Keveslik a támogatást az MPP-sek

Barót miatt szólalkoztak össze a Kovászna megyei önkormányzat rendkívüli ülésén az RMDSZ-es és a magyar polgári párti (MPP) képviselők.

A testületnek a költségvetés-tervezet előkészítéséhez szükséges határozatot kellett volna megszavaznia. Az MPP-frakció azonban nem szavazta meg az áfából és a jövedelemadóból visszaosztott összegek közigazgatási egységek közötti elosztását a 2012-es, valamint a 2013–2015-ös időszakra, így a tervezet elbukott. A képviselők a Barótnak kiutalt öszszegben nem tudtak megegyezni, a tervezetben az erdővidéki városnak mindössze 23 ezer lejt osztottak volna, holott a többi közigazgatási egység legkevesebb 88 ezer lejt kap. Henning László, az önkormányzati ülésvezetője elmondta, ez csak egy tervezet, a pénzek elosztásáról jövőre újra szavaznak. Tulit Attila MPP-s tanácsos azonban kifejtette, Barót az elmúlt három évben politikai bosszú áldozata MPP-s polgármestere miatt, nem nézhetik tétlenül, hogy a város sorsát a következő évekre is megpecsételjék. Több tanácstag is arra kérte az MPP-frakciót, segítsék a baróti polgármestert, hogy pályázzon többet, mert akkor több támogatást kaphat. B. K. B.

Népszavazást Kovászna megyében (Régiósítás)

A régiósítás ügyében felhívással fordult képviselőtársaihoz Fazakas Tibor megyei tanácstag a Kovászna megyei önkormányzat tegnapi rendkívüli ülésén. Arra kérte kollégáit, segítsenek rávenni az RMDSZ országos vezetését, hogy hívják össze együttes ülésre a székelyföldi megyék önkormányzatait, fogadjanak el nyilatkozatot Székelyföld egységéről, és kezdeményezzenek népszavazást a székelyföldi közigazgatási régióról.

Kedves barátaim megszólítással fordult kollégáihoz Fazakas Tibor MPP-s önkormányzati képviselő, hangsúlyozva: bizonyos ügyekben el kell tekinteni a politikai hovatartozástól, ilyen ügy az, amikor Székelyföldet be akarják olvasztani egy mamutmegyébe az államfő és a nagyobbik kormánypárt régióátszervezési elképzelése szerint. Ezért tartja fontosnak, hogy az MPP elképzelésének megfelelően tartsanak együttes tanácsülést, és kezdeményezzenek referendumot arról, hogy a lakosság akarja-e az egységes székelyföldi közigazgatási régiót. Ezzel ti is egyetértetek – intézte szavait az RMDSZ-es képviselőkhöz, arra kérve őket, győzzék meg Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnököt és az RMDSZ központi vezetését a lépés szükségességéről. Ha a vezetők nem merik felvállalni, tegyük meg ezt mi – javasolta, majd figyelmeztetett: az RMDSZ-es politikusok kijelentései ellenére a veszély nem hárult el, a régiósítás kérdését a miniszterelnök a napokban ismét felvetette.
Felszólalására válaszolva az ülést vezető Henning László alelnök azt mondta: amikor egyeztettek a kérdésről az MPP frakciójával, azt ígérték, megpróbálják meggyőzni Hargita megyei kollégáikat, jövő héten, amikor ismét találkoznak a szomszédos megye vezetőivel, újra beszélni fognak erről. Az RMDSZ-es Baka Mátyás zárásként emlékeztetett: 135 évvel ezelőtt tartotta alakuló ülését Há­romszék Vármegye közgyűlése, ezt követően pedig Kulcsár Terza József, az MPP frakcióvezetője állt elő javaslatával, hogy ha már valóban a Hargita megyeiek nem akarják az együttes ülést és a népszavazást, akkor Háromszék járjon elöl jó példával. Valljunk színt, és tűzzük napirendre az MPP által beterjesztett, erről szóló határozatot – hangzott az MPP megyei vezetőjének felhívása.

Farcádi Botond, Háromszék

Az együttes tanácsülésért

Felhívással fordult Kovászna Megye Tanácsának tagjaihoz Fazakas Tibor, az MPP-frakció testületi tagja a megyei közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén. A polgári alakulat országos alelnöke arra kérte a testület többi tagját, hogy képviseljék a mandátumuk adta lehetőség révén az MPP által kezdeményezett, Kovászna és Hargita megyék tanácsai együttes ülésének ügyét, ha már a két önkormányzati vezető, Tamás Sándor és Borboly Csaba nem hajlandó azt felvállalni. Mint ismeretes, ez alkalomból Székelyföld egységes és oszthatatlan jellegéről, illetve egy népszavazás kiírásáról szavaznának az önkormányzati képviselők. Fazakas Tibor ugyanakkor felszólította RMDSZ-es kollégáit: igyekezzenek meggyőzni a szövetség felsőbb vezetését, hogy a javasolt közigazgatási átszervezés kapcsán ne kössenek kompromisszumot. Az ülésvezető Henning László, a testület alelnöke rámutatott: a két tanácselnök jövő hét folyamán egyeztet az együttes ülés lehetőségéről.

