Látszatintézkedésekből elég volt

 

Elégedetlenek az MPP háromszéki vezetői az RMDSZ helyi vezetőinek ma­gatartásával: hiányolják a fedezetet a sza­vak mögül.

Kulcsár-Terza József MPP-alelnök azt tette szóvá, hogy miközben György Ervin prefektus magyar feliratok kihelyezésére buzdítja az állami hivatalokat, a polgáriakkal román nyelven kíván levelezni, mert "ez a hivatalos nyelv", és "nem is válaszolhat magyarul"; ugyanez a prefektus támadta meg a székelyföldi autonómiára vonatkozó nép­szavazást, illetve a március 15-i szabadnapot rögzítő határozatokat is – emlékeztetett. Sérelmezte ugyanakkor, hogy a megyei tanács ülésein sem lehet magyarul beszélni, mert nincs fordítógép, bár három éve kérik – és székely zászlót is alig-alig látni a középületek homlokzatán.
Az egységes Székelyföldre vonatkozó kezdeményezés hónapok óta elakadt, június közepétől csak ígéretekkel és halogatásokkal traktálják a szorgalmazóit. Ha nem jó a tervezet, lehet rajta javítani – tette hozzá Fazakas Tibor –, az RMDSZ-nek rendelkezésére áll a húsz éve állami apparátusban dolgozó szakértők hada, csak a szándék hiányzik. Könnyű az MPP javaslatának felkészületlenségét, kidolgozatlanságát bírálni, de a felkészült szakemberek mit dolgoztak ki eddig? Közelednek a választások, ilyenkor autonómiapárti lesz az RMDSZ, de nem tudni, hogy amit tesz, esetleg nem elterelő hadművelet-e, hiszen a DLP újabban hetente bejelenti, hogy tárgyalnak az ország közigazgatási átszervezéséről.
Az MPP-s politikusok szerint itthon egyre kilátástalanabb a helyzet, sürgősen lépni kellene az önállósodás felé, elérni végre, hogy itt maradjon a pénz, itt döntsenek a felhasználásáról, ne kelljen mindenért Bukarestben kilincselni.

Háromszék

Közös emlékezés, avagy kampánynyitó

Együtt emlékeztek marosvásárhelyen a magyar politikai szervezetek október 6.- án.- eddig a szűkszavú hír, amit üdvözölni illene, ha nem tudjuk mi is zajlik a kulisszák mögött.

Az nyilvánvaló, hiszen nyilvános, hogy február óta folyik Marosvásárhelyen az egyeztetés, legalábbis az ennek csúfolt kirakat-tárgyalássorozat. Ennyi idő után pedig illik valamit felmutatni a tárgyaló feleknek. Mindenkinek jól jött hát a közös fellépés a Nemzeti gyásznapon. Ha más nem, hát bizonyítás kényszere összehozta a különböző ideológiák és programok, avagy éppen érdekek mentén csoportosuló szervezeteket. Ez is rendjén való, hiszen a nemzeti ünnepeink, emlék vagy éppen gyásznapjaink nem válhatnak politikai csatározások martalékává. Amit viszont nem lehet szó nélkül hagyni, hogy ez az összeborulás távolról sem tekinthető őszíntének. 2011 őszén már mindenki 2012-re gondol. A kampánymegfontolások sajnálatos módon felülírják a nemzeti egység parancsát. A mostani rendezvényt előkészítő tárgyalás-sorozat sem volt zökkenőmentes. Kölcsönös bizalmatlanságtól az átejtéseken át, egészen az övön aluli ütésekig mindent „bevetettek” a felek. A végeredmény, azaz az ünnepség forgatókönyvének végleges változata minden esetre azt üzeni a marosvásárhelyi nemzeti oldal képviselőinek, hogy nehéz dolguk lesz. A tulipános zászlók alatt felvonuló három szónok a magabiztos fölényt sugallja, az egy-egy megtűrt és engedélyezett ellenzéki hozzászólóval szemben. A EMNT-nek még Tőkés László európai parlamenti alelnök jelenléte sem tudta megadni a kellő súlyt, hiszen az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzet elleni tiltakozás is okafogyottá vált, mihelyt Borbély László, az est főszónoka készen szállította a megoldást. Az EMNT elnöke ezek után nem tehetett mást, mint megköszönte a politikai alelnöknek és Markó Béla miniszterelnök-helyettesnek a közbenjárást. A Székelyföldről több busszal is érkező tiltakozók pedig levonhatták a következtetést: jogok és önálló intézményrendszer helyett be kell érnünk a kegyúri gesztus kínálta alkalmi alkuk lehetőségével.

A kérdés most már csak annyi, hogy az RMDSZ boszorkánykonyháján kifundált mesteri manőverrel szerveztek kampányrendezvényt az EMNT pénzén, avagy az összenövés előjátékának lehettünk tanúi? De a játszma háromszereplős, avagy valaki csak a gyertyát tartja?

Jeney István, Polgári Élet

MPP-PRESS

  • admin
  • 2011. október 13. csütörtök
  • MPP
admin
 

>