Keresztes Lajos sportcsarnok

A Magyar Polgári Párt két parajdi képviselője Krall Zsigmond és Györfi Ferenc azt javasolja, hogy a községi sportcsarnok a teljes felújítás után Keresztes Lajos birkózó olimpikon nevét viselje. A sportoló Alsósófalván született 1900 április 30-án Keresztes Lajos és Gál Berta gyermekeként, akiknek üzlete volt Parajdon, ahová később átköltözött a család. Marosvásárhelyen tanult hentes szakmát, majd Budapestre viszi a sors, ahol a vágóhídon dolgozik, mint csoportvezető és a Húsos Sport Club színeiben próbálkozik a birkózással. Tehetsége hamar kibontakozott és 1924-ben már ott találjuk a Párizsi olimpián, ahol ezüstérmet szerez. Kevesen tudják, hogy őt kérték fel először Tarzan szerepének eljátszására és nem Johnny Weissmüllert, az erdélyi német származású amerikai versenyúszót. 1928- Amszterdám meghozza a sikert, a nagyon erős német ellenfelét óriási pontfölénnyel hengerelte le: olimpiai bajnok lett. A második világháború után edző lett, és a Vasasban nem kisebb tehetség kibontakozását segítette elő, mint Kozma Istvánét. Korának aranyfia volt, hiszen neki is köszönhető, hogy Hollandiában ötször hangzott el a magyar himnusz. A névadó javaslatot a két önkormányzati képviselő a frakció nevében még a januári rendes tanácsülésen előterjesztették, elmondásuk szerint, a javaslat-tervezetet mindenki támogatta.

Erdővidék megmenti kórházát

A legutóbbi tanácsülésen Barót polgármestere, Nagy István arról számolt be, hogy a város és Erdővidék községeinek vezetői, a kórház igazgatója és a szakszervezetek megbeszélést tartottak, s mind­annyian egyetértettek abban, hogy igenis, a régiót kiszolgáló kórháznak jövője van. Az ügy rendezését némileg ne­hezíti, hogy a törvények nem teszik lehetővé, a vidéki önkormányzatok közvetlenül támogathassák a közegészségügyi intézményt. Nagy szerint a legjobb az lenne, ha Bölön, Nagyajta, Vargyas, Bardoc és Nagybacon olyan szerződést kötne a kórházzal, mint amilyen Barót és az Erdővidék Múzeuma közt létezik. Nagy István szerint a találkozó végre politikától mentes, őszinte beszélgetést hozott, a kérdésmegoldásra fektették a hangsúlyt.

Nagy István meggyőződése, hogy Baróton olyan megegyezés született, mely országszinten példaként szolgálhat: a kórház fenntartásának felét Barót fedezi, a községek pedig lakóik számának megfelelően egy-egy lejjel járulnak a költségekhez. A mostanig felgyűlt mintegy kétszázezer lejes adósságot három-négy hónapon belül kívánják megadni.
A kórház költségeinek részfedezésére elsőként Bacon tanácsa tegnapi ülésén havi 4600 lejt szavazott meg. A tanácstagok mindannyian egyetértettek az évi mintegy ötvenezer lejes kiadással ― sőt, olyan javaslat is született, hogy növeljék azt! Bardocz Csaba polgármester elmondta: a megbeszélésen elhangzott, hogy az éves kiadást 110 000 lejjel növelő fűtési rendszert át kelle­ne alakítani faüzeműre, úgy a költségek nagymértékben csökkenthetőek lennének, hiszen minden bizonnyal a régió közbirtokosságai is besegítenének a kórház fenntartásába.

Hecser Zoltán, Háromszék

MPP-PRESS

admin
 

>