Kövér László és a Rackajam március 15-én

Pénteken sajtóértekezletet tartott Rácz Károly, kézdivásárhely polgármestere, amelyen több témát is felvetett: beszélt a magyar állampolgárság megszerzésének folyamatáról az MPP-irodákon keresztül, Kézdiszék turizmusának fellendítéséről, a botosányi autóelvontató cégről és nem utolsó sorban az idei március 15-ei ünnepségről.

A polgármester elsőként az MPP közleményét olvasta fel az egyszerűsített eljárással megszerezhető állampolgársággal kapcsolatosan, eszerint Kézdivásárhelyt is beleértve, hat városban segítik a kérelmezőket, és reményeik szerint gyorsabb ügyintézést, ingyenes dosszié-összeállítást biztosítanak. Kézdivásárhelyen ez az iroda a polgármesteri hivatalban levő MPP-székházban található, önkéntesek működtetik, és naponta 8-16 óra között áll az ügyfelek rendelkezésére. Újdonság, hogy azoknak, akik Magyarországon óhajtják letenni az esküt, a szállítást is biztosítják.

A város idén turisztikai kiállításokon fog részt venni, ezt a kézdiszéki településekkel együttműködve fogják lebonyolítani.

A botosányi autóelvontató céggel kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy a polgárőrség és rendőrség tovább nem támogatja azt, miután erre vonatkozólag konkrét utasítást kapott. Ugyanakkor keresik azt a megoldást, amely a várost legkevésbé fogja anyagilag sújtani az egyoldalúan felbontott szerződés miatt, mivel – ahogy a polgármester beismerte – a szerződés sok hibát tartalmazott, és ez alapot adott a cégnek a visszaélésekre.

A március 15-ei ünnepség díszvendége Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke lesz, zenei sztárvendégként pedig Ferenczi György és a Rackajam fog fellépni.

Jancsó Katalin, hirmondo.ro

Csoportosan kértek magyar állampolgárságot Egerben a székelyekek

Nyolcvankét gyergyószentmiklósi és zetelakai székely adta be egy időben honosítási igényét pénteken Egerben, illetve a közeli Felsőtárkányban és Mezőkövesden.

Az egri okmányiroda dolgozói az ügyintézés megkönnyítése érdekében kitelepültek a Városháza dísztermébe, és ott fogadták be az egyszerűsített honosítás iránti kérelmeket. A dokumentumok minél gyorsabb feldolgozása érdekében az egriek segítséget kértek a felsőtárkányi és a mezőkövesdi önkormányzatoktól is. A hevesi megyeszékhely testvérvárosi kapcsolatban áll Gyergyószentmiklóssal, míg Zetelakával az Egri Végvár Polgári Kör ápol partnerkapcsolatot. Azt tervezik, hogy az igénylők június 4-én, a nemzeti összetartozás napján Egerben teszik le az állampolgári esküt. Mezei János, a 90 százalékban magyarok lakta 20 ezer lelkes Hargita megyei Gyergyószentmiklós polgármestere azt hangsúlyozta, hogy kilencven éve várnak erre a pillanatra, és most köszönetet mondanak a nemzetnek és a kormánynak. "Mi Magyarországon laktunk, lakunk, és fogunk is lakni ezentúl" – mondta; megfogalmazása szerint az a tudat tartotta bennük a lelket. Utalt arra, hogy az egyszerűsített honosítási törvény szerint nem kell állandó magyarországi tartózkodási hely az állampolgárság elnyeréséhez. A nemzethez tartozás tudatának köszönhetik, hogy még most is magyarul beszélnek, és összetartó közösségeik vannak Székelyföldön és egész Erdély területén – fűzte hozzá. Kérdésre válaszolva elmondta: levélben fordultak valamennyi, szám szerint nyolc magyarországi testvértelepülésük vezetéséhez, hogy tegyék lehetővé az állampolgársági igények csoportos befogadását. Közülük Eger tett eleget elsőként a kérésüknek.
Sándor László, a Hargita lábánál fekvő színmagyar, 5800 lakosú Zetelaka volt polgármestere arról szólt: a törvény elfogadásával megszűnt az az érzésük, hogy Magyarország mostohagyerekként kezeli őket. Mindketten hangsúlyozták, hogy a székelyföldi magyarság körében igen nagy az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt, a csíkszeredai főkonzulátuson például a két hónapot kell várni az állampolgársági igények benyújtására. Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője közölte: a kormányzat számára örömteli, hogy január óta már mintegy harmincezer határon túli magyar kérte a honosítását. A nagy érdeklődést érzékelve, heteken belül a kormányablakoknál is lehetővé teszik az állampolgársági igények beadását – mondta a hivatalvezető. Habis László (Fidesz), Eger polgármestere úgy fogalmazott, hogy a haza, a nemzet és az állampolgárság a magyarság számára összekapcsolódó értékek, ezért tettek eleget a gyergyószentmiklósiak kérésének.

MTI

MPP-PRESS

admin
 

>