Erdélyben is szimpátiatüntetéseket tartottak

clip_image001

 

Több mint ezren vettek részt Erdély városaiban a Magyar Polgári Párt (MPP) által szervezett szimpátiatüntetéseken, amelyeket a budapesti Hősök teréről indult megmozdulással egy időben szerveztek.

Az MPP szombati közleménye szerint Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Kovászánán, Baróton is elhangzott a Hősök terének üzenete, amit a budapesti megmozduláson is felolvastak. Az Agerpres román hírügynökség szerint Hargita, Kovászna és Maros megyében több mint ezren vettek részt a megmozdulásokon.

(MTI-fidesz.hu)

Erdélyben is Orbánék mellett tüntettek

Több mint ezren vettek részt Erdély városaiban a Magyar Polgári Párt (MPP) által szervezett szimpátiatüntetéseken, amelyeket a budapesti Hősök teréről indult megmozdulással egy időben szerveztek.

Az MPP szombati közleménye szerint Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Kovászánán, Baróton is elhangzott a Hősök terének üzenete, amit a budapesti megmozduláson is felolvastak. Az Agerpres román hírügynökség szerint Hargita, Kovászna és Maros megyében több mint ezren vettek részt a megmozdulásokon.

Az MPP szerint növekvő aggodalommal figyelik Erdélyből és Székelyföldről, hogy a nemzetközi nyilvánosságban megjelenő hazug és elfogult híradások miként teremtettek olyan hangulatot, amely "méltatlan és igazságtalan" színben tünteti fel Magyarországot. Úgy vélik, hogy a keresztény hagyományokra és a Szent Koronára hivatkozó új alaptörvény egyben a nemzet egységének okmánya, a választójog kiterjesztése pedig a kölcsönös bizalom és a közös felelősségérzet garanciája.    

"Ez a közös felelősségérzet késztette az MPP-t, hogy viszonozza a határokon túl élőkre irányuló figyelmet, és kiálljon Magyarország mellett, felemelje szavát a magyar kormányt, a magyar köztársasági elnököt és a kétharmados parlamenti többséget ért támadásokkal szemben" – olvasható a közleményben.

Az MPP szimpátiatüntetéseinek üzenete az volt, hogy "El a kezekkel Magyarországtól, el a kezekkel Székelyföldtől, el a kezekkel a magyaroktól!" – írják a szervezők.

MTI/HVG

Igazságot Magyarországnak!

Szombaton több százezren vettek részt Budapesten a Békemenet Magyarországért elnevezésű, kormányt támogató felvonuláson. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében több autóbusznyian érkeztek Erdély városaiból és Székelyföld különböző szegleteiből. Megyénkben is szimpátia-tüntetések zajlottak.

A budapesti civil szervezetek képviselői az 56-osok terén harapnivalóval, forró teával és kávéval várták, a Hősök terén összegyűlt tömeg pedig hatalmas tapssal és óriási ovációval fogadta az Erdélyből érkezőket. Könnyes szemeket és felénk nyújtott kezeket láttunk, bármerre néztünk, „Igazságot Magyarországnak! Igazságot Magyarországról!” – olvashattuk, miközben visszhangzott a tér az „Isten hozott! Egyek vagyunk! Hajrá, magyarok! Hajrá, székelyek” és ehhez hasonló, lelket simogató jelszavaktól.A Kossuth térre tartó, háromórás út alatt felemelő, szavakba nem foglalható érzés volt a végeláthatatlan, mégis fegyelmezett tömegben menetelni, amely a nemzeti célok és annak bátor képviselője, az Orbán-kormány megvédése és támogatása érdekében tódult ki a magyar főváros utcáira.

