Erdélyi szolidaritás Magyarországgal, a magyar kormánnyal

 

Szolidaritási nagygyűlést szervez Székelyföld több városában az MPP, hogy az erdélyiek támogatásukról biztosíthassák Magyarországot és a jelenlegi magyar kormányt.

A rendezvényeket a Budapesten január 21-én, szombaton 16 órától (romániai idő szerint 17 órától) szervezett Békemenet Magyarországért elnevezésű utcáravonulásal egyidőben tartják.

„Az elmúlt másfél év felüdülés a Magyarország határain túli magyarság számára, ezért január 21-én, a budapesti felvonulással egyidőben Erdélyben több helyszínen Szolidaritási Nagygyűlést tartunk” – jelentette be csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján az MPP elnöke, Szász Jenő. Hozzátette, egyelőre a marosvásárhelyi, a székelyudvarhelyi, a gyergyószentmiklósi, a csíkszeredai, a kézdivásárhelyi, a sepsiszentgyörgyi és a baróti MPP-szervezetek vállalták a rendezvény megszervezését.

„A marosvásárhelyi helyszínről később tájékoztatunk, még engedélyt kell igényelni a polgármesteri hivataltól. Erről László György megyei elnök intézkedik”– ismertette az MPP elnöke.

Budapesten a január 21-ére, szombaton 16 órára hirdették meg a Békemenetet: a Hősök teréről indulva az Országházig, a Kossuth térre vonulnak azok a magyar demokraták, akik hisznek a polgári demokráciában és a nemzet függetlenségében.

Székelyhon

Szász Jenő: a marosvásárhelyi polgármesterjelölt kérdése országos ügy

A helyhatósági és a parlamenti választások összevonásával immár nem helyi, hanem országos üggyé vált a közös magyar marosvásárhelyi polgármesterjelölt kérdése, éppúgy, mint a magyarság szempontjából fontos többi erdélyi település és megye esetében – jelentette ki csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján az MPP elnöke, Szász Jenő.

Új helyzetet eredményezett a romániai magyar politikában az, hogy tavaly év végén kormányzati felelősségvállalással jóváhagyták, hogy összevonják a választásokat. „Egyelőre csak annyit tudunk, hogy valamikor novemberben kell az urnák elé járulnunk, a játékszabályokról még nem született döntés. Ez új fejezetet eredményez Marosvásárhelyen is, hiszen az egyetlen közös magyar jelöltben immár országos szinten kell megállapodni a magyar politikai tényezőknek, az SZNT-t is ideértve. Ez már nem csak helyi téma, hanem országos ügy” – hangoztatta marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Szász Jenő MPP-elnök. A politikus szerint ugyanennek a „forgatókönyvnek” kell érvényesülnie például Szatmárnémeti, Nagyvárad, Szászrégen, vagy az erdélyi megyék esetében is, ahol a magyar szervezetek együttes fellépése áttörést, vagy a tisztségek megtartását jelentheti.

Szász Jenő leszögezte: amennyiben nem születik megegyezés az RMDSZ, az MPP, aí EMNP és az SZNT között, akkor „kényszerből mindenhol saját jelöltet indítunk, és nem tehetünk kivételt egyetlen település esetében sem”, hiszen szerinte 2008-ban ezt már megtették, amikor Borbély Lászlóval szemben nem indítottak jelöltet Marosvásárhely polgármesterségéért.

Székelyhon

Nagykoalíciót” sürget Szász

A parlamenti és helyhatósági választások időpontjának összevonása új fejezetet jelent Marosvásárhely esetében, mert annak érdekében, hogy egyetlen közös jelöltet állítson a magyarság, megegyezésre van szükség az RMDSZ, MPP, EMNP és SZNT között – jelentette ki tegnap Marosvásárhelyen Szász Jenő.

A parlamenti és helyhatósági választások időpontjának összevonása új fejezetet jelent Marosvásárhely esetében, mert annak érdekében, hogy egyetlen közös jelöltet állítson a magyarság, megegyezésre van szükség az RMDSZ, MPP, EMNP és SZNT között – jelentette ki tegnap Marosvásárhelyen Szász Jenő. Az MPP elnöke szerint kijelentése Szatmárnémeti, Nagyvárad, Szászrégen és minden olyan település esetében érvényes, ahol a magyarság közös fellépése elengedhetetlen. A politikus elvárja, hogy az RMDSZ is támogassa az országos szintű megegyezést a választások előtt. „Ha nem, arra kényszerülünk, hogy kivétel nélkül mindenhol, még Marosvásárhelyen is saját jelöltet állítsunk” – mondta Szász. Az MPP elnöke szerint olyan nagykoalícióra volna szükség, amelyben közösen állítanának polgármesterjelölteket, akárcsak megyei tanácselnöki, önkormányzati, parlamenti képviselőket és szenátorokat.
Tőkés László választási törvény módosítására vonatkozó javaslatáról Szász Jenő elmondta, előrelépés volna, viszont nem érti, hogy az EP alelnöke miért nem kezdeményezte ezt, amíg az RMDSZ tiszteletbeli elnöke volt az . „De én ennél sokkal demokratikusabbat javasolnék, mégpedig a választási küszöb teljes eltörlését” – mondta az MPP vezetője.
Arra a Frunda György nyilatkozatra, miszerint a politikában nincs összefogás, Szász Jenő kijelentette, hogy ez cinikus hozzáállás az RMDSZ-es szenátor részéről, hiszen az MPP a legutóbbi helyhatósági választásokon nem állított ellenjelöltet Borbély Lászlóval szemben. „Egyre nő az elégedetlenség, a magyarság fogy, erős a kivándorlás, ezért pedig az RMDSZ a felelős. Ha végezte volna a dolgát, akkor nem jöttünk volna létre” – fejtette ki Szász.

Antal Erika

Szász Jenő: szüntessék meg a parlamenti küszöböt

A Magyar Polgári Párt (MPP) támogatja a pártok parlamentbe jutásához szükséges minimális küszöb eltörlését. Szász Jenő pártelnök szerint ezzel az RMDSZ-nek nem lenne mivel zsarolnia a többi romániai magyar politikai szervezetet.

zász Jenő, az MPP elnöke csütörtökön, Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a parlamenti küszöb „az RMDSZ legkedvesebb eszköze” ahhoz, hogy megőrizze monopólium-helyzetét a romániai magyar közösségben, és amellyel az egység szükségességére hivatkozva „zsarolja” a többi magyar politikai alakulatot.

Az MPP elnöke szerint a párt támogathatja az etnikai arányosság elvének beépítését a választási rendszerbe, amit Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke javasolt, de úgy véli, hogy a parlamenti küszöb megszüntetése „még demokratikusabb megoldás”.

„A parlamenti küszöb eltörlésével minden résztvevő egyenlő esélyekkel indulhat a választásokon. Ez a leginkább demokratikus megoldás” – mondta Szász Jenő.

Hozzátette: az összes romániai politikai alakulat közül az RMDSZ számára a legfontosabb a parlamenti küszöb, mivel a magyar közösséget egységre buzdíthatja a törvényhozási képviselet elveszítésének lehetőségére hivatkozva.

Mint arról tájékoztattunk, Tőkés László EMNT-elnök nemrég nyílt levelet intézett Traian Băsescu államfőhöz, akinek a támogatását kérte ahhoz, hogy a választási rendszerbe épüljön be az etnikai arányosság elve, amelynek alapján a romániai magyar közösség összlakossági arányának függvényében részesül rögzített számú parlamenti mandátumokban.

Krónika

MPP-PRESS

admin
 

>