Pénz helyett durva válasz a megyétől

 

Borboly Csaba megyeitanács-elnök szerint „túlzásokat, felfújt és fiktív elképzeléseket tartalmazó” fejlesztési projekteket nyújtott be Gyergyószentmiklós, Balánbánya és Farkaslaka polgármesteri hivatala Hargita Megye Tanácsához a településeknek visszaosztott pénzekre meghirdetett pályázati kiírásra.

„Értékelhetetlen pályázatok érkeztek Gyergyószentmiklós, Balánbánya és Farkaslaka polgármesteri hivatalától. Olyan túlzásokat, mondhatni, csak túlzásokat tartalmaznak ezek a projektek, hogy már első ránézésre látszik, hogy felfújt és fiktív elképzelések. Olyan településekről van szó, ahol elférne a támogatás, és szeretnénk is támogatni, de sajnos, a polgármesterek lehetetlenné teszik ezt. Mindenképp esélyt szeretnénk adni ezeknek a településeknek, ezért levélben fordultam az illetékes településvezetőkhöz, és kiegészítő dokumentációt kértem, amellyel bizonyítani tudják kérésük megalapozottságát” – ismertette Borboly Csaba meglátásait hétfőn a megyei tanács sajtószolgálata.

„Nem álomprojekteket, hanem megkezdett munkálatokat vagy már elkészült dokumentációkkal, tervekkel rendelkező projekteket áll módunkban támogatni” – nyilatkozta az ügy kapcsán Borboly Csaba, aki hozzáfűzte, „sajnálom, hogy a három komolytalan polgármester lehetetlenné teszi, hogy pénzt adjon a megyei tanács az általuk vezetett településeknek.”
A tanácselnök hétfőn a három polgármesteri hivatalhoz gépkocsit küldött, amellyel a polgármesterek elküldhették a benyújtott projektjeik műszaki dokumentációjának másolatát, így támasztva alá kérésüket. Borboly Csaba pozitív példákat is felsorolt a benyújtott projektek közül, így szerinte például Bögöz, Székelyderzs és Szentábrahám polgármesteri hivatalától tökéletes pályázatok érkeztek.

Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere távollétében Nagy Zoltán alpolgármester reagált a megyei tanács közleményére. Az alpolgármester szerint a közlemény minden egyes mondata cáfolható, Borboly Csaba nem mond igazat. „Szó sincs arról, hogy fiktív elképzelések és túlzások lennének azok a projektjeink, amelyekhez támogatást kértünk – sőt, több esetben olyan beruházásokról van szó, amelyben a megyei tanács is partnerként szerepel, vagy olyanok is vannak, amelyekhez már adott is pénzt a megye” – jelentette ki Nagy Zoltán.
Az alpolgármester elmondta, tavaly ősszel a megyei tanács pályázatot írt ki, amelyben fel kellett tüntetni azokat a beruházásokat, amelyekhez támogatást kérnek a települések, és az igényelt összeget is. Gyergyószentmiklós 14 beruházáshoz kért támogatást.
„A kérésünkhöz hétfőig semmiféle hozzászólás, megjegyzés nem érkezett. Ha pályázatunkban tényleg hibák lettek volna, és a megye tényleg segíteni akart volna, akkor értesítenie kellett volna minket, hogy kijavíthassuk az esetleges hibákat, pótoljuk, ha van hiányosság. Ilyen azonban egyáltalán nem történt. Hétfőn délelőttre hívtak be a megyeházára, hogy tisztázni lehessen néhány kérdést a pályázatainkkal kapcsolatosan. Bardocz Ferencz igazgató képviselte a várost, és egyenként átnézték a projektjeinket, apróbb hibákat találtak csupán, amelyeket keddre ki is javítottunk. Hétfőn egyébként minden projekthez kérték a terveket, építkezési engedélyeket, egyéb dokumentációkat – ezeket a pályázati kiírásban nem kérték mellékelni. A megyei tanácsnak természetesen joga van megnézni, hogy mire adja a pénzét, ezért be is vittük, a megyei tanács szakemberei át is nézték, senki nem mondta, hogy nem lennének megfelelőek – éppen ezért megdöbbentő az, ami a közleményben olvasható” – mondta az alpolgármester.

