Értékelt a sepsiszentgyörgyi MPP elnöke

Eredményes múlt, reményteli jövő

Helyzetelemző beszámolóban értékelte az elmúlt évek politikai történéseit a Magyar Polgári Párt szemszögéből Bálint József, az MPP sepsiszentgyörgyi elnöke.

A választás szabadságát adta az MPP a magyaroknak – mondja Bálint József, hiszen két és fél éve ezáltal kerültek a politikai palettára. A 2008-as önkormányzati választásokon 90 000 körüli szavazatot, országosan 1,2%-ot kapott a párt, ami az erdélyi magyarság szavazatainak 18%-a, Székelyföldre kivetítve 38%, Sepsiszentgyörgy esetében pedig 40%. Ennek eredményeképpen a pártnak ma 500-nál több önkormányzati képviselője, 12 polgármestere és 18 alpolgármestere van, akik – Bálint szerint –  nem éppen rózsás körülmények között végzik mindennapi tevékenységüket.

Sepsiszentgyörgy alpolgármestere úgy gondolja, pártjuk képviselői a legtöbb önkormányzatban kisebbségben vannak, kezdeményezéseiket elnyomja a hatalom kizárólagosságához hozzászokott többség, amit az RMDSZ bárkivel szövetkezve megvalósít. Bálint azt is kiemelte értékelőjében, hogy az anyaországi változásokat követően nem sorakoztak fel a többi politikai alakulat mögé a Fideszhez járulva támogatásért. „Mások kevésbé voltak ilyen elegánsak, a fazék köré húzódtak már akkor, amikor még csak nyúzták a nyulat, talán mert volt rá idejük, és mert így szokták meg. Közben pedig dolgoztak a mi befeketítésünkön. Mindezt azért, mert a Magyar Polgári Párt tisztségviselői nem a nyalást választották. Sem jobbra, sem balra” – fogalmazta meg erős véleményét Bálint József a többi magyar politikai szervezetről.

Annak ellenére, hogy nem kapnak támogatást sem Budapestről, sem Bukarestből, a polgáriak nem érzik reménytelennek a jövőt. Polgármestereik, alpolgármestereik munkáját értékesnek ítélik meg, tapasztalataikat pedig a következő választásokon hasznosítják majd. Annak ellenére, hogy rengeteg gáncsoskodásba ütköztek – Bálint Józsefet is leváltotta alpolgármesteri tisztségéből a sepsiszentgyörgyi tanács, de peres úton sikerült azt visszanyernie –, a párt elnöksége és tagjai kitartóak. A választásokkal kapcsolatban Bálint kiemelte: a Magyar Polgári Párt nem fogja megismételni 2008-as és 2009-es nagylelkű gesztusát, és a következő alkalommal akár önállóan is megméretkezik.

Both Ildikó, szekelyhon.ro

„Rendőr beszélni magyar”

Az eddigieknél jobban odafigyelnek a kisebbségi nyelvhasználatra a Kovászna megyei rendőrség kötelékében.  A Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki vezetése vetette fel a közelmúltban a problémát: a Háromszéken szolgálatot teljesítő rendőrök nem használják megfelelő mértékben intézkedéseik során a helyi lakosok nyelvét. Ioan Aron, Kovászna megye rendőrparancsnoka helytállónak ítélte a panaszt, és kész változtatni az eddigi gyakorlaton.

Az eddigieknél jobban odafigyelnek a kisebbségi nyelvhasználatra a Kovászna megyei rendőrség kötelékében. A Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki vezetése vetette fel a közelmúltban a problémát: a Háromszéken szolgálatot teljesítő rendőrök nem használják megfelelő mértékben intézkedéseik során a helyi lakosok nyelvét. Ioan Aron, Kovászna megye rendőrparancsnoka helytállónak ítélte a panaszt, és kész változtatni az eddigi gyakorlaton.

Kolcsár Terza József az MPP helyi elnöke sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett: a kisebbségi nyelvhasználat ott biztosított, ahol a kisebbségiek számaránya meghaladja a 20 százalékot, de sok településen nem érvényesítették a törvényt, mert a rendőrök csak románul beszélnek. A panaszosok azt kérték, a továbbiakban a csoportosan járőröző rendőrök közül legalább egy beszéljen magyarul, illetve minden közösségszolgálati irodában legyen egy magyarul kommunikáló személy is.

A háromszékiek közül sokaknak a román nyelvű jegyzőkönyvek kitöltése is gondot okoz. A beadványozók arra kérték a rendőrparancsnokot, teremtsen lehetőséget arra, hogy a lakossági beadványokat és jegyzőkönyveket magyarul fogalmazhassák meg az érintettek, jelenleg gyakori, hogy a rendőr írja meg románul a dokumentumokat, az aláíró pedig nem ismeri a tartalmát. Az MPP kérelme összhangban van az RMDSZ által nemrégiben indított kezdeményezéssel, amely ugyancsak ösztönzi a magyar nyelv használatát az ügyintézésben.

Kovács Zsolt, Új Magyar Szó

Kovászna megyei MPP: az emberek levélben kérjék az autonómiát Băsescutól

A háromszéki emberek írjanak Traian Băsescunak magyar nyelvű levelet, amelyben kérjék a Székelyföld autonómiáját – jelentette ki Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna megyei szervezetének elnöke.

Kulcsár Terza szerdai sajtótájékoztatóján mondta el, hogy a Kovászna megyei MPP felhívással fordul a háromszékiekhez: mindenki küldjön egy magyar nyelvű levelet Traian Băsescu államfőnek, és kérjen autonómiát a Székelyföldnek.

A kezdeményezés ötletgazdája a Gyergyószéki Székely Tanács, a Kovászna megyei MPP pedig csatlakozik az akcióhoz, mondta Kulcsár Terza, aki szerint már elkészült egy standard szövegű levél, amelyet minden érdeklődőnek a rendelkezésére bocsátanak

A levél sürgeti Traian Băsescu elnököt, hogy kezdjen egyeztetést a Székely Nemzeti Tanáccsal (SZNT) a Székelyföld autonómiájának kérdéséről, hogy a legrövidebb időn belül megvalósuljon a székelység népszavazáson kinyilvánított akarata.

Kulcsár Terza József utalt arra, hogy Băsescu az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén, januárban kijelentette: Románia nem ért egyet az etnikai alapú autonómiával.

„Mi, a Kovászna megyei MPP, úgy gondoljuk: egy államfőnek figyelembe kell vennie a népakaratot. Mi, székelyek, kinyilvánítottuk a Székelyföld területi autonómiájával kapcsolatos akaratunkat az SZNT által rendezett népszavazáson, ezt pedig az állam elnökének figyelembe kellene vennie” – fogalmazott Kulcsár Terza.

Krónika

MPP-PRESS

  • admin
  • 2011. február 10. csütörtök
  • MPP
admin
 

>