Hírmondó

MPP: Manolăchescu szégyellje magát

Felháborítónak tartja az MPP háromszéki vezetése Dan Manolăchescu, a Demokrata Liberális Párt Kovászna megyei szervezete elnökének kijelentéseit, miszerint Kövér László megválasztása az MPP tiszteletbeli elnökévé arról tanúskodik, hogy a polgáriak humánerőforrás-tartaléka elapadt Erdélyben.

Szégyellje magát Dan Manolăchescu – jelentette ki Kulcsár-Terza József, az MPP Kovászna megyei szervezetének elnöke, majd hozzáfűzte: a politikus két évvel ezelőtt az MPP ajtaján kopogott, hogy támogatást szerezzen Traian Băsescu számára az államfőválasztások előtt, most meg támadja őket. Szerinte amúgy nem a saját, hanem Antal Árpád sepsiszentgyörgyi RMDSZ-elnök véleményét tolmácsolta. Úgy látja, az RMDSZ próbál a Fidesz kegyeibe férkőzni, de a szövetségnek inkább a szocialista Lendvai Ildikót vagy Gyurcsány Ferencet kellene tiszteletbeli elnökké választania, hiszen doktrínájuk közelebb áll az MSZP-hez. A Fidesznek van Orbán Viktorja, az EMNT-nek Tőkés Lászlója, az MPP-nek pedig Kövér Lászlója – fogalmazott Kulcsár-Terza Józef. (Farcádi)

Markónak most nem fontos a magyar összefogás

Az RMDSZ számára jelenleg nem prioritás, hogy együttműködési lehetőségeket keressen más romániai magyar politikai szervezetekkel a jövő évi helyhatósági és parlamenti választásokra – jelentette ki az Agerpres hírügynökségnek adott interjújában Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ februárban leköszönt elnöke. A magyar összefogás esélyeiről kérdezett politikus szerint a Magyar Polgári Pártnak (MPP) és a bejegyzés előtt álló Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) azonosak a céljai: szembe akarnak szállni az RMDSZ-szel, meg akarják törni a szövetséget. „Teszik mindezt olyan személyek, akik korábban távoztak a szövetségből, és akik továbbra is az RMDSZ lejáratásával próbálnak megszólítani potenciális szavazókat ahelyett, hogy konkrét programokat mutatnának be” – fogalmazott Markó.

Az MPP eltűnik, Tőkés csak szövegel
Markó szerint az MPP is eredménytelenül próbálkozott az RMDSZ-szel szembeni alternatívaként viselkedni, s úgy véli, a 2008-as önkormányzati választásokon elért szerény eredményektől függetlenül lassan el fog tűnni.
A miniszterelnök-helyettes szerint az RMDSZ-nek most az a fontosabb, hogy megpróbálja megszólítani szavazóbázisát, hogy minél jobban kommunikáljon a romániai magyar választókkal, és nem az, hogy más magyar politikai szervezetekkel lépjen szövetségre.
Markó ugyanakkor bírálta az EMNP bejegyzését kezdeményező Tőkés László EP-alelnököt is. „Néhány éve az Európai Parlamentben dolgozik, de nem tudok arról, hogy bármit is megoldott volna ott” – jegyezte meg.

Az MPP Tőkéséknek sem kell
Tőkés László az Erdélyi Naplónak adott interjúban arra a kérdésre, milyen esély van arra, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, illetve a bejegyzés előtt álló új párt, az EMNP tárgyalóasztalhoz üljön az RMDSZ-szel, úgy fogalmazott: „Még a halálos betegség ellen is küzdenek az orvosok, néha sikerrel.”
Az EMNT elnöke szerint az RMDSZ „minden lehetőt megtesz, hogy megtartsa politikai egyeduralmát a romániai magyarság fölött, ezáltal fenntartva a bukaresti rezsim kézi vezérlésű magyarságpolitikáját”. Megjegyezte: kirívó, orcátlan demokrácia-, Európa- és magyarellenes törekvés, amely az RMDSZ magatartását jellemzi az EMNP bejegyzésével kapcsolatban, szerinte nem kizárt, hogy az RMDSZ titokban koalíciós alku tárgyává tette a bejegyzést.
Az MPP-vel viszont az EMNT sem közösködne, Tőkés László véleménye szerint a polgári párt elveszítette hitelét és tagságát is. „Nem tartom célravezetőnek a pártlogikán alapuló, kizáró jellegű összefogást. Ezzel ugyan megkerülhetjük az RMDSZ-t, de politikai egyeduralmát nem tudjuk megtörni. Erdélyi magyar összefogásra van szükség, vagy, ahogy Orbán Viktor, a nemzet miniszterelnöke meghirdette, a nemzeti együttműködés rendszerét kell létrehozni” – hangsúlyozta Tőkés az Erdélyi Naplónak.
kronika.ro

MPP-PRESS

  • admin
  • 2011. szeptember 11. vasárnap
  • MPP
admin
 

>