Sepsiszentgyörgyi PNL-politikus: december 1. nem lehet mindenki ünnepe

 

„Nem túl szerencsés”, hogy december 1. az ország hivatalos ünnepe, mivel például a magyarok számára nem ugyanazt jelképezi, mint a román nemzetiségűeknek, a hivatalos ünnepet pedig az ország minden lakosának a magáénak kell éreznie – vélekedik Mădălin Guruianu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke.

„December 1. román érték, egy rendkívül fontos ünnep, és továbbra is ennek kel lennie, de a jelenlegi formájában nem tekinthető Románia országos ünnepének” – szögezte le csütörtökön, sajtótájékoztatón Guruianu.

Ez az ünnep a román nemzet ünnepe, amelyet Romániában és a határain túl is – Besszarábiában, Bukovinában – is meg kell ünnepelnie a románságnak, de nem alkalmas arra, hogy Románia országos ünnepe legyen, fejtette ki a liberális politikus. Azért rossz választás, hogy a román nemzeti ünnep egyben az ország hivatalos ünnepe is legyen, mivel egyrészt „nem természetes”, hogy a határokon túl, Ukrajnában, Moldovában élő románok egy másik állam – Románia – ünnepét ünnepeljék, másrészt a Romániában élő nemzeti kisebbségek, különösen a magyarok számára ez a nap nem ok az ünnepre, és nem jelképez egy olyan közös értéket, amellyel az ország minden lakója azonosulni tud.

Mădălin Guruianu elmondta, a sepsiszentgyörgyi Debate Club, amelynek ő a vezetője, nyilvános vitát rendez vasárnap a Lábasházban „December 1. – Nemzeti ünnep vs. országünnep” címmel. Hozzátette, a vitára előítéletek nélküli embereket várnak, és meghívást kapott több háromszéki politikus is.

„Megpróbáljuk körüljárni azt a kérdést, hogy nevezhetjük-e december 1-jét az egész ország hivatalos ünnepének, ahogy az az alkotmányban szerepel, vagy pedig inkább a román nemzet ünnepe ez a nap” – mondta Guruianu.

A PNL-politikus szerint ez a kérdés már korábban is felmerült a Debate Club rendezvényein, és több résztvevő megértette, hogy különbség van a nemzeti ünnep és az országos hivatalos ünnep között.

Szerző(k): Hírösszefoglaló, kronika.ro

admin
 

>