Tervek 2012-ben

http://www.erdely.tv/hirek/nepszavazas-2012-ben

Tervek 2012-ben

A 2011-ben megkezdett projekteket folytatná idén a Magyar Polgári Párt. A politikai szervezet főként a Kovászna megyei népszavazást, és a székelyudvarhelyi Közbiztonságért testület működését szorgalmazza. A népszavazás Hargita és Maros megyei megvalósítása mellett a választásokra is készül az MPP.
A Magyar Polgári Párt legfontosabb megvalósítása 2011-ben az állampolgársági irodák létrehozása volt. Ezek Erdély 13 településén vannak jelen, amelyekben a múlt év folyamán több mint 6000 személyt segítettek abban, hogy megszerezzék a magyar állampolgárságot. Molnár Miklóst az MPP sajtószóvivőjét, 2011 végén kérdeztük a párt 2012-re szóló terveiről.
Molnár Miklós
sajtószóvivő, Magyar Polgári Párt
„Mint például a Kovászna megyei népszavazásról szóló kezdeményezést, amely reméljük, hogy sikeres lesz. Úgy-e ez jövő március 15-én lenne időszerű. Aztán nagyon reméljük, hogy ezt sikerül Hargita és Maros megyére kiterjeszteni.”
A Kovászna megyei népszavazás során a lakosság 2 kérdésben kellene állást, foglaljon. Ezek, a Bodza vidéki települések megyétől való leszakításáról és a módosított terület Székelyföld adminisztratív területi egységéhez való kapcsolásról szólnak. A párt amellett, hogy készül az idei választásokra, eredményesebben szeretné folytatni a tavaly megkezdett projektjeit. Ezek közé tartozik az állampolgársági irodák további munkája, valamint a Székelyudvarhelyen felállított Közbiztonságért testület működése.
SZERKESZTŐ: Róth-Balázsi Hunor
OPERATŐR: Rab Zoltán

Felavattak Bánffyhunyadon egy kínai traktorgyár-képviseletét

http://penzcsinalok.transindex.ro/hir/7480
A kínai Hoyo traktorgyár értékesítési képviseletet nyitott Bánffyhunyadon. A mezőgazdasági gépeket Brassóban szerelik össze, német motorral működnek, a többi alkatrész pedig kínai – mondta el kérdésünkre Keiser Róbert, a kolozsvári MPP elnöke, a kirendeltség felavatásán. Elmondása szerint a kolozsvári MPP vette fel a kapcsolatot a kínai kereskedelmi kamarával, így sikerült Kalotaszegre hozni a befektetőket.
Mircea Morosan, Bánffyhunyad polgármestere, háttérben a traktor
"A gyár képviselete lefedi a három környező megyét: Kolozs, Szilágy és Bihar megyéket. A régióban nagyon kevés a traktor, ha van is, mind a rendszerváltás előttről maradtak. Ezek az új gépek 40-60%-kal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, mint a régiek. Az eladó egy év garanciát biztosít, de valószínűleg a közeljövőben létesítünk egy szervízhálózatot is" – részletezte a projektet Keiser. Hozzátette, hogy új traktorokat Nagyvárad és Kolozsvár között máshol nem is árusítanak, pedig lenne igény rá.
"Egy férfi már felkeresett azzal, hogy két traktort is szeretne vásárolni, ugyanis most vett át egy 50 hektáros földterületet Inaktelkén".

