Székelyföld egységes és oszthatatlan- ezt üzeni az MPP háromszéki elnöke Traian Basescu államfőnek

http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/szasz-jeno-pcm-nu-secuii-ameninta-romania-ci-secuii-sunt-provocati-intr-un-mod-foarte-grosolan-229129.html

http://www.ziare.com/politica/stiri-politice/pcm-sa-nu-si-faca-griji-bucurestiul-ca-in-tinutul-secuiesc-nu-am-avea-din-ce-trai-1102851

Székelyföld egységes és oszthatatlan- ezt üzeni az MPP háromszéki elnöke Traian Basescu államfőnek.

Kulcsár Terza József szerint az államfő javaslata, mely szerint az országot nyolc régióra osztaná fel, amihez hozzájönne Kovászna és Hargita megye külön-külön , elfogadhatatlan minden magyar szervezet számára, így az MPP-nek is. A Magyar Polgári Párt egyetlen megoldással ért egyet, a Székelyföld- régió kialakításával. Kulcsár Terza úgy véli, hogy az RMDSz sem megy bele Basescunak ebbe a játékába. Az államfő mindig hangsúlyozza, hogy Románia egységes és oszthatatlan, mi is azt üzenjük neki, hogy hasonló képen Székelyföld is egységes és oszthatatlan. Traian Basescu korábban az RMDSZ képviselőinek azt ajánlotta, legyen nyolc megye, Kovászna és Hargita maradjon meg jelenlegi formájában, abba, hogy ez a két megye együtt legyen, soha nem egyezik bele- hangsúlyozta az államelnök.

Sepsi Rádió

Népszavazást akar az MPP

Csakis a népakarat figyelembe vételével lehet Románia területi- közigazgatási felosztásán változtatni, és nem az államfő vagy a kormánypártok akaratán múlhat kizárólagosan egy ilyen döntés – vélik a Magyar Polgári Párt háromszéki szervezetének vezetői. Fazakas Tibor országos alelnök, illetve Kulcsár Terza József, a háromszéki szervezet elnöke úgy értékelték, hogy csatlakoznak ugyan a román ellenzéki pártok által felvetett referendum ötletéhez, de Kovászna és Hargita megyében a kérdésfelvetés módja más kell, hogy legyen. A kérdőíven szerepelnie kell az államfői javaslatra vonatkozó kérdésen kívül annak is, hogy akarják-e az egységes székelyföldi régió létrehozását.

Székely Hírmondó

Összefogás Székelyföldért

Összefogást kezdeményez a Magyar Polgári Párt a közigazgatási átszervezés ügyében. Szeretnék, ha népszavazásra kerülne sor, amelyen Hargita és Kovászna megye lakói arról nyilatkoznának, akarják-e, hogy létrejöjjön Székelyföld mint önálló közigazgatási egység.
Mindenki számára kétségtelen, hogy az ország közigazgatási átszervezése szükséges, a székelyek számára is kívánatos, a gond az a mód, ahogyan ezt a román hatalom elképzeli – közölték sajtótájékoztatón tegnap a megyei tanács MPP-frakciójának képviselői. Sajnálatosnak tartják, hogy egy ilyen létfontosságú kérdésben még nem kezdődött érdemi egyeztetés a magyar pártok között, éppen ezért kezdeményezik a székelyföldi megyei önkormányzatok MPP-s és RMDSZ-es frakcióinak összefogását.
Kovács Árpád András frakcióvezető elmondta, konkrétan azt szeretnék, hogy a Hargita és Kovászna megyei önkormányzat minél hamarabb tartson együttes ülést. Úgy vélik, ezen alkalommal egy elvi állásfoglalást kellene elfogadni arról, hogy miképpen képzelik el az ország közigazgatási átszervezését. Ennek kapcsán fontosnak tartják leszögezni, hogy az átszervezés nem állhat csak új határok meghúzásából, a rendszert gyökereiben kell újragondolni, a hatáskörök s a gyakorlásukhoz szükséges pénzeszközök sokkal nagyobb részét kell a helyi és regionális önkormányzatokra ruházni, csökkenteni kell a bürokráciát, s biztosítani a valós kétnyelvűséget a magyarok lakta régiókban. Ugyanakkor szerintük az új közigazgatási egységek létrehozásánál az alapelv az önkormányzatok szabad társulása kell legyen. Kovács hangsúlyozta, a közös ülés egy népszavazás kiírásáról is kellene határozzon Hargita és Kovászna megyében.

Azt kérdeznék meg a lakosságtól, akarják-e, hogy a közigazgatási átszervezés során létrejöjjön Székelyföld mint önálló közigazgatási egység. Árus Zsolt megyei tanácsos részletezte, eddig azzal szembesültek, hogy ilyen témában helyi népszavazást kiírni nem lehet, most ellenben az ellenzék képviselői kezdeményeznek sok megyében hasonló népszavazást, akkor ehhez mi is csatlakozunk. Bízunk benne, hogy nem az fog történni, hogy más megyékben, ahol más pártok kezdeményezték a népszavazást, ott meg is rendezik azt, míg nálunk ismét bírósági úton akadályozzák meg a megrendezését.
Lázár Hajnal
Hargita Népe

A II. Székely Pajzs Napok végleges programja

Helyszín: FENYÉD
Június 25. Szombat
09:00 Kapunyítás
11:00 Rovásírásos helységnévtábla avatás
12:00 Kádár Gyula könyvbemutató és előadás – Székelyföld határán
13:00 Népdalénekesek – Geréb Hanna és Simó Mariann
13:30 Szakács Gábor és Friedrich Klára előadás – Rovásírás
15:00 Székely rovás verseny
16:00 H.R.B. koncert – akusztikus
17:00 Megnyító
17:30 Néptáccsoport
Népdalénekesek – Geréb Hanna és Simó Mariann
18:00 Farkas Gergely – Magyar országgyűlési képviselő előadása A Jobbik első éve a Magyar országgyűlésben
19:00 Sárkány Szilárd előadás – A Napforduló és Napéjegyenlőség jelentősége a pogány magyar hitvilágban
20:00 Zöld Kereszt koncert
21:00 Nemzeti Front koncert
22:30 Levedia koncert
Táncház
Június 26. Vasárnap
09:00 Kapunyítás
11:00 Szegedi Csanád – Európa Parlamenti Képviselő előadás – Magyar Nemzeti Ébredés
12:00 Néptánc – Zetelaki Néptánccsoport
Népdalénekesek – Simó Mariann
12:30 Székelyszentmihályi citerazenekar
13:00 Czimbalamas Tivadar előadás – Az őshaza
14:00 Ki tud többet Székelyföldről? verseny
15:00 Néptánc – Geréb Harmat Tánccsoportja
Népdalénekesek – Geréb Hanna
15:30 Orpheusz zenekar
6:30 Magyar Gábor előadás – A magyar életérzés
17:30 SZEKLER koncert
18:30 Néptánc – Zetelaki Néptánccsoport
Népdalénekesek – Geréb Hanna és Simó Mariann
19:00 Kovács Gyula előadás – Őseink jelrendszere
20:00 Székely Vér koncert
21:30 Dobogókő koncert
23:00 Szertűz a Székely Szellemi Egyesülettel
Állandó programok mindkét nap:
Gyerek sziget – játszóház a gyerekeknek
Harc sziget – sportolási lehetőség a Szik Baranta Csapattal
Jurta állítás
Lovaglás
Székely rovás oktatás
Kézműves foglalkozások és vásár
A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!

MPP-PRESS

admin
 

>