Közpénzek protekciósan

 

Megszólalt az igazságérzet Tusa Levente szentkatolnai polgármesterben, amikor a Háromszék múlt heti laptalálkozója után felvetette: szívesen támogatná lapunkat is abból az összegből, amelyet számos helyi tanács a másik megyei napilapnak ad. Előbb Tamás Sándort kellene meggyőznünk, majd őket, és a havi száz eurót megfeleznék a két újság között – tanácsolta.

Száz euró gazdag embernek nem sok pénz, de ha megszorozzuk tizenkettővel és a megsarcolt községi tanácsok számával, bizony, jelentős összeg, főként, ha számításba vesszük, milyen napi kiadásokra hiányzik sokszor a szükséges fedezet.
A Háromszék eddig sem közölt újságcikkeket pénzért, és ezután sem tesszük ezt, független lapként nem rendelésre írunk, a megrendelő szája íze szerint, hanem tárgyilagosan, pártatlanul igyekszünk tájékoztatni olvasóinkat, a helyi közösségek mindennapjairól szeretnénk tudósítani, nem csupán a választott és esetleg újraválasztandó vezetők munkájáról.
Annyit azonban megkérdeznénk a megyei tanács elnökétől: közpénzekről – tehát adólejeinkről – lévén szó, milyen alapon is részesítik előnyben egyik vagy másik médiát. És ugyanígy, protekciós alapon osztogatják a közpénzt más magáncégeknek, építővállalatoknak, egyéb gazdasági társaságoknak is? Úgy bánnak tehát adólejeinkkel, mintha saját pénztárcájukban kotorásznának?

Háromszék

Homlokegyenest más költségvetést akar az MPP

A költségvetés elfogadhatatlan, akárcsak a zöldek pálfordulása – az MPP önkormányzati képviselői álláspontjukat ismertették költségvetéssel kapcsolatban.

Ami van, de felesleges

Egy nappal a zöldek után és a költségvetés megvitatása előtt, február 2-án az MPP képviselői sajtótájékoztatón mondták el kifogásaikat és javaslataikat.

„Javaslataink vannak, illúzióink nincsenek"- ezzel a polgári álláspontot tömören kifejező mondattal indította és zárta a sajtótájékoztatót Molnár Miklós szóvivő.

„A Magyar Polgári Párt önkormányzati frakciója nem ért egyet a polgármester által előterjesztett 2012-es költségvetéssel, mert ez a költségvetés – az elmúlt évekhez hasonlóan – a Magyar Polgári Párt elképzeléseivel homlokegyenest ellentétes"- mondta Molnár.

A polgáriak szerint a 2012-es költségvetés „nem ad választ a város és polgárai problémáira", viszont melegágya a közpénzek ellenőrizhetetlen elköltésének és elherdálásának.

Foroghatunk a körforgalomban jobbra-balra, ha pár év múlva nem lesz aki azt használja – folytatta a tanácsos, aki szerint a büdzsében „horribilis összeget" szánnak a városháza működési költségeire, az értelmetlen „csövezésre" és több, látványos „önkényes kirakat-beruházásra".

Ami kellene, de hiányzik

A polgáriak meglátása, hogy a költségvetés-tervezet híján van azoknak a prioritásoknak, amelyekre a nehéz gazdasági helyzetben Udvarhelynek és lakóinak szüksége lenne: gazdaságélénkítés, munkahelyteremtés, szociális védőháló, az egyházak és az oktatási intézmények hathatósabb támogatása, jövőkép a felnövekvő nemzedéknek és segítség az idős korosztálynak.

Molnár elmondta:„a Polgári Pártnak ebben az irányban lesznek javaslatai a költségvetés-tervezet módosításait illetően, bár nincsenek illúzióink afelől, hogy a zárt ajtók mögötti alku az idén is megtörtént az RMDSZ és a Zöld Párt között."

A zöldeket palira vették, mégis lepaktáltak?

Molnár szerint tényekkel alátámasztható az, hogy a zöldek és a tulipánosok titkon alkut kötöttek. Állítását arra alapozta, hogy tavaly a Zöld Párt tiltakozott a Székelyudvarhelyt diszkrimináló megyei költségvetés ellen és nem adott „zöld utat" a helyi költségvetés elfogadásának mindaddig, amíg Borboly Csaba megyei tanácselnök nem ígért évi 100 ezer eurót a régi szeméttelep bezárására.