Nem álomprojektek, folyamatban lévő beruházások

Az sem igaz, hogy fiktív beruházásokhoz, „álomprojektekhez” kértünk pénzt – jelenti ki Nagy Zoltán. „Mindegyik terv, amelyhez segítséget kértünk, már folyamatban lévő beruházás. Legtöbb esetben a kivitelezés zajlik, de máshol is kész vannak a dokumentációk, tervek, már csak a pénz hiányzik a munkálatokhoz.” Nagy Zoltán felsorolta: pénzt kért a város a Csodavilág napközi épületének megvásárlásához, az Orosz Kálmán iskola (Pitypang napközi) épületének felújításához, a Forradalom negyedi szabadidős park, játszótér kialakításához (az egykori Csanód vállalat udvarán), a gyilkostói csatornázási munkálatokhoz, a városi járdák rendbetételéhez, az egykori moziépület homlokzatának felújításához, a régi kórház felújításához, átalakításához, a Szent István tér új arculatának kialakításához, utcai bútorzat (padok, kerítések stb.) beszerzéséhez, a Városi Könyvtár fűtésrendszerének befejezéséhez, a főtéri park átalakításához, az úthálózat javítási, aszfaltozási munkálataihoz, a városi víz- és csatornahálózat felújításához, illetve bővítéséhez, és a labdarúgópálya öltözőinek felújításához.
„A felsoroltak közül csak a főtér, a szabadidőspark-építés és a kórházépület felújítása olyan projekt, aminek még nem kezdtek neki, de minden szükséges dokumentáció elkészült hozzájuk, az építkezési engedélyek beszerzése is folyamatban van. Ezekben az esetekben persze, hiányoznak a kivitelezési szerződések, de ezeket meg sem lehet kötni, amíg nincs hozzá pénz” – mondta el az alpolgármester. A többi esetben már zajlik a kivitelezés.
„A megyei tanács elnöke olyan projekteket nevez fiktívnek, amelyekhez már korábban pénzt adott, vagy amiben ő is partner. Az Orosz Kálmán iskola épületének felújításához, a könyvtár fűtésrendszerének kialakításához, a focipálya öltözőinek modernizálásához tavaly is kapott pénzt a város a megyétől. A gyilkostói és a városi víz- és csatornázási projektben pedig partnerként szerepel a megyei tanács” – mutatott rá Nagy Zoltán.

Nem szakmai tévedés – politika

Az alpolgármester elmondta: amikor benyújtották pályázataikat, már tudták, hogy természetesen nem minden projektjük részesül majd támogatásban. „Azért tettünk le 14 pályázatot, hogy a megyei tanács legyen, miből válogasson, és azokat, amelyeket szimpatikusabbnak találja, támogathassa. A pályázati kiírásban 500.000 lejben határozták meg egy-egy projekt esetében a maximális kérhető támogatást. Ahol ennél nagyobb a projekt összértéke, ott természetesen 500.000 lejt kértünk, remélve, hogy ha kevesebbet is, de kapunk majd” – magyarázta Nagy Zoltán. Az alpolgármester szerint nem véletlen, hogy éppen Gyergyószentmiklós, Farkaslaka és Balánbánya pályázatait értékelték negatívan a megyei tanácsnál: az első két településnél MPP-s, a harmadiknál független a polgármester.
Öt projektről lemondott a farkaslaki polgármesteri hivatal

Albert Mátyás, Farkaslaka polgármestere állítja: megalapozott, szükséges és nem álomprojektekről van szó. „Tudjuk, hogy a pénzzel ésszerűen kell bánni, hisz már évek óta az a bevett szokás, hogy a megpályázott összegnek csupán töredékét kapjuk meg végül” – magyarázta Albert Mátyás. Farkaslaka község polgármesterétől megtudtuk, az udvarhelyszéki település két típusú támogatást kért Hargita Megye Tanácsától: a pályázott összeg egy része elődokumentációk készítésére, a másik része a tavaly elkezdett, de pénzhiány miatt félbehagyott munkálatok befejezésére kellene.

„Megalapozott projektekről van szó, mint például a farkaslaki főút koptatórétegének lefektetése, a villamossági hálózat bővítése. Továbbá bővítésre, felújításra, ajtó-, ablakcserére szorul a község két kultúrotthona is. A farkaslaki Tamási Áron Általános Iskola és a székelyszentléleki Dr. P. Benedek Fidél Általános Iskola felújítása is pénzhiány miatt maradt abba, de külső és belső tatarozásra lenne szüksége a Tamási Áron Alkotóháznak is: utóbbi felújításának is nekikezdtünk 2011-ben, a külső és belső munkálatokat kellene befejezni, hogy az épületet visszaállítsuk régi formájába. Ehhez hasonlóan a sportbázis építési munkálatai is pénzhiány miatt álltak le, erre is kértük a különbözetet a megyei tanácstól” – fejtette ki Albert Mátyás. A farkaslaki és székelypálfalvi vízhálózat kibővítésének, valamint a malomfalvi és székelyszentléleki tűzoltószínek műszaki dokumentációja is szerepel a pályázati anyagban, de az elöljáró elmondása szerint a malomfalvi parcellázásra és a területfelmérések elvégzésére is támogatás kellene.
Borboly Csaba érdeklődésünkre ezzel kapcsolatosan elmondta, a farkaslaki  polgármester 500 000 lejt kért a kecseti híd felújítására, holott ez a munkálat – a helyi lakosok, vállalkozók összefogásával és az Országos Vízügyi Hatóság segítségével – már elkészült, és mindössze 1500 lej hátralék van még a kivitelezővel szemben. Az említett és még négy másik projektről – az összesen benyújtott húszból – végül január 10-én lemondott a farkaslaki polgármesteri hivatal.

Székelyhon

MPP-PRESS

admin
 

>