Utolsó felhívásom a politikusokhoz: Legyenek felelősek!

[ 2010. november 26., 09:03 ] [82]

Traian Băsescu államfő csütörtökön a Román Nemzeti Bankban elmondta: két szóból álló „utolsó felhívást intéz” a politikusokhoz, mert jövőben „már lehet, túl késő lesz”, „Legyenek felelősek!”.
„Itt állok a román gazdaság egyik szentélyében, a jegybank székhelyén. Innen üzenek a politikusoknak, innen intézem utolsó felhívásomat, mert jövőben már lehet, túl késő lesz: legyenek felelősek! Nem költhetünk már annyit, mint amennyit az ingatlanpiac virágzása idején költöttünk, amely nagy bevételeket hozott az államkasszába, és túlzott fogyasztást eredményezett” – mondta az államfő. Mint mondta, egyetlen helyes út létezik: a beruházások általi fejlődés útja. „Ez az egyetlen helyes út, amely reményt ad és perspektívát kínál a nemzetnek. Ugyanakkor nem járható a befektetések útja, amelyhez lenne és van kellő nyersanyag, ameddig nem kerül sor az állam működésének reformjára az, és nem szabályozzuk az ehhez szükséges kiadásokat. Semmi esélye nincs felvirágzásra, vagy teljesítményre az Európai Unióban annak az országnak, amely fejlődni akar, de az állami költségvetés 45 százalékát szociális ellátórendszerre fordítja, 31%-át a működését biztosítók bérezésére” – mondta még az államelnök.
Traian Băsescu ugyanakkor elmondta, „végső erőfeszítést” tesz a politikai osztálynak javasolt fegyverszünet érdekében. „Azt hiszem, szükség van egy végső erőfeszítésre, meggyőzni a politikai osztályt a bizonyos fegyverszünet megtartásáról, hogy hagyják a kormányt másfél, egy hónapig, amennyi még maradt az évből, tegyenek eleget a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött szerződések feltételeinek, és ültessenek gyakorlatba egy modernizációs-terápiát az állam számára…” – mondta az államfő.

www.nyugatijelen.com, erdely.ma

admin
 

>