Sepsiszentgyörgyön nagyjából kétszázan gyűltek össze az MPP Kovászna megyei szervezetének szolidaritási megmozdulására. Bálint József, a sepsiszentgyörgyi MPP elnöke mondott beszédet, a résztvevők magyar, illetve székely lobogókkal jöttek, gyertyát gyújtottak, és elénekelték a magyar himnuszt.
Kovásznán lassan gyülekeztek az emberek, a csendőrök időben elfoglalták a helyüket, és a tűzoltóautó is megérkezett, hogy nehogy lángra kapjon a forrónak nem nevezhető helyzet. Az 56-os emlékműnél Ferencz Botond helyi MPP-elnök köszöntötte a hozzávetőleg negyven érdeklődőt, akiknek negyedét az orbaiszéki MPP tagsága alkotta. Ők tartották magasba a „Hajrá, nemzeti kormány!” és „El a kezekkel Magyarországról!” feliratú pannókat is. Balogh Zoltán református lelkész istentiszteletét és a magyar himnusz eléneklését követően dr. Fülöp Csaba alelnök olvasta fel a párt egységes nyilatkozatát. A tüntetést Kovács Gábor katolikus esperes zárta, majd a székely himnusz eléneklése után mindenki hazavonult.

Baróton, a református templom előtt mintegy százötven ember gyűlt össze: „Viktor, Erdővidék melletted van”, „Ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk?”, „Hiszünk a magyar nemzet jövőjében” olvashattuk a feliratokon.
Nagy István polgármester szólt a résztvevőkhöz, majd Krizbai Imre református lelkész Orbán Viktornak az Európai Parlamentben elhangzott beszédéből olvasott fel. Az új magyar Alkotmánynak az Európai Unió által inkriminált preambulumát Szőcs Előd vargyasi fiatal tolmácsolta, Keresztes Árpád nagybaconi nyugdíjas előadásában a Szózat hangzott el, a bibarcfalvi református egyház kórusa és a baróti Zathureczky-kórus előadásában énekművek csendültek fel. A szimpátiagyűlést egyetlen bekiabáló zavarta meg, akit a jelenlevő csendőrök elkísértek a helyszínről.

Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házhoz néhány román nemzetiségű polgár is megérkezett a trikolórral és plakátokkal. „Le Băsescuval” és „Munkahelyeket akarunk!” feliratú táblákat hoztak magukkal, ám pár perces vita után sikerült tisztázni, hogy milyen tüntetés zajlik tulajdonképpen.
A magyar himnusz eléneklése után a mintegy 150 fő Rácz Károly MPP-alelnök beszédét hallgatta meg, majd Melzer Medea egyetemi hallgató szavalt. Lukács László alpolgármester az MPP országos közleményét, Deme Róbert színész pedig az új magyar Alkotmány preambulumát olvasta fel. A rövid tüntetés a székely himnusz eléneklésével ért véget.

SZH-összeállítás

Erdővidékiek a szabadságharcért

A Magyar Polgári Párt baróti szervezetének felhívására mintegy háromszáznál több erdővidéki zászlókkal és táblákkal felszerelkezve gyűlt össze a baróti református templom előtt, hogy kifejezze együttérzését a magyar kormánnyal. A felszólalók egyöntetűen vallották: a nemzetéért elkötelezett kormányt megvédeni – bárhol is éljen – minden ma­gyarnak kötelessége.
Alig hangzott el a magyar himnusz, s kezdett beszélni Nagy István, a város polgármestere, egy, a vá­rosvezető munkáját kritizáló és le­mondását követelő bekiabáló zavarta meg az eseményt. A csendháborító elvezetését követően Nagy elítélően szólt a Magyarországot a Nemzetközi Valutaalap, Brüsszel és Washington részéről érő központosított támadásokról. Mint mondta, nem az a fontos, hogy mit gondolnak a nemzetközi szervezetek Magyarországról, hanem az, hogy a nemzet hisz-e a saját jövőjében.

