Tisztújítás előtt az RMDSZ

Két hét múlva jelenti be Markó Béla, hogy pályázik-e újra az elnöki székre.

Szerző: Baranyi László
Forrás: Híradó

2010.11.27. szombat 20:34

Tisztújításra készül az RMDSZ. Markó Béla azt ígérte: két hét múlva jelenti be, indul-e újabb elnöki mandátumért a szövetség februári kongresszusán.

Ezúttal a területi szervezetek elnökei tanácskoztak Marosvásárhelyen a kongresszusi dokumentumok előkészítéséről és a küldöttválasztás menetéről.

– Én ebben aztán igazán semmi természetelleneset nem látok – így reagált a 18 éve hivatalban lévő RMDSZ-elnök arra, hogy Eckstein-Kovács Péter, a román államfő kisebbségügyi tanácsosa megpályázza a szervezet elnöki tisztségét. December 11-ére összehívták a szövetség miniparlamentjét: Markó Béla ott fogja bejelenteni, ő maga akar-e újrázni.

– Nem kell ezt semmiféle ceremóniához kötni, de azt gondolom, hogy akkor kell tudniuk a szövetségi képviselőtanácsi tagoknak is, hogy az RMDSZ elnöke akarja-e tovább jelöltetni magát, vagy nem – mondta Markó Béla.

A területi elnökök tanácskozásán a tisztségét – miniszteri megbízatása idejére – felfüggesztett ügyvezető elnök, Kelemen Hunor is részt vett. A romániai sajtó tudni véli, hogy Markó Béla őt szeretné utódjául.

– Azokat az elveket, módosító indítványokat, amelyeket én szeretnék viszontlátni az alapszabályzatban, letettem, és arról ma délután fogunk beszélni, a területi elnököknek is ezt a változatot be fogom én mutatni, de még túl korai lenne december 11-e előtt egyébről nyilatkozni, például arról, hogy én indulok, vagy nem indulok – Fogalmazott Kelemen Hunor.

Az RMDSZ vezetői furcsállják, hogy a magyar kormány az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra bízta a magyar állampolgárság igénylésével kapcsolatos tájékoztató munkát. Szerintük ezt a feladatot a státusirodák hálózata is elláthatja, amelyet az RMDSZ működtetett.

dunatv.hu

admin
 

>