A Maros megyei MPP nyilatkozata

 

MPP Maros megyei szervezete felkéri az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács helyi és országos szervezetét és ezeknek a struktúráknak vezetőit, hogy mihamarabb csatlakozzanak az általuk kezdeményezte Polgári Koalícióhoz, és találjanak egy közös, pártok felett álló közös jelöltet, aki képes megnyerni a marosvásárhelyi polgármesteri választást.

"Szomorúan tapasztaljuk, hogy az amitől tartottunk beigazolódott. Az RMDSZ vezetőségét továbbra is csak a pártszempontok vezérlik. A szövetség a tőle megszokott arroganciával rúgta fel a marosvásárhelyi polgármesterjelölt-állítás körül kialakítandó konszenzus írott és íratlan szabályait. Üdvözöljük ugyanakkor az EMNT és az EMNP országos vezetőinek felhívását, mely szerint független jelöltet kell indítani Marosvásárhelyen a polgármesteri székért vívott küzdelemben. Emlékeztetünk: a Magyar Polgári Párt többször is világossá tette. Álláspontunk szerint a teljes nemzeti egység megvalósítása érdekében pártok felett álló személyt kell találnunk polgármester-jelöltnek. Úgy tünik alapelveink egybecsengenek, már csak a közös jelöltet kell kiválasztanunk. Olyan jelöltet kell találnunk, aki meg tudja nyerni a választást!

Az új helyzet fényében felkérjük az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács helyi és országos vezetőit, hogy mihamarabb csatlakozzanak a Magyar Polgári Párt kezdeményezte Polgári Koalícióhoz. Célunk:

1.     Marosvásárhely polgármesteri székének magyar jelölt általi megszerzése.

2.     Az RMDSZ vezetősége által megtestesített posztkommunista, monolitikus politikai tömb hatalmának megtörése.

Meggyőződésünk, hogy a politikai alakulatok mellett a polgári, keresztény eszmék mentén elkötelezett civil szervezeteket is tömörítő koalíció nem csak Marosvásárhely, de az egész erdélyi magyar jobboldal újraszületésének lehetőségét is magában hordozza."

Marosvásárhely, 2012. Február 6.

László György,

elnök, MPP Maros megye

Marosvásárhely: az RMDSZ ellen, az EMNP/EMNT-vel szövetkezne a helyi MPP

Az MPP Maros megyei szervezete felkéri az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács helyi és országos szervezetét és ezeknek a struktúráknak vezetőit, hogy mihamarabb csatlakozzanak az általuk kezdeményezte Polgári Koalícióhoz, és találjanak egy közös, pártok felett álló közös jelöltet, aki képes megnyerni a marosvásárhelyi polgármesteri választást. A polgáriak úgy vélik, az RMDSZ-t pártszempontok vezérlik, hiszen a "szövetség a tőle megszokott arroganciával rúgta fel a marosvásárhelyi polgármesterjelölt-állítás körül kialakítandó konszenzus írott és íratlan szabályait" – írják közleményükben.

Ugyanakkor üdvözlik az EMNT és az EMNP országos vezetőinek felhívását, mely szerint független polgármester-jelöltet kell indítani Marosvásárhelyen.

Megállapítják, az EMNP/EMNT és az MPP alapelvei egybecsengenek a polgármester-jelölt kiválasztása ügyében, így mindössze a közös jelölt megtalálása van hátra. A Polgári Koalíció egyik céljaként Marosvásárhely polgármesteri székének magyar jelölt általi megszerzését, másik céljaként pedig "az RMDSZ vezetősége által megtestesített posztkommunista, monolitikus politikai tömb hatalmának megtörését" jelölték meg.

"Meggyőződésünk, hogy a politikai alakulatok mellett a polgári, keresztény eszmék mentén elkötelezett civil szervezeteket is tömörítő koalíció nem csak Marosvásárhely, de az egész erdélyi magyar jobboldal újraszületésének lehetőségét is magában hordozza" – írja a polgáriak nevében László György, az MPP maros megyei elnöke. (hírszerk.

http://gyergyotv.ro/node/12368

Borboly Csaba a GyergyóTv vendége volt.

