Szász: Kelemen az RMDSZ-en belüli csoportok érdekeit követi

 

http://szekelyhon.ro/szekely-vilag/szasz-kelemen-az-rmdsz-en-beluli-csoportok-erdekeit-koveti
Szőcs Lóránt 2011. február 27., vasárnap

Szász Jenő MPP-elnök szerint a PDL nagyobb biztonságban érezhette volna a koalíciót, ha az RMDSZ élére Eckstein Kovács Péter vagy Olosz Gergely került volna. Szerinte Kelemen Hunor nem a közösség, hanem az RMDSZ-en belüli csoportok érdekeit követi.

szasz_jeno_b

„A koalíció biztonságát és fennmaradását illetően a Demokrata Liberális Párt (PDL) nyugodtabb lett volna, ha az RMDSZ élére Eckstein Kovács Péter vagy Olosz Gergely került volna. Köztudott, hogy Kelemen Hunor Markó Béla politikájának folytatója, és ugyanúgy jár el, akár elődje, azaz nem a magyar közösség, hanem az RMDSZ-en belüli csoportok érdekeit követi majd” – nyilatkozta szombat este a Mediafaxnak Szász Jenő.

Arra a kérdésre, hogy számított-e Kelemen Hunor megválasztására, Szász Jenő kijelentette: „Azt hiszem, a legsikeresebb politikai klónozást, amely valaha történt, ma valósították meg az RMDSZ kongresszusán, Kelemen Hunor elnökké választása révén”.

Hozzátette, nem hiszi, hogy nagy változások lesznek az RMDSZ magatartásában és politikájában, de reméli, hogy az új elnök betartja ígéretét, mely szerint nyitottságot tanúsít a magyar közösség többi politikai alakulata iránt.

„Mégis, generációváltásról lévén szó az RMDSZ vezetésében, nyitottságot várok a párbeszédre a magyarság többi reprezentatív alakulatával, amint azt Kelemen Hunor megígérte” – fűzte hozzá Szász.

Az MPP elnöke kommentálta Kelemen Hunornak azon kijelentését, mely szerint a Demokrata Liberális Párttal (PDL) folytatott tárgyalások révén év végéig elfogadnák a nemzeti kisebbségek jogállását szabályozó törvényt. Szász szerint ugyanis az RMDSZ által javasolt forma inkább hátrányos a magyar közösség számára. „Ha év végéig elfogadják a kisebbségi törvényt annak jelenlegi, az RMDSZ által javasolt formájában, akkor az szentesíti az RMDSZ politikai monopóliumát. A magyar közösség számára jobb lenne e nélkül a törvény nélkül. A közmegítélés szempontjából jót tenne, hogy íme még valami valóra válik abból, amit az RMDSZ ígért, de a tartalom szempontjából visszalépést jelent a magyar közösség demokratizálódásának folyamatában” – érvelt az MPP vezetője.

Szász elképzelései szerint közép- és hosszú távon az RMDSZ újra csatlakozik a Szociáldemokrata Párthoz (PSD). Szerinte ez „teljesen természetes, mert közös gyökereik vannak. A PSD nyugodt lehet Kelemen Hunorral, mint RMDSZ-elnökkel.”

A nagyváradi RMDSZ-kongresszuson 371 szavazattal Kelemen Hunort választották meg szövetségi elnökké, Eckstein Kovács Péter 118, Olosz Gergely 47 voksot kapott.

Megjegyzés

Alig járt le a szövetségi elnökválasztás, Toró úr máris együttműködési ajánlatot vár. Kérdés az, hogy miután jól lemosták a szövetségieket akkor most hogy jönne a képbe egy fajta együttműködés? A kongresszuson szinte valamennyi nevesebb felszólaló kiállt az autonómia mellett s ezáltal elmosódni látszik az új néppárt autonómista mivolta…Szó sincs róla csak kezd bekövetkezni az, amire már régebben is felhívták a politológusok a figyelmet: Toróék csak a Szövetségiekkel tudnak érvényesülni… Sajnálatos, hogy éppen az EP parlamenterünk nem látja ezt! Ezért is kell mindenfelé a polgári sejteket csendben "felszippantani". A bomlasztási folyamat nem a szövetségiek ellenében megy végbe! Az EMEF felemlítésével pedig az új szövetségi elnök megadta a "társ" felé az ajánlatot! Ebből is látszik, hogy a kettő között 2008-ban megkötött megállapodás mind a mai napig érvényesnek tartható… (Erdélyi Polgár)

Bejegyezte: mpp.kolozs.blogspot.com dátum: 13:13 0 megjegyzés

admin
 

>