A vargyasi Szőcs Előd felolvasta az alkotmány preambulumát, Keresztes Árpád nagybaconi nyugdíjas a Szózatot szavalta el, a baróti református egyház Zathureczky Gyula Kórusa és a bibarcfalvi református egyházi kórus dalokat adott elő, majd Krizbai Imre református lel­kipásztor szólalt fel. Rövid beszédében a magyarság XX. századi veszteségeire emlékeztetett, majd úgy fogalmazott, Magyarország a szabadságharcok földje volt, s maradt is, hiszen Orbán Viktor jelenlegi kiállása nem kizárólag Magyarországért, hanem Európáért is szól.
Hecser László
Háromszék

Több százan vettek részt az MPP és az SZNT által szervezett szimpátiatüntetéseken

Összesen több mint ezren vettek részt néhány erdélyi városban a Magyar Polgári Párt (MPP) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által szervezett szimpátiatüntetéseken szombaton, amelyeket a budapesti megmozdulással egy időben szerveztek. Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Kovászánán, Baróton is elhangzott a Hősök terének üzenete.

Marosvásárhelyen mintegy 250-en válaszoltak az MPP és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) felhívására, és dacoltak félórán keresztül a nullafokos hideggel a Petőfi-szobor előtt. A szimpátiatüntetésként meghirdetett rendezvényre, mely inkább meghitt, békés megemlékezésre hasonlított, többnyire az erdélyi magyar jobboldal képviselői és hívei jöttek el. A tömegben mindössze egy-két RMDSZ-es körzeti elnököt lehetett látni.

Az emberek nem skandáltak, és nem rázták ökleiket, csendben végighallgatták a szónokokat, majd a székely himnusz eléneklése után hazatértek otthonaikba. Amint Andrássy Árpád, az MPP egyik helyi vezetője fogalmazott: a marosvásárhelyiek és környékbeliek lélekben csatlakoztak magyarországi testvéreikhez. „Üzenjük, hogy el a kezekkel Magyarországról, a Székelyföldről, a magyarokról. A haza nem eladó!” – jelentette ki beszédében az MPP megyei elnöke, László György. „56 évvel ’56 után azt tapasztaljuk, hogy Magyarország szuverenitása újra veszélyben van – hangsúlyozta diskurzusában Bíró Zsolt, a Székely Nemzeti Tanács marosszéki elnöke. – Brüsszel nem lehet Moszkva, gondoltuk, amikor a budapesti bársonyos és a hazai véres forradalmakat követően abban reménykedtünk, hogy a közös Európához csatlakozva, nemcsak a schumanni elvek mentén létrejött értékközösség tagjai lehetünk, hanem a határok légiesítésével gyakorlatilag a békés nemzetegyesítés haszonélvezői is”.

Beszédében rámutatott, hogy a demokratikus, a keresztény értékrendre és a felebaráti tiszteletre épülő társadalom helyett, ma egy, a moszkvai tankoknál alattomosabb diktatúra, az úgynevezett kalmárdiktatúra sötét fellegei gyülekeznek a magyarság feje fölött. „Ha pedig ez ellen egy ország vagy nemzet saját érdekei védelmében lépni mer, arra könyörtelen pergőtűzzel sújtanak le napjaink csodafegyverének, a médiának a bevetésével. A tömegkommunikáció mára sajnos legtöbb esetben már a tömegmanipuláció eszközévé vált, és az üdítő kivételektől eltekintve általánosan elterjedt harcászati eszközként kezelik azt” – figyelmeztetett Bíró. Az SZNT vezetője a bukaresti – román és magyar – hatalomnak is üzent, amikor rámutatott, hogy a szubszidiaritás elve már-már elcsépelt szóhasználattá vált Romániában.

„Nem kampányszövegként megfogalmazott marosvásárhelyi kiáltványokra van szükség, hanem tudatos Székelyföld-politikára, tiszta és világos vonalvezetésre, melynek hiányát nem lehet unos-untalan a gazdasági válság okozta nehézségekkel magyarázni. Az alibipolitizálás helyett konkrét és előremutató lépésekre van szükség idehaza is” – szögezte le Bíró Zsolt.

