Barót ostroma

 

Jó ideje – gyakorlatilag a 2008-as választások óta – hadjáratot indított az RMDSZ-es megyevezetés Barót polgármestere ellen. Nem bírták elviselni, hogy az erdővidéki település élére nem az ő jelöltjük került, minden alkalmat megragadtak hát, hogy a városgazdát támadják, lejárassák.

Beállt a sorba a megyei tanács elnöke, a helyi önkormányzat RMDSZ-es frakciója, de még Borbély László környezetvédelmi miniszter sem mulasztotta el alapos fejmosásban részesíteni az elöljárót, adott pillanatban úgy tűnt: az egész ország legnagyobb gondját a baróti polgármester jelenti.
Igaz, Nagy István szolgáltatott is éppen elég alkalmat a bírálatokra: alig mutatott hajlandóságot az együttműködésre, az önkormányzat egyetlen közös, a megye egészét érintő programban sem vett részt – például az integrált hulladékgazdálkodást, a vízhálózat korszerűsítését célzó projektekben, de A borvíz útja is e városban bizonyult a legnehezebbnek, újabban pedig azzal adott lovat ellenfelei alá, hogy a magyarellenes megnyilvánulásairól híres Dan Suciut alkalmazta tanácsadóként.
Ennek ellenére egyértelmű a politikai bosszú szándéka a háromszéki helységeknek visszaosztott pénzek elosztásában. A megyei önkormányzati testületben már az RMDSZ képviselője is szóvá tette, hogy méltánytalanul alacsony összeget szánnak az erdővidéki városnak, a következő évi költségvetési előrejelzés szerint a községek is több pénzt kapnak, mint Barót. A megye vezetői pedig magyarázkodnak: múlt héten Henning László alelnök még azzal próbálta megnyugtatni a tanácstagokat, hogy úgysem végleges számokról, csak becslésről van szó, Tamás Sándor pedig tegnap közleményben jelentette ki, egyetlen olyan pályázata sincs Barótnak, amelyet a megye támogathatna. Mintha bizony a polgármesterek tevékenységének értékelése, nem pedig Háromszék egészének fejlesztése, az elmaradottabb térségek felzárkóztatása lenne többek között a megyeitanács-elnök feladata.
Az áldatlan politikai háború vélhetően folytatódik, és a harc még élesebbé válik az önkormányzati választásokig. E csatában pedig nem számít az sem, hogy lassan nem lesz, mit bevenniük az ostromlóknak és megvédeniük az ostromlottaknak. Mert jelenleg csak a barótiakra nem figyel senki…

Háromszék

A tanév bojkottálását kéri az MPP a MOGYE magyar nyelvű diákjaitól

A Magyar Polgári Párt marosvásárhelyi és Maros megyei Szervezete közleményben adott hangot megdöbbenésének, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) Szenátusa megszüntette a magyar óraadó oktatók szerződését. “Ezeknek az intézkedéseknek elsősorban a magyar diákok látják kárát, de nem utolsó sorban az erdélyi magyarság egészségügyi ellátása is” – áll a dokumentumban. Az MPP arra kéri a diákok képviselőit, hogy akár a polgári engedetlenség eszközeivel élve, akadályozzák meg az új tanév ilyen körülmények között történő megkezdését. A polgári alakulat tárgyalásokat kezdeményezne a magyar oktatókkal, diákokkal, páciensekkel és érdekvédelmi szervezetekkel, valamint nemzetközi szervek elé kívánja vinni az ügyet. (hírszerk.)

MPP-PRESS

admin
 

>