Roncstraktorért új traktor

A kínai vállalat az elkövetkező 12 hónapban vállalja, hogy régi traktorokért cserébe árkedvezményt biztosít a vásárlóknak. Egy új jármű vásárlásánál maximum egy régi, de még működőképes traktort lehet felhasználni, ezért cserébe 4000 eurót engednek el az árból, a "roncsokat" a vállalat veszi át. A bánffyhunyadi kirendeltségnél a traktorok ára 8 és 26 ezer euró között mozog, kapacitásuk 30-tól 90 lóerőig terjed, de jövő hónaptól érkezik egy 110 és egy 170 lóerős jármű is.
Meglesz a felvevőpiac is
Keiser elmondása szerint az osztrák-magyar társaságon keresztül több potenciális ausztriai befektetővel is felvették a kapcsolatot, akik felvásárlóként jelennének meg a kalotaszegi agrárpiacon.
"Ők feldolgozóüzemeket létesítenének a környéken, de másban is érdekeltek lennének. Többen megújuló energiákkal foglalkoznak, de van, aki parkolóházakat épít, és olyan is, aki öregotthon-láncot működtet. Minderre lenne piac a térségben. 10-15 befektető érkezik januárban, akikkel folytatni fogjuk a tárgyalásokat" – mondta Keiser. (hírszerk.)

Kínai traktorgyár Bánffyhunyadon

http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=58893
2011. december 22.
Kereskedelmi képviseletet nyitott tegnap Bánffyhunyadon a Hoyo kínai traktorgyár, a tervek szerint Bihar, Szilágy és Kolozs megyét látják el kedvezményes áron traktorokkal és alkatrészekkel – a beruházás része a Magyar Polgári Párt (MPP) mezőgazdasági felzárkoztató programjának.
Keizer Róbert, az MPP kolozsvári szervezetének elnöke bejelentette: januárban az osztrák–magyar társaság szervezésében Salzburg és környékéről osztrák befektetői csoport érkezik Erdélybe, amely mezőgazdasági termékek feldolgozásán kívül energia-előállításban, parkolóházak építésében érdekelt, de van olyan cég is, amelyik szociális központok kiépítésére összpontosít. Hozzáfűzte: amíg nem kötnek szerződéseket az osztrák vállalatokkal, addig nem hozhatja nyilvánosságra az érdeklődő osztrák cégek nevét.
A kínai traktorgyári képviselet megnyitásával kapcsolatban ugyanakkor elmondta: azért Bánffyhunyadot választották a képviselet helyszínéül, mert stratégiailag jó helyen található, Kolozsvár és Nagyvárad között csaknem félúton, továbbá Kalotaszegen van kereslet a viszonylag olcsó traktorokra. Mint részletezte, a német Deutz motorokkal működő Hoyo traktorok háromszor olcsóbbak, mint az amerikai gyártmányok, és feleanynyiba kerülnek, mint a holland gyártásúak.
Keizer szerint az erdélyi gazdák versenyképtelensége javarészt annak tudható be, hogy elavult gépeket használnak, a régi traktorok üzemanyag-fogyasztása négyszerese az új gyártmányokénak.
„Ez a beruházás azért fontos, mert kevesen fektetnek be a mezőgazdaságba, mert láthatjuk, az elmúlt 21 évben látványosan gyengült az agrárium Erdélyben és az országban is” – nyilatkozta Keizer Róbert. Emlékeztetőül hozzáfűzte: jelenleg Kalotaszegen kevesen foglalkoznak komolyabban a mezőgazdasággal vagy állattenyésztéssel, a Nádasmentén községenként három-négy, de legfeljebb öt traktorral művelik meg a földeket, de azok is elavultak, 40–50 évesek.
A hivatalosságokon kívül a környékbeli gazdák is képviseltették magukat az eseményen. Amikor Vincze Márton, az egyik helyi érdeklődő megtudta, hogy a traktorok motorja német gyártmány, elmondta: szívesen kipróbálná őket, mert ránézésre tetszetősek a kínai traktorok. Hozzáfűzte, az unokaöccse állattenyésztéssel foglalkozik, aki egy 1989 előtt gyártott traktort bérel, ezért most újat vennének, a bevásárlást, ha lehet, pályázati forrásokból finanszíroznák. Szerző(k): Kiss Előd-Gergely

MPP-PRESS

admin
 

>