A Köcsög utcában eregetné a lufikat az MPP

Az RMDSZ kormánypolitikája ellen utcai tüntetést szervez Marosvásárhelyen Szász Jenő, az MPP elnöke. A politikus február 10-ére az RMDSZ egykori elnöki hivatalának székhelyére hívja a demonstrálókat.

A polgári alakulat vezetője szerint azért választották ezt a helyszínt, mert a Kós Károly Alapítvány által használt ingatlan továbbra is Markó Béla irodájának ad helyet.

A legmagasabb állami tisztségben lévő romániai magyarként az RMDSZ-ből Markó Bélának a legnagyobb a felelőssége abban, ami az országban történik. Nem volna erkölcsös részéről, ha magyarként a PDL-t kezdené kritizálni, és a PDL székháza elé hívná tüntetni az életszínvonalukkal elégedetlen magyarokat – jelentette ki a Krónikának Szász.

transindex

Csángó szervezetek üdvözlik az átalakításokat

Nyolc csángóföldi és magyarországi székhelyű, a moldvai csángómagyarokért tevékenykedő szervezet hétfőn közös állásfoglalásban biztosította támogatásáról a magyar kormánynak és a csángóföldi oktatási program támogatóinak a program javítására irányuló intézkedéseit. „A kormány és az oktatási program fő támogatói által az Moldvai Csángómagyarok Szövetségénél (MCSMSZ) végzett átvilágítás eredményei nemcsak az MCSMSZ vezetőségére, hanem alaptalanul a moldvai magyarság egészére is árnyékot vetnek, ezért üdvözöljük a kabinet és az oktatási program támogatóinak a program javítására irányuló intézkedéseit” – olvasható az állásfoglalásban, amelynek kiadói a Szeret-Klézse Alapítvány, a Rekecsinért Egyesület, Forrófalvi Phoenix Kulturális Egyesület, a Csángó Rádió , a Domokos Pál Péter Alapítvány, a Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesület, a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Egyesület és a Magyarfalu Alapítvány. A nyolc szervezet kifejezte reményét arra vonatkozóan, hogy a moldvai magyar oktatás az eddigiekhez hasonlóan továbbra is kiemelt figyelmet és támogatást kap. Mint írják, a moldvai magyarokért tevékenykedő szervezetek elhatárolódnak minden olyan szándéktól, amely az oktatás finanszírozása körüli problémák megoldását gátolja, és támogatják azt a tervet, amely a jövőre nézve biztosítani kívánja az oktatás pénzügyi és gazdasági átláthatóságát. „A moldvai magyar oktatást közös ügyünknek tekintjük. Számunkra kiemelkedően fontos, hogy az oktatás minősége javuljon, hogy a moldvai iskolai oktatás elérje a romániai magyar iskolák színvonalát, hogy a moldvai magyar tanulók egyenlő esélyt és kellő felkészítést kapjanak a közép- és felsőoktatási tanulmányok folytatásához” – áll a dokumentumban.

Mint ismeretes, a programot eddig kizárólagosan az MCSMSZ bonyolította. A szövetség a korábbi Fidesz-kormány idején indította el magyar állami támogatással a Moldvai Csángó Oktatási Programot. A program keretében ma 25 moldvai faluban oktatják mintegy 2200 csángó gyermeknek a magyar nyelvet. A csángó szövetség hét moldvai településen magyar házat épített vagy vásárolt, a magyarul továbbtanuló diákok számára pedig bentlakási lehetőséget hozott létre Csíkszeredában. A szervezet vezetősége január 30-án jelentette be, hogy testületileg lemondanak a magyarországi költségvetésből az oktatási programhoz nyújtott támogatás rendszerének tervezett átszervezése miatt. A szövetség tizenkét vezető beosztású tisztségviselője által jegyzett dokumentum szerint 2012. január elsejével lejárt a csángószövetség szerződése a Bethlen Gábor Alappal, és újabb szerződés hiányában a szövetség idei működése teljesen ellehetetlenült. A program működtetését az új alapítvány megalakulásáig a Románia Magyar Pedagógusok Szövetsége vette át.