Az ígéret megvolt, betartása elmaradt, idén a 100 ezer eurós tétel „csak az újságok hasábjain szerepel, a megyei költségvetésben nem" – fejtette ki Molnár.

Véleménye szerint a zöldeket „Borboly palira vette", ennek ellenére tegnapi sajtótájékoztatóján Jakab Attila tanácsos „üdvözölte az ígéret beváltását, megelőlegezve ezáltal a 2012-es székelyudvarhelyi költségvetés támogatását".

A polgáriak kíváncsiak a hirtelen pálfordulás miértjére. Kérdésükre a választ a pénteki tanácsülésen remélik Jakab Attilától – közölte Molnár.

Sarokban a sarokszámok

Az előterjesztett költségvetésben szereplő és a MPP frakció által abnormálisan magasnak tartott és kifogásolt összegeket Orbán Balázs frakcióvezető sorolta fel. A város idei „pénztárcája" 2,5 millió lejjel duzzadt nagyobbra, ennek ellenére egy, az előző években el nem költött 3 millió lejes többletet „görget". Ezzel magyarázható, hogy a bevétel oldalon 66 854 500 lej, míg a kiadásoknál 69 855 500 lej szerepel.

A „horribilis összegek" kategóriában a toplistát a polgármesteri hivatal működési keretére (nem fizetések, nem beruházás) szánt 4,7 millió lej (2 millióval több, mint 2011-ben) áll, ezt követi a fűtésrendszer modernizálására előirányzott 5,6 milliós tétel, illetve az utcák feljavítására szánt 4 millió lej. Utóbbinak nem a szükségessége, hanem a kontrollálhatatlan elköltése a kifogásolható, a pénz „szürke zónában vész el" – mondta Orbán Balázs.

Bal sarokból a jobba

A polgáriak szerint ezeket az indokolatlanul magas összegeket más, fontosabb dolgokra kéne költeni, ezért az egyes összegek átcsoportosítását indítványozzák. Több pénzt adnának az időseket és fiatalokat érintő szociális támogatásokra, programokra, amelyre a törvényesen meghatározott minimumot, azaz 2,7 milliót szántak idén.

A Tamási Áron Gimnázium felújítására a megyei költségvetésből célirányosan átirányított 72 ezer lej 1000 lejre „fogyott" a helyi büdzsében, holott az épület homlokzatának tatarozásához ennél jóval magasabb összegre lenne szükség. Polgári prioritás az Éltetőkút, a Móricz Zsigmond, Templom, Ugron és a Csalóka utcák rendbetétele és a város egyes részeinek csapnivaló közvilágítása, valamint a történelmi városközpont arculatának modernizálása is.

Szász nélkül is tíz a lényeg

Udvarhelyi hagyomány, hogy a költségvetés elfogadásánál egyetlen számot néznek, a tízet – fogalmazott szkeptikusan Molnár. Mint mondta, kétségtelenül nem véletlen a tanácsülés időpontja sem, hiszen bő egy hónappal ezelőtt már köztudott volt, hogy február 3-án Budapesten ülésezik a Kárpát Medencei Autonómia Tanács (KMAT), amelyen jelen lesz Szász Jenő is.

Mivel Szászból csak egy van, így minden bizonnyal nélküle fog lezajlani az izgalmasnak ígérkező költségvetési vita.

Uh.ro

Az MPP RMDSZ-ellenes tüntetésre készül

Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke tegnap Marosvásárhelyen bejelentette, hogy RMDSZ-ellenes tüntetést szerveznek az RMDSZ Elnöki Hivatalának Köcsög utcai székháza előtt. A tüntetés tervezett időpontja február 10., péntek 17 óra, ami az időjárás függvényében változhat.

Emlékeztetett, hogy nemrég szimpátiatüntetést szerveztek a magyar kormány védelmében, mert az a kormány, amelyet az Európai Bizottság bírált, nem tette meg azokat a megszorító intézkedéseket, amelyeket a Nemzetközi Valutaalap kért. A magyar kormány nem a béreket és a nyugdíjakat vágta le és adóztatta meg, hanem a bankokat és a hipermarketeket, s ha a példáját mások is követték volna, a valutaalap teret veszített volna a térségben. Ezzel szemben a román kormány felemelte a hozzáadott értékadót, levágta a nyugdíjakat és a béreket, így aztán a valutaalap pozitív példaként emlegeti.

