Beruházásokat sürgetnek Csomakőrösön

 
A kovásznai MPP-szervezet kampányígérete volt: ha a párt szavazattöbbséget kap Csomakőrösön, befutó helyet biztosítanak a falu jelöltjének a tanácsi listán.
A szavazattöbbség nem született meg, az RMDSZ sem kívánta képviseltetni a tanácsban a falut, így Csomakőrös hét évig nem is volt jelen az önkormányzatban. A közelmúltban történt változások során viszont mégis mandátumhoz jutott a falu MPP-s jelöltje, Kosztándi Árpád.
Kosztándi elmondta, Cso­ma­kőröst Kovászna egyik kerületének tekinti, ezzel szemben az infrastrukturális fejlesztésekben nagy lemaradás tapasztalható, pedig a csomakőrösiek városi szinten adóznak. Az emberekben tudatosítani kell, hogy nemcsak a kötelezettségekben, hanem a jogokban is városiaknak tekintsék magukat – mondta a tanácstag.
A frissen beiktatott vá­rosatya hangsúlyozta: messzemenően támogatja az RMDSZ-es városvezetést abban, hogy kivitelezze Csoma­kőrösre vonatkozó kampányígéreteit. Többek között hidat kellene építeni a Kőrös patakán a polgármesteri hivatal üdülőháza közelében, megkezdeni a falu infrastruktúrájának kiépítését, véglegesíteni a bezárt szeméttelep lefedését. Ez utóbbi környezet­szennyező hatását is figyelembe véve egyfajta „fájdalomdíjként" városiról falusi szintre – havi 3–4 lejre – kellene csökkenteni a szemételhordási díjat – mondta Kosztándi.

Háromszék

Nem nyugszik az MPP

Továbbra is elfogadhatatlannak tartják a Magyar Polgári Párt háromszéki képviselői azt a módszert, amivel a Kovászna Megyei Főtanfelügyelőség és Kovászna Megye Tanácsa viszonyul egyes sepsiszentgyörgyi és megyei tanintézetek átszervezéséhez, az új oktatási törvényre hivatkozva.
Bálint József alpolgármester, az MPP megyeszékhelyi szervezetének elnöke, valamint Kulcsár-Terza József, az alakulat megyei vezetője annak kapcsán fejtette ki véleményét, hogy a megyei önkormányzat legutóbbi ülésén döntés született az oltszemi kisegítő iskola jogi személyiségének megvonásáról, és a sepsiszentgyörgyi intézményhez történő csatolásáról. Hangsúlyozták: az MPP nem hajlandó támogatni ezeket a kezdeményezéseket, mivel az identitás feladásához, az érintett intézmények felszámolásához vezetnek.
Bálint József konkrét példákkal élt, emlékeztetett, hogy a Gámán János Szakközépiskola átszervezésével megszűnt a mezőgazdasági szakképzés, három megyeszékhelyi óvoda összevonásával pedig rengeteg kellemetlenségnek tették ki a gyerekeket és a szülőket.
Beszámolt arról is, hogy az általa a városi testületben kezdeményezett, roma gyerekeknek nyújtandó tanulmányi ösztöndíj kérdése is megfeneklett, mivel Sztakics Éva alpolgármester, az elbíráló bizottság elnöke lemondott tisztségéről, miután a pályázatok elbírálása nem történt meg, és ezért Bálintot okolta. Az MPP-s elöljáró szerint pedig elnökként ez a Sztakics feladata lett volna.

N. D. I. Székely Hírmondó

Összefogást sürget az MPP

A valós magyar nemzeti összefogás létrejöttét várja az újévtől Kulcsár-Terza József. A Magyar Polgári Párt háromszéki szervezetének elnöke szerint megérett az idő arra, hogy a jobboldal képviselői is bejussanak a román parlamentbe. Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki elnöke szerint az autonómiát csak közösen, összefogással lehet kivívni, megvalósítani, ezért bízik abban, hogy az új évben létrejön a valós magyar összefogás. „Mi tudjuk, mit akarunk, de szükség van a magyarországi pártok támogatására, hogy az Európai Unióban is elfogadtassuk elképzelésünket, lépéseket tehessünk” – mondta el a Székelyhonnak Kulcsár-Terza József. Az MPP háromszéki elnöke úgy véli, 22 év után eljött az ideje, hogy a jobboldal képviselői is bejussanak a román parlamentbe. „Bukarestben is meg kell fogalmazni az autonómia igényt”, mondta Kulcsár-Terza, aki szerint a parlamenti választásokra az erdélyi magyar pártoknak össze kell fogniuk.

Székelyhon, Rákosi Katalin

Kiközösítve, kizárva

Kiközösítést és kizárást vont maga után a székely jelképek bemutatása Marosszentgyörgyön, az RMDSZ és helyi elöljárója pedig ismételten bizonyította: számukra a magyar érdek és az autonómia hangoztatása csupán választási szlogen.

