1

Szász Jenő: az EMNT szövetkezhet az MPP-vel

Ma Szász Jenő, az MPP elnöke azt mondta, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviselői szövetkezhetnek az MPP-vel, ha elutasítják az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzését.

Szász Jenő Marosvásárhelyen tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy az EMNT képviselői az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyeztetésének, „legalábbis az első szakaszban” történt kudarca után szövetkezhetnek az MPP-vel, hogy együtt jobboldali alternatívát hozzanak létre az RMDSZ-re.

„Az Erdélyi Magyar Néppárt kudarca miatt érkeztem Marosvásárhelyre, hogy felajánljam kollégáinknak, az EMNT-nek, ne essenek pánikba, nyugodjanak meg. Most is van lehetőségünk megteremteni az alternatívát az RMDSZ-re. Az MPP bejegyzett párt, és most élnünk kellene ezzel a lehetőséggel” – mondta Szász Jenő.

Hozzáfűzte, a helyhatósági választások esetleges megnyerése után a két alakulat az RMDSZ-szel együtt küldhet „válogatottat” Románia parlamentjébe.

Szász Jenő szerint a „válogatottban” részt venne „minden csapat nem csak a Dinamo” (utalás az RMDSZ-re – szerk. megj.), ami „minőségi javulást hozhatna a magyarság parlamenti képviseletében”.

szabadsag.ro

"Nemzeti válogatott" felállítását sürgeti Szász Jenő

A Magyar Polgári Párt elnöke, Szász Jenő szerint nincs ok pánikra amiatt, hogy a bukaresti törvényszék elsőfokon elutasította az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzését, hiszen az RMDSZ-szel szembeni erdélyi magyar politikai alternatíva jogi kereteit az MPP biztosítja, ez pedig a nemzeti jobboldal kell legyen. A romániai magyar politikai életnek kétpólusúvá kell válnia, a baloldali RMDSZ-szel szemben fel kell állítani a jobboldali, nemzeti alternatívát, amelynek jogi kereteit a Magyar Polgári Párt biztosítja, tehát ilyen szempontból gyakorlatilag mindegy, hogy bejegyzik-e az Erdélyi Magyar Néppártot, vagy sem – jelentette ki július 26-ai marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján a Magyar Polgári Párt elnöke, Szász Jenő (fotó).
„Az RMDSZ-t 1991-ben jegyezték be a szakszervezeti törvény alapján, a Magyar Polgári Pártot pedig 2008. március 14-én az érvényben levő párttörvény szerint. Létezik a Magyar Polgári Párt, tehát úgymond a baloldallal szemben a nemzeti alternatívát fel tudjuk állítani az MPP létező jogi és intézményes keretei között, hogyha együtt munkálkodik a Magyar Polgári Párt, a Székely Nemzeti Tanács és mondjuk az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács. Aztán természetesen további társadalmi és civil szervezetek együttműködésére is számíthatunk, de ez kell legyen a gerince úgymond a nemzeti alternatívának az elmúlt 21 év elhibázott baloldali politikájával szemben. Az a célunk, hogy amolyan nemzeti válogatottat küldjünk a parlamentbe a jövő évi helyhatósági választások eredményei alapján. Mennyiségi és minőségi váltásra van szükség. Azt kell elérni, hogy az erdélyi magyar közösség érdekeit is képviseljék Bukarestben, ne pedig a román fővárosi politikát nyomják le az erdélyi magyarság torkán. Ehhez pedig az szükséges, hogy az RMDSZ-t külső kényszer alá helyezzék a jobboldali, nemzeti eszméket valló alakulatok" – mondta Szász Jenő.

Hozzátette, ennek tükrében nem érti, miért nem hívták meg Tusványosra. „Amikor a programot összeállították, valószínűleg arra számítottak, hogy már bejegyzett lesz a Néppárt, és akkor más pozícióból tárgyalhatnak, de nem így történt” – fogalmazott az MPP elnöke, aki a regionalizáció témája körül a napokban kialakult nyilatkozatváltás (Orbán Viktor és Traian Băsescu között) kapcsán elmondta: Románia sokkal gazdagabb a romániai magyarság jelenlétével együtt, mint anélkül, „tehát a világ gazdagabb velünk, mint nélkülünk. Nem szeretnénk mi az erdélyi zsidók és szászok sorsára jutni, mert annak idején Ceaușescu eladott 800 000 szászt és 300 000 zsidót”.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezetének elnöke, Jakab István megkeresésünre elmondta, éppen a bukaresti törvényszék elutasítása igazolja, hogy szükséges a magyar közösség hiteles érdekképviselete, ezért nem adják fel, fellebbeznek a döntés ellen. „Előbb-utóbb Románia közigazgatásának is alkalmazkodnia kell az európai normákhoz. Ami Szász Jenőt illeti, meg lehet érteni ezt a fajta törekvését, kár, hogy 1–2 évvel ezelőtt, amikor éppen Tőkés Lászlóban látta ez erdélyi magyarság legnagyobb ellenségét, nem látta ezt ugyanígy” – mondta az EMNT megyei elnöke.

Gáspár Botond, Székelyhon

Szász Jenő „nemzeti válogatottat” akar

A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke úgy véli, a helyhatósági választások alkalmával „a baloldali RMDSZ-szel szemben fel kell állítani a jobboldali, nemzeti alternatívát, amelynek jogi kereteit az MPP biztosítja”.

A romániai magyar politikai és civil szervezetek széles körű összefogására van szükség a parlamenti választásokon ahhoz, hogy a magyar közösség érdekeit hatékonyan lehessen képviselni Bukarestben – fogalmazott marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Szász Jenő. A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke azonban úgy véli, a helyhatósági választások alkalmával „a baloldali RMDSZ-szel szemben fel kell állítani a jobboldali, nemzeti alternatívát, amelynek jogi kereteit az MPP biztosítja”. Szász szerint a szervezet a Székely Nemzeti Tanáccsal és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal sikeresen együtt tudna működni, jó eredményeket érhetne el az önkormányzati választások alkalmával, így az RMDSZ-t „külső kényszer alá helyeznék”, és a szövetség arra kényszerülne, hogy összefogjon nemzeti eszméket valló alakulatokkal. „Az a célunk, hogy amolyan nemzeti válogatottat küldjünk a parlamentbe a jövő évi helyhatósági választások eredményei alapján” – fogalmazott. „Nincs ok pánikra amiatt, hogy  elutasították a néppárt (EMNP) bejegyzését, hiszen az RMDSZ-szel szembeni erdélyi magyar politikai alternatíva jogi kereteit a polgári párt is tudja biztosítani” – mondta Szász.

Krónika

Együttműködést ajánl az MPP az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak

A pártelnök szerint ezeknek a szervezeteknek egyetlen, közös nemzeti alternatívát kell kialakítani az RMDSZ-szel szemben. A Magyar Polgári Párt választási együttműködést ajánl az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak és a Székely Nemzeti Tanácsnak, a jövő tavaszi helyhatósági választásokra – tudósított a Duna TV Nemzeti Krónika című műsora. Szász Jenő pártelnök szerint ezeknek a szervezeteknek egyetlen, közös nemzeti alternatívát kell kialakítani az RMDSZ-szel szemben. Ehhez a párttörvény alapján már bejegyzett MPP biztosítaná a jogi kereteket, így nincs gyakorlati jelentősége annak, hogy sikerül-e az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzése – mondta marosvásárhelyi sajtóértekezletén a Magyar Polgári Párt elnöke.

hirado.hu

MPP-PRESS

admin
 

  • sarmasági szerint:

    Igen. Valahogy így kellene.

  • >