Rehabilitálnák a doni sereg parancsnokát

 

Jány Gusztávot 1947. október 4-én háborús bűntettért golyó általi halálra ítélték.

Feldolgozta: SzZ
Forrás: MTI

2011.01.12. szerda 9:00

A köztársasági elnökhöz fordult kedden a második magyar hadsereg egykori parancsnokának védője, azt kérve: az államfő nevezze ki posztumusz vezérezredessé a háborús bűncselekmény miatt 1947-ben jogsértően elítélt és kivégzett Jány Gusztávot – ismertette Magyar Nemzet. A napilap cikke felidézi, hogy a volt tisztet a Legfelsőbb Bíróság 1993-ban felmentette a koholt vádak alól.

A szovjet haderő hatvannyolc éve, 1943. január 12-én indította meg támadását a Don-kanyarnál harcoló második magyar hadsereg ellen, majd a következő napokban több helyen áttörte a frontot. A kétszázezer fős magyar sereg parancsnoka Jány (Hautzinger) Gusztáv vezérezredes volt. Súlyos veszteségek után, 1943 nyarán hozzávetőleg 85 ezer magyar katona térhetett haza. Jány ezután visszavonult és nem volt hajlandó a németekkel és a nyilasokkal együttműködni. A szovjet előrenyomulás elől Bajorországba távozott, majd onnan önként tért vissza Magyarországra, és jelentkezett a hatóságoknál.
A honvédelmi miniszter 1945. június 19-én Jányt háborús bűnösnek nyilvánította, lefokozta és kicsapta a hadseregből. A Budapesti Népbíróság 1947. október 4-én háborús bűntettért golyó általi halálra ítélte. Az ítéletet november 26-án végrehajtották.
A Legfelsőbb Bíróságnak 1993-ban nem volt lehetősége rá, hogy az 1945-ös miniszteri jogsérelmet orvosolja, azaz visszahelyezze Jányt tiszti rangjába. Ezt csak a köztársasági elnök, a hadsereg főparancsnoka teheti meg. Galli István ügyvéd szerint a posztumusz vezérezredesi kinevezés állíthatná vissza a 64 éves korában kivégzett tiszt katonai becsületét – olvasható a Magyar Nemzetben.

dunatv.hu

admin
 

>