Vidékfejlesztési befektetések

 

http://erdely.ma/gazdasag.php?id=82055&cim=komoly_videkfejlesztesi_befektetesek

2011.jan.5

A 2007–2013. közötti időszakra meghirdetett Országos Vidékfejlesztési Programban 2008. márciusában a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség közvetítésével 22 297 projektre kötöttek szerződést, 3,42 milliárd euró értékben.

Az összeg az országunk rendelkezésére álló támogatási keret 48%-át teszi ki. Az Országos Vidékfejlesztési Program által támogatott széles körű tevékenység a magánvállalkozókat ötletes, versenyképes pályázatok megírására serkentette. A program beindulásától eltelt 2 év során körvonalazódott a vállalkozók érdeklődési köre, üzletvitele a mezőgazdaságban, ahol a következő Intézkedések köré csoportosulnak:

112-es Intézkedés – Fiatal farmerek beiktatása

A támogatási rendszert igénylő fiatalok a méhészethez, mezőgazdasági gépvásárláshoz, dísznövény-termesztéshez, illetve fóliasátrak építéséhez kértek támogatást. Mivel a vállalkozások nem igényeltek túl nagy befektetést, az igénylők megkaphatják a maximum 25 ezer euró támogatást, amivel egy mezőgazdasági vállalkozás tulajdonosai lehetnek.

121-es Intézkedés – Mezőgazdasági vállalkozások korszerűsítése

A vállalkozók a növénytermesztéshez szükséges, nagy teljesítményű mezőgazdasági gépek beszerzésére összpontosítottak, ami által a Program nagyban hozzájárul az ország mezőgazdaságának korszerűsítéséhez, ehhez azonban még sok befektetés szükséges. Más projektek viszont a nagy hozamú apa- és anyaállatok, a nagy teljesítményű gyümölcsfa-ültetvények, illetve vegyes farmok létrehozását célozzák meg.

– 123-as Intézkedés – A mezőgazdasági és erdészeti termékek áruforgalmi adójának a növelése

Ennek során támogatásban részesültek a vegyes vágóhidak, valamint a mélyhűtő raktárak. Tekintve, hogy számos zöldség- és gyümölcsfeldolgozó konzervgyár jött létre, a növényfeldolgozás kiemelt érdeklődésben részesült a SAPARD Program támogatásához viszonyítva. A 123-as Intézkedés befektetéseihez sorolhatók a 2008-ban juttatott állami támogatások is. Az XS13/2008 támogatási kerettel kapcsolatban az érdeklődés a kenyérgyártásra, valamint a cukrászati laboratóriumokra összpontosult, míg az XS28/2008 keretben az erdőgazdálkodási gépek beszerzése volt az elsőrendű érdek.

– 312-es Intézkedés – Mikro-vállalatok létrehozásának a támogatása

200 ezer euró, 70%-os közös finanszírozás melletti, vissza nem térítendő hitelnek a megszerzése komoly érdeklődést keltett. A több mint 200 tevékenységnek a támogatása igen változatos kezdeményezés-hullámot váltott ki. Legtöbben a fafeldolgozásban, diszkont áruházak, autószervizek, illetve orvosi rendelők létrehozásával próbálkoztak.

313-as Intézkedés – Turisztikai tevékenység ösztönzése

Noha a gazdasági világválság miatt e tevékenység nem keltett akkora érdeklődést, mint a SAPARD Program idején, a faluturizmusba történt befektetések folyamatosak voltak. Vidéki panziók korszerűsítésére, építésére, illetve turisztikai információs központok létrehozására kértek támogatást. A faluturizmusba történt befektetések túlnyomó többségét a szálláshelyek létrehozása teszi ki. Tekintve, hogy az Országos Vidékfejlesztési Program futamidejének a közepén járunk, a pénzek lehívása a megfelelő ütemben halad, ami azonban nagyban függ a gazdasági helyzettől, a piac alakulásától – áll a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség évi jelentésében.

Balta János, www.nyugatijelen.com

BEJEGYEZTE: MPP.KOLOZS.BLOGSPOT.COM DÁTUM: 0:48 0 MEGJEGYZÉS

admin
 

>