Az erdélyi magyar pártok vezetői szerint jogos elvárás a választójog

 

Az erdélyi magyar politikai pártok vezetői örülnek a magyarországi választójogi törvénymódosításra vonatkozó fideszes javaslatnak, mely szerint a 2014-ben esedékes országgyűlési választáson a határon túli magyar állampolgárok is megkapják a magyarországi választójogot. A csütörtökön kiszivárgott koncepció értelmében a Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok magyarországi országos listára szavazhatnak. A külföldön élők a Fidesz tervei szerint levélben szavazhatnának a jövőben.
Szász: külhoni képviselőket a parlamentbe

Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke óriási előrelépésnek nevezte a Fidesz kezdeményezését, és úgy értékeli, a kormánypárti frakció javaslata révén a nemzet immár a közjog és a közélet területén is egyesülhet. Hozzátette, egyelőre nem ismeri a választójogi törvény módosítására vonatkozó javaslat részleteit, de a konzultáció során javasolná, hogy a határon túli magyar állampolgárok ne kizárólag a magyarországi országos listára szavazhassanak. „Bár nyilván számos technikai akadállyal kell számolni, az volna a legmegfelelőbb, ha az erdélyi magyarok is delegálni tudnának a parlamentbe, főleg hogy a könnyített honosítás révén már jelenleg is több mint százötvenezer határon túli magyar kapott állampolgárságot. Úgy vélem, ez érdekesebbé, tartalmasabbá tenné az Országgyűlést. Ugyanakkor területi kötöttségről is lehetne beszélni: el tudok képzelni egy olyan választójogi törvényt is, mely szerint határon túli választókerületek jönnek létre, így például a székelyföldi, magyar állampolgársággal rendelkező, szavazati joggal bíró személyek egy vagy akár több képviselőt küldhetnének az Országházba” – nyilatkozta a Krónikának a polgári párt elnöke, aki szerint egy ilyen választójogi törvény gyakorlatilag támogatná az erdélyi aszimmetrikus regionalizációs törekvéseket.

Krónika

MPP: tisztelgés id. Finta Béla emléke előtt

A Magyar Polgári Párt székelyudvarhelyi szervezete mély megrendüléssel értesült id. Finta Béla bácsi haláláról. Személyében a közösségért, a kultúráért, a szociálisan rászorulók érdekeiért mindig önzetlenül tenni akaró és tudó embert veszítettünk el. Finta Béla bácsi életútja, a közügyek iránti elkötelezettsége, illetve az általa képviselt szellemiség példaértékű, amelyek továbbvitele mindannyiunk kötelessége.

A Magyar Polgári Párt Székelyudvarhelyi szervezete őszinte részvétét fejezi ki a hozzátartozóknak, és néma főhajtással tiszteleg id. Finta Béla bácsi emléke előtt.

a Magyar Polgári Párt székelyudvarhelyi szervezete

MPP-PRESS

admin
 

>