Szent lenne a béke, de…

Írta: Hírmondó 2011. szeptember 22. csütörtök, 02:27

„Erdélyben eddig még nem volt példa teljes magyar politikai összefogásra, pedig a közelgő választásokon országosan akár a 6,5%-os eredményt is elérhetjük, ha okosak vagyunk” – hangzott el tegnap a háromszéki MPP sajtótájékoztatóján, nem sokkal azt követően, hogy hevesen kritizálták az RMDSZ-t, „posztkommunista alakulatnak” nevezték, illetve hangot adtak meggyőződésüknek, miszerint „elképzelhetetlen, hogy az EMNP partnerségre lépjen a Szövetséggel”. Újságírói kérdésre hamar kiderült, hogy csupán bizonyos kritériumok mellett lenne hajlandó a „nagytestvérrel paktálni” az MPP, pontosabban a megújulás, Markó Béla, Verestóy Attila, Frunda György „és a hozzuk hasonlóaknak” a parlamentből való „mellőzése” esetén.

Japán befektetési kilátások

Kolozsvári értelmiségiekkel tartott megbeszélést tegnap, a Magyar Polgári Párt (MPP) szervezésében, Yasuyuki Takagi, Japán bukaresti nagykövetsé­gének gazdasági attaséja a szigetországiak beruházási igényeiről és lehetőségeiről régiónkban.

A találkozón magyar üzletemberek, közgazdászok, bankárok, egyházakat képviselők, élsportolók vettek részt. Keizer Róbert, az MPP kolozsvári elnöke ismertette az előzményeket: Takagi úrral – aki több éve él Romániában, és a nevéhez öt sikeres japán beruházás megvalósítása fűződik – egy éve kezdték meg az együttműködést. Erdélyi vállalkozókkal a nyáron találkozott, utána Japánba sietett, ahonnan konkrét ajánlatokkal érkezett vissza. Kolozsvár és környéke különleges helyzetet kínál, ezt támasztja alá mai körútja Kalotaszegen. Polgártársai leginkább a mezőgazdaság, az energiaipar, a turizmus és a környezetvédelem iránt érdeklődnek. Például megyénkben golfpálya létesítésére van megfelelő terep, ahol golfiskolát, télen pedig sípályát is lehet üzemeltetni. A japánok sok szempontból tanulmányozzák a romániai befektetési lehetőségeket. Számít az, hogy sok az itteni értelmiségi szakember, akikkel együtt lehet működni a szervezésben. A japánok nagy területet (400–1.000 hektárt) szeretnének használatba venni, nem pedig megvásárolni. Konkrétan a szója, a repce, az energianövények termesztése jöhet szóba, a gyümölcsszektorban viszont nagyon nagy kapacitású feldolgozóüzemre lenne szükség. Takagi úr korainak tartja egészen konkrét tervekről beszélni, de azt elárulta: számára világos, hogy a rengeteg parlagon hagyott földet társulásokkal, japán technológiával és anyagi fedezettel meg kell tudni dolgozni. A romániai magyar közösségről nem sokat hallott, de a róla mostanában szerzett tapasztalatai nagyon biztatóak. Yasuyuki Takagi a sajtónak még elmondta: 1997 óta él és dolgozik ebben az országban, jól ismeri az itteni viszonyokat, és a fővárosban létrehozott japán beruházási szervezetből Erdély hasznot húzhat.

MPP-PRESS

  • admin
  • 2011. szeptember 22. csütörtök
  • MPP
admin
 

>