Székelyhon

Kevés marad beruházásra (Elfogadták Barót költségvetését)

Tavalyhoz képest mintegy 150 000 lejjel többől, azaz 10,3 millió lejből gazdálkodhat idén Barót. A többlet ellenére nemhogy könnyebb, hanem nehezebb év elé néznek – az alárendeltségébe tartozó intézmények fenntartásai nőni fognak, így alig 538 000 lejt fordíthatnak fejlesztésre. A város polgármestere, Nagy István által előterjesztett tervezetet az MPP két apró módosító javaslatával fogadták el.

Háromszék

Sajtóközlemény

A Magyar Polgári Párt székelyudvarhelyi önkormányzati frakciójának három tagja, Molnár Miklós, Mike Levente és Orbán Balázs helyi tanácsosok 2011. február másodikán tartott sajtótájékoztatón (http://www.szekelyhon.ro/szekelyfold/udvarhelyszek/mpp-a-megye-tovabbra-is-diszkriminalja-udvarhelyt) azzal vádolták meg Hargita Megye Tanácsát, hogy a 2012. évi megyei költségvetésben nem nyújt kellő támogatást Székelyudvarhelynek, ezzel diszkriminálja a várost.

Először is fontosnak tartjuk leszögezni, hogy Hargita Megye Tanácsának 2012. évi költségvetését, nemzetiségre, pártállásra, lakóhelyre való tekintet nélkül a megyei tanácsosok ellenszavazat nélkül megszavazták. Már ebből is látható, alaptalan minden olyan feltételezés, hogy itt bármely települést, térséget is diszkrimináció ért, mivel önmagában a szavazás eredménye cáfol mindenféle pártpolitikai, illetve térségi alapú megkülönböztetést.

Másodsorban emlékeztetni szeretnénk az MPP-s városi tanácsos urakat arra, hogy Hargita Megye Tanácsának 2012. évi költségvetése a válság ellenére 10% százalékkal meghaladja az előző évit. Ezért mindenkinek, így Székelyudvarhelynek, Udvarhelyszéknek is több jut idén, mint amennyi jutott tavaly.

Arra is emlékeztetni szeretnénk a tanácsos urakat, hogy Udvarhelyszék volt a jelenlegi választási ciklusban megyénk azon térsége, amely a megyei költségvetésből lakosságarányosan többet kapott, mint Csíkszék és a Gyergyói terület. Ez azért volt így – s azért volt rendjén így, mert felzárkóztatása megyénk egyik legfontosabb fejlesztéspolitikai célkitűzése. A kommunista rendszer falvakat elnyomó, elnéptelenítő, visszafejlesztő politikája legsúlyosabban Udvarhelyszéket érintette, ezért ide a székek közti szolidaritás jegyében évről évre többet juttatunk, mint más térségekbe.

Noha Székelyudvarhelynek, Udvarhelyszéknek a megyei visszaosztásból idén is jelentős forrásokat juttatott a Megyei Tanács, e pénzösszegek eltörpülnek azon eurótízmilliók mellett, amelyeket a város illetve az egész térség elbukott azzal, hogy 1996 és 1998 között Szász Jenő pártelnök, korábbi polgármester kiprivatizálta a közműszolgáltatásokat. Privatizált közműszolgáltatóknak az Európai Unió nem folyósít fejlesztési forrást. Ezért e szolgáltatásokat működtető magáncégek által felvett hitelekből megvalósuló fejlesztések terhét hosszú évtizedeken át nem az Európai Unió viseli, hanem a székelyudvarhelyi polgárok a bankhitelek terhével megnövelt szolgáltatási díjon keresztül.

