A kormány bukása a Demokrata-liberális Párt és az RMDSZ közös kudarca!

A kormány bukása a Demokrata-liberális Párt és az RMDSZ közös kudarca!

 

A Magyar Polgári Párt álláspontja a kormányválság kapcsán

A Magyar Polgári Párt megítélése szerint a jelenlegi kilátástalan gazdasági helyzet a teljes Boc-Markó kabinet hozzánemértésének eredménye. Ilyen körülmények közt csak üdvözölni tudjuk a miniszterelnök lemondását, és egyelőre elhalasztjuk a Marosvásárhelyre tervezett tüntetésünket. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a kormányfő bejelentését követően a kabinet minden tagjának mennie kell, így a miniszterelnök-helyettesnek és Kelemen Hunor szövetségi elnöknek is! Amennyiben ez a feltétel nem teljesül a Magyar Polgári Párt nem mond le a Köcsög utcába tervezett megmozdulásról, azt egy későbbi időpontban megtartja. Felháborítónak tartjuk ugyanis azt a cinikus magatartást, amivel az RMDSZ kiáll rosszul teljesítő miniszterei mellett.

A struccpolitikával nem lehet átverni egy egész ország közvéleményét!

Az egészségügyi rendszer az összeomlás szélén, az ellátás privatizálásának terve csak fokozza a népnyúzó politika keltette kétségbeesést, a tűrőképesség határára és az utcára sodorva az embereket. A környezetvédelmi miniszter propagandagépezetének hozsannázása közepette tovább füstölög Erdély „Fukusimája”, a marosvásárhelyi vegyi kombinát, regisztrációs adót vetnek ki és ciánt készítenek a nyakunkba zúdítani. A ciános tervek kivitelezéséhez ráadásul cinkosan asszisztálnak elnök és voltelnök, azaz a művelődési tárca és a miniszterelnök-helyettesi kabinet irányítói, akik a kulturális autonómia kérdését is csak szemérmesen emlegetik. Mindeközben gőzerővel folytatódik a „hagymakupolás honfoglalás” a megszűnés szélére sodoródik a magyar oktatás a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. Ez az RMDSZ munkájának valódi eredménye és most azt látjuk, hogy a szövetség ezzel a tőkével próbál beszállni az új kormányba is!

A Magyar Polgári Párt megítélése szerint a most felálló kormány támogatását három alapvető feltételhez kell kötni. Ezek:

Románia közigazgatási átszervezése közepette Székelyföld területi autonómiájának megvalósítása.

Kisebbségi törvény helyett a személyi elvű autonómia megteremtése a szórványban élő magyarok és a többi kisebbség számára.

Az önálló, állami magyar egyetem visszaállítása.

Meggyőződésünk, hogy magyar közösségünk ezen stratégiai célkitűzései képezhetik csupán a kormányprogram minimumát. Minden további kompromisszum elfogadhatatlan, az csak egy szűk politikai elit egyéni boldogulását szolgálhatja, s mint ilyen a közösségi érdek feladását jelenti. A népszámlálás katasztrofális eredményei az elmúlt huszonkét év elhibázott politikájának szomorú igazolását jelentik.

Legyen vége a nemzetáruló, népnyúzó, ciános politikának!

Szász Jenő,

a Magyar Polgári Párt elnöke

Székelyudvarhely, 2012. Február 8.

Kampányfesztivál a Reflex?

Sepsiszentgyörgy alpolgármestere szerint a Reflex színházfesztivál nem más, mint kampányrendezvény. Az elöljáró véleménye szerint túl sok pénzt fordít a város a különöző kulturális rendezvényekre.

Márciusban rendezik meg Sepsiszentgyörgyön a 2. Reflex Biennálét, melyről decemberben írt alá együttműködési szerződést Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Bocsárdi László, a Tamási Áron Színház igazgatója. A színházi fesztiválon több ország is képviselteti magát: Németország, Egyiptom, Litvánia, Lengyelország, Olaszország és Magyarország is jelen lesz, de számos romániai magyar és román társulat is fellép.
A rendezvényről és annak költségvetéséről beszélt sajtótájékoztató keretében szerdán Bálint József sepsiszentgyögyi alpolgármester, aki szerint az egész csak kampányfogás. Az elöljáró elmondta: sokkal több pénzt fordítanak idén a város költségvetéséből a kulturális rendezvényekre, mint eddig, ami meglátása szerint nem jó ötlet.

A Reflex fesztivál összköltségvetése egyébként 1,7 millió lej, az összeget a román és magyar művelődési minisztérium, különböző kulturális intézmények és vállalkozók adják össze a városi és megyei költségvetésből elkülönített összeg mellett. Bálint József alpolgármester azért tartja kampányfogásnak a rendezvényt, mert szerinte a fesztivált tavaly kellett volna megtartani, nem idén. A politikus kifejtette, nem a Reflex szükségessége ellen van kifogása, hanem kampányévbe léptünk, és választások előtt nagy dolgokkal lehet meglepni az embereket. „Idén választási év van, és egy ókori mondással élve, cirkusz és kenyér kell a népnek” – tette hozzá Bálint.

Both Ildikó, Székelyhon

Kulcsár-Terza József: az RMDSZ áruló és megalkuvó

Az előrehozott választásokat támogatja a Magyar Polgári Párt háromszéki szervezte, az elnökség szerint az RMDSZ önös érdekeket képvisel, nem pedig a magyarság érdekeit.

Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki elnöke szerdai sajtótájékoztatóján fejtette ki a szervezet álláspontját, azaz hogy az előrehozott választásokat támogatják. „Az RMDSZ politikusai megalkuvó és áruló politikát folytatnak, valamint nem képviselik megfelelően az erdélyi magyarságot” – mondta Kulcsár-Terza.

A Boc-kormány távozását követően kialakult politikai helyzettel kapcsolatban az MPP-s politikus elmondta: az RMDSZ nem képviseli saját nemzetét, így nem képviselhet egy országot sem. Az elnök hozzátette, a kialakult helyzetben a legjobb megoldást az előrehozott választások jelentenék, az RMDSZ nem lehet a mérleg nyelve, hanem a népnek kellene élnie jogával és új kormányt választania.

Az RMDSZ számára csak a hatalom és a bársonyszék fontos, nem az autonómia vagy a magyarság sorsa – fejtette ki az MPP háromszéki elnöke, aki szerint a Szövetség csak önérdeket képvisel, politikusai pedig bűnös és megalkuvó politikát folytatnak.

Both Ildikó, Székelyhon

MPP-PRESS

admin
 

>