Cine salveaza alesii incompatibili si contractele lor cu statul

http://www.szekelyhon.ro/hirek/kozelet/vizsgalat-indult-hargita-megye-tanacsanak-alelnoke-ellen

 

Comisiile pentru licitatii, al caror scop este sa asigure transparenta alocarii banilor publici, tac malc daca vad nereguli. Iar dupa ce contractele incheiate cu firmele alesilor locali sunt descoperite, sansele ca acestea sa fie anulate sunt aproape de zero.

Din cei peste 1.300 de consilieri judeteni ai Romaniei, 747 sunt actionari la 1.200 de firme, iar aproximativ 10% dintre ei cu o mana voteaza bugetele locale, iar cu alta dau contracte propriilor firme. Iar aceasta statistica, prezentata ieri de secretarul general al Agentiei Nationale pentru Integritate, nu include sotiile, fratii, copiii si parintii alesilor locali, pe numele carora sunt adesea trecute firme abonate la licitatii publice.
"Este o modalitate de drenare a banilor publici. Este clar: consilierul judetean voteaza pentru buget si mai departe din acest buget, banii ajung la firma respectiva. Este exact problema de baza: drenarea banilor", a explicat Georgescu. ANI incearca acum sa identifice membrii familiilor alesilor locali care au firme implicate in astfel de contracte. Iar daca asa arata situatia la consiliile judetene, verificarea de-cla-ratiilor de avere si interese ale alesilor din consiliile locale ar putea scoate la lumina chiar mai multe cazuri.
Mai multi consilieri judeteni si sefi de Consilii Judetene au fost acuzati de conflict de interese sau incompatibilitate pentru ca firmele la care sunt actionari au castigat contracte din bugetele locale sau pentru ca si-au pastrat functiile de conducere la alte companii. Saptamana aceasta, inspectorii de integritate au anuntat ca Vicepresedintele Consiliului Judetean Harghita, Laszlo Sofalvi, a incalcat regimul incompatibilitatilor pentru ca si-a pastrat functia de specialist relatii in cadrul Rompetrol. Un caz rasunator este cel al Prese-dintelui Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, acuzat de conflict de interese, pentru ca o firma la care acesta detine actiuni a incheiat cinci contracte in valoare de peste 630.000 de euro. Iar alti demnitari nici nu declara contractele cu statul. Este cazul prefectului de Bihor, Gavrila Ghilea, care a omis din declaratiile sale doua contracte incheiate de firma la care este actionar majoritar cu doua institutii din judet

Aceasa stire a fost preluata de pe Romania Libera.

MPP-PRESS

admin
 

>