A Szász Jenő féle privatizációk visszacsinálását az elmúlt három évben az MPP városi tanácsi frakciója megakadályozta. Ismételten arra kérjük őket, vizsgálják felül ezen álláspontjukat. Ne falazzanak tovább pártelnökük felelőtlen privatizációihoz, hanem közösen vizsgáljuk meg, a jelenlegi helyzetben mit lehet tenni, miként lehet megszüntetni a városi lakosság kiszolgáltatottságát a profitéhes közműszolgáltató cégek felé.

Csíkszereda, 2012. február 05.

Becze István

Frakcióvezető

Hargita Megye Tanácsa RMDSZ frakciója

Becze István frakcióvezető úr figyelmébe

Hargita Megye 2012-es költségvetéséből Székelyudvarhely 618.500 lejre számíthat, amelyből 437.500 lej a régi szemét-telep bezárására fordítandó. Ez az összeg eredetileg úgy szerepelt a megyei költségvetésben, mint Esővíz-elvezetési projekt az Éltetőkút-Cserehát zónában, és éppen azért változott meg időközben a rendeltetése, mert mi számon kértük Borboly Csaba elnök tavalyi ígéretét.

Önök, mint általában, nem tudnak úgy adni, hogy el ne vegyenek! És hogy még felháborítóbb legyen, mindezt a saját adólejeinkből teszik.

Bizonyára tudja, tisztelt frakcióvezető úr, hogy a régi szemét-telep bezárására szánt 437.500 lej csak 15%-át képezi annak az összegnek, amely ma Székelyudvarhely rendelkezésére áll. Azt viszont gondolom, nem tudja, hogy a fennmaradó 85%-át éppen az a kiprivatizált közműszolgáltatás biztosítja, amelyet Ön elmarasztal. Olyan körülmények között marasztalja el, hogy – ameddig a megye többi része még mindig csak álmodik egy Európai Uniós előírásoknak megfelelő szemét-telepről – addig azt Székelyudvarhely ezt már rég „megcsinálta”, az Ön szófordulatával élve.

Sajtóközleményének azzal a részével, miszerint Székelyudvarhely és térsége elesett több tízmillió eurótól, egyetértek! Azért értek egyet, mert Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester visszamondta a város részvételét egy, a Környezetvédelmi Minisztérium által meghirdetett pályázatból. Egy érvényes, 2009-ből származó tanácsi határozat ellenére! Többek között ennek a pályázatnak lett volna része a régi szemét-telep bezárása is, magyarán, sem az jelenlegi közműszolgáltató által összegyűjtött pénzt, sem Borboly Csaba “adományát” nem kellene erre költeni.

Az ezt a tényt igazoló dokumentációt szívesen a rendelkezésére bocsátom!

Ezen kivül pedig maradnak a számok, frakcióvezető úr, a számok pedig makacs dolgok. Egy viszonylag egyszerű matematikai művelettel rájöhetünk, hogy – a PR-fogásnak is minősíthető 437.500 lej mellett – Székelyudvarhely mindössze 181.000 lejjel számolhat a megyei költségvetésből. És ez kevesebb mint amennyivel Varság (192.500), Almás (182.500) vagy éppenséggel Máréfalva (181.500) számolhat.

Valamikor Székelyudvarhellyel szemben azért diszkriminált a megyei tanács, mert az RMDSZ-es Bunta Levente volt a megyei tanácselnök és az ellenzéki Szász Jenő az udvarhelyi polgármester. Ismerve az Önök felfogását, ez tökéletesen érthető. Manapság viszont azért diszkriminál a Megyei Tanács, mert Borboly Csaba a megyei tanácselnök és Bunta Levente az udvarhelyi polgármester?

Mindketten az Önök pártjából valók. Ön érti ezt, tisztelt frakcióvezető úr?

Molnár Miklós

a Magyar Polgári Párt sajtószóvivője

MPP-PRESS

admin
 

>