Lapszemle – Polgári élet

Húsz éve mindig kibúvót keres az RMDSZ, különböző magyarázatokkal, hogy miért nem „aktuális” a székelyföldi területi autonómia ügyének közös megtárgyalása, olvasható a Polgári Élet vezető írásában.

Hazahoztuk, ez volt a jelszó. Akkor viszont senki nem mondta meg a népnek, hogy az ágyú alku tárgya, ezért utasítja el az MPP az aprópénzes kiegyezést, nyilatkozta lapunknak Bálint József sepsiszentgyörgyi alpolgármester. Hírül adjuk, hogy hetedik alkalommal szervezik meg a Film.dok dokumentumfilm-fesztivált szeptember 19. és 24. között Csíkszeredában. Vasárnap szobrot avatnak Urmánczy Nándor tiszteletére a maroshévízi római katolikus templomkertben, aki 1902 és 1918 között 16 éven át volt képviselő a magyar országgyűlésben. Beszámolunk arról is, hogy az erdélyi magyar történelmi családok gernyeszegen találkoztak. Megaláztak negyven hagyományőrző huszárt a Kolozsvári Magyar Napok alkalmával – ismerős történet, de roppant tanulságos. A szervezők válaszukban mindent cáfolnak, azt mondják, túl sok huszár ment fel Kolozsvárra, állítólag nem is hívták. Járva a Székelyföldi utakat

Kovászna megyében „Ezt az utat a megyei tanács újíttatta fel”, Hargita megyében „Ezt az utat a megyei tanács újította fel” hálatáblákkal találjuk szembe magunkat, miközben közutjaink állapota továbbra is lesújtó. Megírjuk azt is, hogy szeptember 5-től hivatalosan is beindul Angyalföldön, a Visegrádi utca 9. szám alatt Gyergyószék képviseleti irodája. Erdővidéken járva kiderül, hogy Nagyajtán még nincs híd, most azt mondják a népnek a megyénél, hogy Bukarest kezében van a megoldás. Nincs pénz, pedig ők vannak kormányon húsz éve, ugyanaz az oldal. Szerencsét hoz a kéményseprő, tartja a néphagyomány, de sokkal többről van szó, hiszen ma már sokféle kéményt építenek, amelyek ellenőrzésére, pucolására, karbantartására szakmailag jól fel kell készülni, mondta el lapunknak Kencse Lurcza Albert fiatal kéményseprő. Portré oldalunkon Csibi Barnával beszélgetünk, és egy szovátai 56-ra emlékezünk. Polgári Élet, az érem másik oldala, hogy ne dőljön el a székely igazság.

MPP-PRESS

admin
 

>