő József 34 szavazattal (külföldi választókörzetben) szerzett képviselői mandátumot, neki pedig a rá leadott 13 ezer szavazat is kevésnek bizonyult. (mti)

Az MPP dr. Benedek Imrével alakított koalíciót

Gáspár Botond | Székelyhon

Polgári Koalíció néven kötöttek egyezséget a Magyar Polgári Párt és a prof. dr. Benedek Imrét támogató civil szervezetek, hogy előválasztásokat sürgessenek annak érdekében, hogy a magyar polgármesterjelöltek megmérettessenek Marosvásárhelyen. A cél továbbá az, hogy esetleg erőviszony-arányosan jussanak befutó helyekhez az általuk szorgalmazott közös magyar tanácsosi listán.

clip_image001

„Megegyeztünk, megértettük egymást” – jelentette be az MPP Maros megyei elnöke, László György a február 23-ai sajtótájékoztatón. „Az általunk képviselt kereszténydemokrata értékrendet ismertetjük. Nem jött létre pártok közötti összefogás, de a Polgári Koalíció az MPP, az SZNT és civilek részvételével megvalósult. Megpróbáljuk bevezetni a polgári eszmeiséget Marosvásárhelyen” – mondta László György, majd átadta a szót az MPP országos elnökének, Szász Jenőnek. „Remélem, az együttdolgozást Marosvásárhely után kiterjesztjük Maros megyére is. Az egyezség része, hogy hívjuk az RMDSZ-t is az összmagyar előválasztás előkészítésére, a professzor úr vállalja a megmérettetést, és hogy tiszteletben tartja az eredményt. Ha ez meghiúsul, akkor a Polgári Koalíció végigviszi a kampányt és június 10-én megméretkezik” – ismertette Szász Jenő.
Három magyar jelölt lehet
Ezután László György felkérte prof. dr. Benedek Imrét, hogy legyen polgármesterjelölt a marosvásárhelyi „viabilis” élet reményében. „Másságot ajánlunk Marosvásárhelyen, még a román szavazókat is meg akarjuk szólítani. Javulást, jólétet, nyitott európai szemléletet, a jövőre nézve biztosítékot és biztonságot akarunk. Szükséges az előválasztás, és nem az számít, hogy ki győz, hanem hogy az elvek érvényesüljenek” – ismertette dr. Benedek Imre.
Újságírói kérdésre, hogy konzultáltak-e Smaranda Enachéval, László György elmondta: legutóbb február 22-én tárgyaltak, és egyetértettek abban, hogy amennyiben találnak egyetlen jelöltet, aki valós alternatívát jelenthet Dorin Florea ellen, akkor Enache asszony vállalja az előválasztásokat, de ő transzetnikai koalíciót szorgalmaz. „Ha az előválasztáson nem vesz részt mind a három jelölt, azaz Vass Levente, Smaranda Enache és dr. Benedek Imre, akkor mindenki külön indul” – mondta László György.

A cél: előválasztás
Szász Jenő pedig kiegészítette: Smaranda Enache ragaszkodott a függetlenségéhez, az MPP pedig jobban akarta a politikai színeket. „Ha a választási törvény nem változik, akkor június 10-én kell urnákhoz járulni, április 30-ig kell a jelölteknek benyújtaniuk a dossziét, tehát az előválasztásokat március végéig kell megejteni. Azért álltunk Benedek Imre mögé, mert ő szorgalmazza az előválasztást, amellyel megszűnne az egypártrendszer, ugyanis az előválasztáson elért eredményekkel arányosan alakítanánk ki a közös magyar tanácsosi listát” – mondta az MPP elnöke.
Arra a kérdésre, hogy feladnák-e a polgármesteri széket csakhogy a tanácsosi listán többséget szerezzenek, Szász Jenő kijelentette: bíznak abban, hogy ha lesz előválasztás, akkor Benedek Imre legyőzi Vass Leventét, de erről még korai tárgyalni.
Arra is fény derült, hogy a koalíciót majd bejegyzik a választási irodánál, és dr. Benedek Imre azt sem tartja kizártnak, hogy az MPP jelöltjeként induljon (a jelenlegi törvény szerint ugyanis civil szervezet színeiben nem lehet indulni a választásokon).

MPP-PRESS

admin
 

>