Szász Jenő külhoni választókerületeket szeretne a magyarországi választáskor


A pénteken lezajlott Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanácsot követő munkaebéden Szász Jenő kisebb vitát okozott az új magyar választási törvény kapcsán vázolt felvetéseivel. A Magyar Polgári Párt elnöke szerint az új magyarországi választási törvény lehetővé kellene tegye hogy, – román mintára – százezer külhoni magyar állampolgár egyéni választókerületet alkotva önálló képviselőt választhasson a magyar parlamentbe.

A munkaebéden az európai polgári kezdeményezésről is szó esett. Született egy elvi megállapodás, amely leszögezi: az autonómia nem jár területi követeléssel, hanem elsősorban azt az európai elvet követi, hogy a döntések ott szülessenek, ahol az adott közösség mindennapjait éli. A dokumentumban ugyanakkor leszögezik, az autonómia nem öncél, hanem eszköz a magyarság kezében, amelyet nem a többség ellen, hanem saját megmaradása és gyarapodása érdekében használhat.

A Liszabonni Szerződésben előírt lehetőség, a legalább egymillió európai választópolgár által támogatott polgári kezdeményezés kérdésében az autonómiatanács tagjai igyekeztek dűlőre jutni egy közös álláspont érdekében. Végezetül abban maradtak, hogy a KMAT nemsokára külön ülést szentel e tárgykörnek.

A találkozón részt vett a KMAT elnökeként Tőkés László EP-alelnök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megbízott elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) alapító elnöke. Délvidékről Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Ágoston András, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDP) elnöke, Felvidékről Berényi József, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke, Kárpátaljáról Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Horvátországból Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke, továbbá a KMAT szakértői is jelen voltak a tanácson. Transindex.ro

Az autonómia iránti elkötelezettség jeleként értékeljük az MPP gesztusát

Közlemény

A Marosszéki Székely Tanács üdvözli a Magyar Polgári Párt bejelentését, mely szerint az autonómia iránt elkötelezett jelölteket javasolnak mind Marosvásárhely, mind pedig Maros megye esetében a jövőre esedékes önkormányzati választásokra.

Az a tény, hogy a Magyar Polgári Párt országos és helyi vezetői is kiemelték, hogy pártok felett álló független és autonómiáknak elkötelezett személyekben gondolkodnak, mind Marosvásárhely, mind Maros megye esetében tökéletesen egybecseng azokkal a közösségi elvárásokkal, amely az autonómiaküzdelem alapját képezi. Mint ismert, a Székely Nemzeti Tanács 2003-as újjáalakulása óta következetesen képviseli az autonómiatörekvéseket, és pártállástól függetlenül arra ösztönöz most is minden jelöltet, önkormányzati tisztségviselőt, hogy vállalják fel a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés határozatainak végrehajtását.

Valljuk: megmaradásunk egyetlen záloga az önrendelkezés, és ez számunkra Székelyföld területi autonómiáját jelenti. Tudjuk, hogy Székelyföld ma nem az, ami lehetne, és nem olyan, amilyen lehetne. Nekünk most az a dolgunk, hogy tisztán lássuk és mindenkinek elmondjuk, milyen jövőt szeretnénk gyermekeinknek. Az a dolgunk, hogy elmondjuk román barátainknak is: az autonómia nem az ördögtől való. Elmondjuk, hogy Bolzano, annak a Dél-Tirolnak a fővárosa, amire mi oly gyakran hivatkozunk, olasz többségű város. Lehet tehát az autonóm Székelyföld fővárosa Marosvásárhely.

De mielőtt honfitársainkat meggyőznénk, a magunk sorait kell rendezni, hiszen győzni csak az erősek szoktak, de legfőképp azok, akik hittel és összetartással állnak ki a célokért. A cél pedig nem lehet öncél, nem a vezetők kiszolgálása és a hatalom átmentése a tét, hanem mindannyiunk boldogulása. Mindannyiunk azt jelenti, hogy nincs kicsi és nincs nagy, nincs gyenge és nincs erős, de van erkölcsi tartás és kölcsönös felelősségérzet.

Ez a felelősségérzet kell áthassa gondolatainkat, és ezen felelősségérzethez kívánok kellő bölcsességet mindannyiunknak, akik Marosvásárhely és Maros megye sorsáért felelősek vagyunk.

Marosvásárhely, 2011. október 23.

Biró Zsolt,

Marosszék Székely Tanácsának elnöke

MPP-PRESS

admin
 

>