K Ö Z L E M É N Y

Lehetséges polgármester-jelölteket nevesített a Magyar Polgári Párt

Közös, pártfüggetlen, az autonómia iránt elkötelezett jelöltre van szüksége Maros megye és Marosvásárhely magyarságának. A Magyar Polgári Párt továbbra is ragaszkodik az eddig hirdetett elvéhez, mely szerint Marosvásárhely esetében csakis egy pártok felett álló, független személy körül alakítható ki az a konszenzus, ami lehetővé tenné, hogy minden magyar politikai alakulat és szervezet támogatását élvező közös jelöltről lehessen tárgyalni.

Az említett elvek szellemében Biró Zsolt a Székely Nemzeti Tanács alelnöke, a Marosszéki Székely Tanács elnöke, Smaranda Enache a Pro Európa Liga társelnöke és Benedek Imre kardiológus neve merült fel eddig, mint lehetséges marosvásárhelyi polgármester-jelölt, hangzott el a Szász Jenő pártelnök és Kelemen Ferenc a marosvásárhelyi szervezet elnöke által tartott sajtótájékoztatón.

Az MPP programjának sarkalatos pontja az önrendelkezés megteremtése. Ha autonómiáért harcolunk és Dél-Tirol mintájára megalakuló Székelyföld megteremtése a cél, akkor mi sem természetesebb, mint az a tény, hogy Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács elnökét ideális jelöltnek tekintjük a megyei tanácselnöki tisztségére Maros megye esetében. 

A Magyar Polgári Párt a Maros megyei és marosvásárhelyi szervezetei a következő időszakban tárgyalásokat folytat az RMDSZ és az ENNP helyi vezetőivel a megye illetve a megyeszékhely vezetői tisztségére nevesített jelöltek körül kialakítandó konszenzus érdekében.

Marosvásárhely – Székelyudvarhely, 2011.október 21. 

                                                                            A Magyar Polgári Párt sajtóirodája

Belföldi hírek

Még sincs közös jelölt Vásárhelyen?


Az MPP nem támogatja Vass Leventét Marosvásárhely polgármesteri tisztségére – jelentette be tegnap Szász Jenő, az alakulat elnöke.

A Transindex szerint azért utasítják el az RMDSZ jelöltjét – aki az EMNT bizalmát is élvezi –, mert Vass Levente a szövetség tagja. Vass Levente csak akkor száll versenybe, ha mindhárom magyar párt bizalmát élvezi. Tegnap leszögezte: Szász Jenő bejelentése nem ijesztette el, továbbra is bízik abban, hogy az MPP is felzárkózik az EMNT és az RMDSZ mellé.

Nem szeghet törvényt az egyetem
A marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem hely­zetét ismertette Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény alkalmazását felügyelő, Európa Tanácshoz tartozó bizottság tagjainak. A bizottság kiemelt figyelmet szentelt az egyetemen kialakult helyzet elemzésére. "A MOGYE nem utasíthatja vissza a tanügyi törvényt (…). Úgy vélem, jóhiszeműséggel, nyitottsággal és tisztelettel kell kezelnünk ezt a problémát, nem kifogások kere­sésével és a törvény megszegésével" – szögezte le Kelemen.

Autonómiamodell Belgiumból
Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke Wilfried Martenst, az Európai Néppárt elnökét tájékoztatta többek között az Erdélyi Magyar Néppárt megalakulásáról, amely nagyban megerősítheti a magyarok képviseletét, illetve az Európai Néppárt romániai bázisát. Wilfried Martens a területi-adminisztratív reformról is érdeklődött. Tőkés rávilágított: az erdélyi magyar közösség megmaradásának záloga csakis a területi és a kulturális autonómia lehet. A regionális átszervezés jelenlegi tervezete a magyarok számára egyenesen a "feldarabolás" és az abszolút kisebbségbe szorítás veszélyét hordozza. Martens Belgium egykori miniszterelnökeként a hazája német ajkú polgárait megillető autonómiát ajánlotta példaként vendégei figyelmébe.