Mivel Markó Béla a román kormány miniszterelnök-helyettese és az RMDSZ a „leghosszabb életű” kormánypárt Romániában, a Köcsög utcai székház elé vonulnak a polgáriak, így akarják kifejezni elégedetlenségüket az RMDSZ kormányzati politikájával szemben. A Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács jelenlétére számítanak, de minden jóindulatú támogatót szívesen látnak, nyilatkozta Szász Jenő.

Népújság

Az MPP RMDSZ-ellenes nagygyűlést szervez Marosvásárhelyen

Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke csütörtöki sajtóértekezletén bejelentette, hogy nagygyűlést szerveznek az RMDSZ ellen, elégedetlenségének adva hangot a Szövetség „általános kérdésekkel kapcsolatos” politikája miatt.

Szász Jenő elmondta, a nagygyűlést Markó Béla kormányfő-helyettes marosvásárhelyi, Köcsög utcai irodája előtt fogják tartani, valószínűleg február 10-én.

Az MPP elnöke bejelentette, hogy engedélyt fog kérni Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalától a nagygyűlésre, amelyre meg fogja hívni a Székely Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt képviselőit is.

Hozzátette, nem számít túl népes részvételre, ám az üzenet a fontos, vagyis az, hogy a magyarság sem elégedett a helyzetével.

(Mediafax)

Új szemléletet szorgalmaz a megyei MPP egyik vezetőségi tagja

Mi maradt el és mit kell tegyünk? – ezekre a kérdésekre keres válaszokat Bartha Jenő, Ákosfalva község MPP-s közgyűlési képviselője, a Magyar Polgári Párt megyei elnökségi tagja. Szerkesztőségünkbe eljuttatott állásfoglalásában azt kéri, hogy „az alulról induló kezdeményezéseket, döntéseket felülről semmiféleképpen ne seperjék le”.

Bartha Jenő szerint szükség van az MPP megreformálására, és a párton belül erre van is szándék. „Lehet, hogy a megújítás nem jelenti ugyanazt mindenki számára, számomra azt jelenti, hogy az alulról induló kezdeményezéseket, döntéseket felülről semmiféleképpen ne seperjék le” – nyilatkozta, hozzátéve: „a környezetünkben működő szervezetekkel szemben is új szemlélet szükségeltetik, nem elfogadható az, hogy nincs normális tárgyaló viszony. Egyértelmű számunkra, hogy nemzetünk jóléte elválaszthatatlan a velünk együtt élő nemzetek sorsától. A nemzetek közötti harmónia alapja a kölcsönös megértés, a folyamatos kommunikáció és a mindezeket biztosító demokratikus társadalmi berendezkedés”.

Bartha Jenő szerint minden politikai szereplő felelőssége és terhe, hogy készüljön – akár hatalmon van, akár ellenzékben – az általa képviselt közösség hatékony vezetésére és képviseletére, „azonban a történelem, történelmünk során bebizonyosodott, hogy a nép akaratát mellőzni nem lehet”. A nagy kérdés szerinte még mindig megválaszolatlan: van-e szükség politikai alternatívára az erdélyi magyar közösségben? Kijelentette: „a jövőben szándékunkban áll három – szociális, gazdasági és kulturális – területre vonatkozó, alapvető, közösségünket is érintő problémára megfelelő megoldásokat találni és életbe ültetni, tenni a társadalom elszegényedése ellen, vállalkozásaink megvédése és fejlesztése érdekében, kulturális életünk ápolásáért és gazdagításáért”.

Megkeresésünkre László György megyei MPP-elnök közölte, megérti Bartha Jenő személyes aggodalmait, felvetéseinek egy része az MPP programjában is megtalálható. Az MPP maga az alternatíva, és nem a Magyar Polgári Pártot kell megreformálni, hanem az erdélyi politikum kicserélésére van szükség – mondta. Hozzátette: egyetért azzal, hogy új szemléletre van szükség a pártban, de ilyen kérdésekben az MPP országos tanácsa dönt.

Népújság

MPP-PRESS

admin
 

>