Pálffy Tamás helybéli unitárius lelkész, egy december 16.-án a falu kultúrotthonában megrendezett kórustalálkozó alkalmával, élve a kínálkozó lehetőséggel, úgy gondolta bemutatja a közönségnek a székely zászlót és rövid ismertetőt tart a székely jelképekről. Az eset a teremben jelenlévő román ajkú közönség egy részének nemtetszését váltotta ki, ennek hangot is adtak, illetve néhányan tiltakozásképpen elhagyták a termet is. Ezt követően Sófalvi Szabolcs, a település polgármestere próbálta csitítani a kedélyeket, a rendezvény pedig folytatódott. Ennyi a történet és talán nem is érdemelne több szót, ha elfogadjuk, azt a szomorú alaptételt, hogy távol állunk még a toleranciától és a valós román-magyar megbékéléstől. Ennél viszont sokkal szomorúbb az szolgalelkűség, amivel a település magyar polgármestere és a magát magyar érdekvédelmi szervezetként aposztrofáló RMDSZ, talán a román közösség iránti megfelelési kényszer hatására, elhatárolódik az unitárius lelkész tettétől. Sófalvi Szabolcs és az RMDSZ egy sor intézkedést is foganatosít, és mint a Marosszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal sajtóreplikájából kiderül, már az ominózus nacionalista hangvételű cikket megelőzően példát statuálnak. Különös gyorsasággal, a pénteki történtek után, már hétfőn, december 19.-én dönt az RMDSZ, és kizárja soraiból Pálffy Tamás unitárius lelkészt. Pálffy a szövetség színeiben helyi tanácsosi mandátumot is betöltött, a kizárást követően kezdeményezik tanácsosi mandátumának megvonását is. Sófalvi Szabolcs polgármester még az eset napján nyilvánosan is elhatárolódik a „székelykedő” paptól, aztán a falu nyugdíjasainak találkozóján ezt ismételten megteszi. A polgármesteri hivatal román nyelvű közleményében beteges elmék, beteg gondolatainak minősíti a székely jelképek ismertetését, ez mindent elárul arról, hogy kire is bízták sorsukat a marosszentgyörgyi magyarok.

Biró Zsolt, Székely Újság

Lapszemle-Székely Újság

A múlt év végén megszavazta a szenátus, hogy az általános iskolás diákoknak minden hét elején kötelező módon el kell énekelniük órák előtt Románia himnuszát. A Székely Újság most ezt a témát járja körbe az ötödik oldalon, a meg kérdezett tanárok és diákok bőven szolgálnak ötletekkel a himnuszéneklés kapcsán, de a szenátus által megszavazott javaslattal senki nem ért egyet. Nem elég tisztának lenni, annak is kell látszani. Ezzel bizonyítjuk, hogy az SZNT vezetői nem zsarolhatók – mondta még a tavaly tavasszal Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Azóta kikérte és megismerte a Securitate irattárában fellelhető, személyét érintő dossziékat. A szerző a Székely Újság olvasóival is megosztja ezúttal a dossziékból kiszűrt tapasztalatait.

Megbüntették Marosvásárhely polgármesterét, Dorin Floreát, mert hiányos a városháza honlapjának magyar változata. Az eset érdekessége, hogy az ominózus weboldal ügyében hivatalból kétszer is indított eljárást a Diszkriminációellenes Tanács, mégis egy magánembernek kellett lépnie ahhoz, hogy jogkövető magatartásra kényszerítsék a polgármestert. Kiközösítést és kizárást vont maga után a székely jelképek bemutatása Marosszentgyörgyön. Hogy kit büntettek és miért, megtudhatják lapunkból. Év eleji beszélgetést olvashatnak Rácz Károly Kézdivásárhelyi polgármesterrel, aki többek között elmondja, hogy a város központját és az udvartereket kábelmentesíteni szeretnénk, az udvartereket lekövezik. Ezenkívül Kézdivásárhely összes utcája új névtáblát kap”. Megírjuk azt is, hogy kevés település büszkélkedhet olyan adófizetőkkel, mint Sepsiszentgyörgy. A két ünnep közötti három nap alatt 88,3%-os arányban fizették be adóikat a lakosok – közölte Bálint József alpolgármester. Ez 13 millió új lejt jelent a városkasszában, ami már üti is a 2010-es szintet. Halálos fenyegetések, himnuszbotrány és magyarellenes plakátok Csíkszeredában. Történt ugyanis, hogy a december közepén megrendezett Románia – Magyarország jégkorong-mérkőzésen székely nemzetiségű hokisok a román himnusz alatt hallgattak, de a magyar és székely himnuszt a közönséggel együtt énekelték. Nézzük meg a Szejkfürdőt! Autóból kitekintve tetszetős a Borvizek Útja, ha közelebb megyünk a sétányokhoz és az épületekhez, elmegy minden kedvünk a látottaktól. Jó példa erre szabadtéri színpad. Vannak fiatalok, akik hisznek abban, hogy ez a világ élhetőbbé tehető, hogy az emberek egy kis segítséggel megváltozhatnak, és olyanokká válhatnak, amilyenek mindig is szerettek volna lenni. Bemutatjuk a BABOK Oktatási Központot.

Székely Újság, merjünk nagyok lenni!

MPP-PRESS

  • admin
  • 2012. január 5. csütörtök
  • MPP
admin
 

>