Orbán: az új alkotmány az egész nemzeté lesz

[ 2011. március 28., 15:27 ] [102]

A magyarok felelősséget éreznek a jövő iránt, bele akarnak szólni annak alakításába, erősek és elszántak a tekintetben, hogy saját kezükbe vegyék a sorsukat – mondta a miniszterelnök a parlamentben.
A nemzeti konzultáció sikere azt jelzi, hogy az új alkotmány az egész nemzeté lesz, hiszen a magyarok akarata és véleménye jut érvényre benne – mondta Orbán Viktor a nemzeti konzultáció eredményét ismertetve hétfőn az Országgyűlésben, kijelentve: ezért az új alkotmány kivételesen erős alaptörvény lesz.
"A magyarok felelősséget éreznek a jövő iránt, bele akarnak szólni annak alakításába, erősek és elszántak a tekintetben, hogy saját kezükbe vegyék a sorsukat, mindezen felül pedig egységesek abban, hogy milyen Magyarországon akarnak élni, milyen jövőt akarnak építeni, és azt milyen közös értékek alapján képzelik el" – értékelte az alkotmányozással kapcsolatos nemzeti konzultációt a miniszterelnök.

Nincs más hátra, mint az Országgyűlésben véghez vinni, amit az emberek akarnak – tette hozzá. A válaszadók 91 százaléka ért egyet abban, hogy a megújuló Magyarországon az alapvető kötelességeink ugyanolyan fontosak, mint az alapvető jogaink, tehát azokat is deklarálni kell az alaptörvényben – mondta Orbán Viktor.
Szintén több mint 90 százalékos egyetértés van arról, hogy a legfőbb közös értékeink számára, mint a család, a rend, az otthon, a munka és az egészség, kiemelt alkotmányos védelmet kell biztosítani. Ugyanekkora többség ért egyet abban, hogy a jövő nemzedékek iránt valamilyen formában alkotmányos kötelezettséget kell vállalni, vagyis alkotmányos garanciákat kell vállalni a jövő nemzedékek védelme érdekében – hangoztatta a miniszterelnök.
A magyar emberek minden eddiginél határozottabban megüzenték, hogy a magyar termőföld és víz nem eladó, sem most, sem később – mondta Orbán Viktor a nemzeti konzultáció keretében visszaküldött kérdőívek eredményét ismertetve.
Orbán Viktor szerint elárulják szavazóikat azok az ellenzéki pártok, amelyek tudatosan és előre elhatározottan kivonják magukat az alkotmányozásból.
"Sajnálatos, de vannak, akiknek tíz hónap sem volt elég, hogy elfogadják a magyar választók akaratát, továbbra is makacsul ellenszegülnek a változásnak, a megújulásnak" – mondta a kormányfő. Hozzátette: mivel ellenzéki pártok nem hajlandók megjeleníteni azokat az értékeket, amelyek képviseletére felhatalmazást kaptak, a kormánypártoknak különleges felelősségük van abban, hogy minden magyar ember érdekét szem előtt tartsák, azokét is, akik választott képviselőik révén nem tudják érvényesíteni őket.
Orbán Viktor ugyanakkor megköszönte Szili Katalin volt házelnöknek azt a „komoly és odaadó munkát", amelyet a politikus a nemzeti konzultáció során végzett, és így „kiállt választói és az ország mellett".

hirado.hu , erdely.ma

admin
 

>