Autonómiáról is szó volt
Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön több mint háromszázan gyűltek össze az Erzsébet parkban, az egykori országzászló helyén gyertyával, magyar és székely zászlóval, Orbán Viktor-fotókkal és az EP-képviselőknek üzenő magyar és angol nyelvű feliratokkal, amelyek szerint ma Magyarország, ám holnap bármelyik más nemzet sorra kerülhet. „Világgá kiáltjuk, hogy Brüsszelben is hallják: El a kezekkel Magyarországról!” – fogalmazta meg a közel egyórás szimpátiatüntetés üzenetét Fazakas Tibor, az MPP országos alelnöke. Elmondta, az Európai Unió történetében példátlan a félrevezető rágalomhadjárat, amit a balliberális körök indítottak Orbán Viktor és a magyar kormány ellen.

A világuralomra törő pénzügyi körök attól félnek, hogy a magyar példa ragadós lesz, más nemzetek is felemelik a szavuk a bankokrácia, az eladósodás, a Világbank uralma ellen – fogalmazott Fazakas, aki szerint Magyarország ismét zászlóvivője a népek, nemzetek szabadságért vívott harcának. Gazda Zoltán, a Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi elnöke hangsúlyozta, Magyarország is az önrendelkezésért, az autonómiáért vív harcot, miként a székelyek. „Ugyanaz a sorsunk, bízunk benne, hogy Magyarország is támogatni fog a Székelyföld autonómiájának elérésében” – mondta Gazda. A szimpátiatüntetésen az MPP több elöljárója is felszólalt, áldást mondtak Kovács István unitárius és Incze Zsolt református lelkipásztorok, felolvasták a közös nyilatkozatot, Veres László színművész Wass Albert egyik versét mondta el, majd a csendesen tüntetők elénekelték a magyar és a székely himnuszt.

Különböző
válságkezelési módok

Több százan vettek részt a Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson tartott szimpátiatüntetésen is, utóbbi városban és a hargitai megyeszékhelyen mintegy 150 személy, míg Udvarhelyen az MPP mintegy 200 tagja és szimpatizánsa gyűlt össze. A résztvevők magyar zászlókat és égő gyertyát tartottak a kezükben, illetve elénekelték a Himnuszt. Szász Jenő MPP-elnök, aki Udvarhelyen vett részt a szimpátiatüntetésen, arra hívta fel a figyelmet, hogy bár Romániában és Magyarországon is nehéz a gazdasági helyzet, míg nálunk a megszorító intézkedések a lakosok ellen irányultak, a szomszédos országban a kormány támogatja a polgárokat.

A Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, amennyiben az Orbán-kormánynak sikerül véghez vinni a tervét, ez modell lehet más országok számára is, és ily módon tért veszíthetnek a globalizáció hívei. Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere, a Mediafax hírügynökségnek elmondta, a rendezvény célja az volt, hogy „lelkileg támogassák” Orbán Viktor magyar kormányfőt, míg Mezei János gyergyószentmiklósi elöljáró sok erőt kívánt a magyarországi politikusnak, hogy véghez tudják vinni azt, amit elkezdtek.

Pincében tüntettek
Kolozsváron

Kolozsváron csupán néhány tucatnyi magyar vett részt a szombat délután a Heltai Alapítvány Mikó utcai udvarán tartott szimpátiatüntetésen. A részvevők előbb gyertyát gyújtottak, majd tekintettel a zord időjárásra levonultak a vendéglő pincéjébe, ahol László György megyei MPP-alelnök felvázolta az összejövetel célját. „Erkölcsi és szent kötelességünk kiállni a nemzeti kormány mellett” – mondta. A rendezvényen felolvasták a budapesti tüntetés nyilatkozatát, illetve Simon Csaba országos alelnök a polgári alakulat nyilatkozatát, amelyben támogatásukról biztosítják Magyarország kormányát, a dokumentumot a későbbiekben átadták a kolozsvári magyar főkonzulátusnak. A szervezők a beszédek végeztével teával és borral vendégelték meg a szimpatizánsokat.

Szerző(k): Krónika

MPP-PRESS

admin
 

>