Gondok a kérdezőbiztosokkal
A népszámlálás első napján több erdélyi településen jelentettek rendellenességeket, főként a nemzetiséggel kapcsolatos ügyekben – tájékoztatott tegnapi közleményében az RMDSZ. Brassó megyében például egy népszámlálási biztos egy magyar családnál a nemzetiségre, anyanyelvre vonatkozó kérdést azzal vezette fel, hogy ezekre nem kötelező válaszolni. Hasonló eset történt Kolozsváron. Számos nagyváradi magyar lakos szerint a biztos vagy nem akarta helyben beírni a nemzetiségre, anyanyelvre és felekezeti hovatartozásra vonatkozó adatokat, vagy azt állította, hogy családtagnak nem áll jogában nyilatkozni erről. Az Arad megyei Fazekasvarsándon több háztartásban ceruzával akarták kitölteni az anyanyelvre, nemzetiségre és felekezeti hovatartozásra vonatkozó adatokat.

Farcádi Botond, Háromszék

Diverziós szórólapok Sepsiszentgyörgyön

A népszámlálás kezdetének előestéjén diverziós szórólapok jelentek meg Sepsiszentgyörgyön. A postaládákba bedobott lap a Magyar Polgári Párt (MPP) magyarság vállalására buzdító képeslapjának hű másolata, csak a szöveg más. A „Jelentem: magyar vagyok!” felirat helyett a „Jelentem: székely vagyok!” szerepel. Az MPP megyei vezetősége feljelentést tett az ügyészségen ismeretlen tettes ellen.

Más különbség is van a két szórólap között. Míg az MPP által kiadott nyomtatványon a „vállald” szót használják, az utánzaton a „Vállaljad nemzeted az októberi népszámláláson! Mindig székelyek voltunk! Székelyeket Székelyföldnek!” olvasható.
„Már megszokott, hogy minden jelentős esemény előtt diverziós szórólapok lepik el a várost. A népszámlálás nagyon fontos számunkra, hiszen ez fogja meghatározni a jövőt, a következő tíz évet mindenképpen” – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.
A szórólapokat is ő fedezte fel szerda este, azonnal hívta az MPP megyei elnökét, Kulcsár Terza Józsefet, aki szerint megtévesztésről, félrevezetésről van szó, egyértelmű, hogy valakik a magyarság megosztását akarják.

„Mi következetesen arra biztattuk az embereket, hogy vallják magukat magyarnak” – hangsúlyozta Kulcsár Terza József. Hozzátette: az MPP logójának jogtalan használata és a párt imidzsének a rombolása miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az ügyészségen.

„Gyakorlatilag azt akarták elhitetni, hogy az az MPP szórólapja, ez pedig hamisítás, félrevezetés. Diverziókeltésről van szó” – mondta csütörtökön Marosvásárhelyen az MPP elnöke, Szász Jenő. Ugyanakkor kifogásának adott hangot, miszerint a kérdőíveken külön kóddal szerepel az ungur, a maghiar, a ceangăi és a secui. „Nem értem, miért van ott az RMDSZ Bukarestben, ha ezt megengedték?” – fogalmazota meg kérdését.

Székelyhon

Erdély vonzóbb a külföldi tőke számára

Osztrák üzletemberek partnerségét szerezte meg az MPP gazdasági osztálya. Keizer Róbert Kolozs megyei elnöktől megtudtuk: „a sógorok” több beruházásban is érdeklődést mutatnak.

Erdélyből korlátlan mennyiségben sót szeretnének értékesíteni, továbbá napi 600 tonna almát importálni. Hulladékfeldolgozó üzemeket létesítenének, egyet Kolozs megyében és egyet Székelyföldön, amelyek terméke fűtésre használható. Ugyanakkor vadászturizmusunk fellendítéséből is kivennék részüket Ausztria, Németország és Svájc bevonásával, amelyhez tervet várnak, és amit egy soron következő bécsi gazdasági fórumon ingyen be lehet mutatni.
Több japán, Erdélyben befektetni óhajtó nagyvállalattal is tárgyaltak Bukarestben. Legjelentősebb multi közülük az Itochu, amely hajó- és vonatgyártásban, energiaiparban érdekelt, szerte a világban százezer alkalmazottat foglalkoztat, és több évtizede vannak jelen Romániában. Mások is nyitottak erdélyi befektetésre, napokon belül eldől, hogy ki milyen ágazatban akar még az idén szerződést kötni nyersanyagok feldolgozásában vagy mezőgazdasági témákban. A távol-keletiek Kézdivásárhelyen az ipari parkban két, hulladékpapírt feldolgozó papírgyárat, orvosi rendelőintézetet létesítenek, és ugyanott helyet kaphat egy kínai–német traktorgyár fiókja is, amennyiben sikerül elérni, hogy az erdélyiek biztosítsák a termékek szervizelését, kirendeltségek megteremtését.

Szabadság

MPP-PRESS

admin
 

>