Képeslappal magyarságunkért (Népszámlálási kampány)

clip_image002

Jelentem: Magyar vagyok! – ezzel a szlogennel fordul az erdélyi magyarsághoz a Magyar Polgári Párt. A ma induló népszerűsítő kampány során az e célra nyomtatott képes­lapokat osztják szét, elsősorban a székelyföldi és a csángó magyarok között.

Arra biztatnak mindenkit, hogy vállalják magyarságukat az október végi népszámláláson, ne regionális identitásuk kerekedjék felül, ne mondják a kérdezőbiztosnak, hogy székelyt, esetleg csángót jegyezzen be nemzetiségükhöz. Tegnap Sepsiszent­györgyön Szász Jenő, az MPP elnöke ismertette a párt ak­cióját: 250 000 ké­peslap szórását kezdik meg, és arra kérnek mindenkit, bélyegezze fel a hozzá eljutott lapot, címezze meg, és küldje el egy ismerősének, így akár minden magyarhoz is eljuthat a felhívás. A le­velezőlapon nem­csak a Szé­kely­földön vagy Csán­gó­­föl­dön élő nemzettársakat szólítják meg, de a Par­tium­ban, Erdély kü­lön­böző részein, illetve a Kár­páto­kon túl élőket is.
Szász Jenő szerint fontos, hogy minél többen meg­szív­leljék üzenetüket, mert a magyarság összlétszámát csök­kentik mindazok, akik székelyként vagy csángóként kerülnek nyilvántartásba, és minél kevesebben vagyunk, annál kisebb lesz érdekérvényesítő erőnk is.

Együttműködést sürget az MPP

Az erdélyi magyar társadalom demokratizálódási folyamata szempontjából újabb, jelentős lépés az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzése – nyilatkozta a Háromszéknek Szász Jenő, az MPP elnöke.

A polgári párt – ahogy ezt többször megfogalmazták, kongresszusukon határozatban is megerősítették – továbbra is a nemzeti alternatíva felállítását sürgeti, ha ebbe az MPP és a Székely Nemzeti Tanács mellé sikerül bevonniuk az EMNT-t és az EMNP-t is, nagyobb esélye lesz jövő évben az erdélyi magyar rendszerváltás megvalósításának – fejtette ki. Nagy kérdés számukra, hogyan viszonyulnak ehhez az új párt alapítói, az RMDSZ hatalmon maradását támogatják, vagy a változást sürgetik – mondta.Szerinte ebből a szempontból nem döntő jelentőségű az, hogy az új politikai alakulat hivatalossá vált, "Tőkés László személye a kulcskérdés", vagyis az, hogy ő miként látja ezt, húsz évvel az 1989-es fordulat után most melyik oldalt választja. Meg­ismételte: keresik a közös pontokat, sürgetik az egyeztetést, hogy együtt elkezdhessék az építkezést a nemzeti keresztény értékrend mentén.(-kas)

Háromszék

Az RMDSZ megosztási szándékot lát az új magyar párt bejegyzésében.
Újabb MPP jött létre az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzése révén – véli az RMDSZ politikai alelnöke. Borbély László szerint az új párt kezdeményezői Tőkés Lászlóval az élen megosztják, gyengítik a magyarságot, és a parlamenti képviselet is veszélybe kerül.
Az RMDSZ politikusa szerint elképzelhető az együttműködés az új alakulattal, „de ehhez előbb Tőkésnek tisztáznia kellene, hogy mit akar” – vélekedett. Borbély ezzel kapcsolatosan említette, hogy sok múlik a helyi vezetőkön is, hiszen helyi szinten máris vannak példák az együttműködésre. Így Marosvásárhelyen, úgy néz ki, sikerül közös polgármester- és megyeitanácselnök-jelöltet állítaniuk.

Mediatica.ro

MPP-PRESS

  • admin
  • 2011. szeptember 16. péntek
  • MPP
admin
 

>