MPP: Kelemen Hunor mondjon le!

2010 november 18., csütörtök

Az Adrian Păunescu temetésre írt beszéd felolvasása miatt szólítja fel lemondásra a kulturális minisztert a polgáriak vezetősége.
November 17-én 12 órára hívta sajtótájékoztatóra a média képviselőit a Magyar Polgári Párt elnöke, Szász Jenő és az alelnök, Dr. Farkas Csaba. Lévén, hogy a párt első embere nem érkezett meg a helyszínre, Farkas közölte a polgáriak álláspontját két témában is. Először a nemrégiben elhunyt Adrian Păunescu költő temetéséről és az azt övező jelenségről szólt a politikus.
Véleménye szerint a költőt a román nemzeti szocializmus egyik fő építőjeként és támogatójaként ismerte az ország, aki gyakorlatilag korlátlan hatalommal rendelkezett és többek között rengeteg agymosó, gyakran kimondottan magyarellenes népünnepély szervezéséért volt felelős. Farkas elmondta, Păunescu a rendszerváltás után is a diktatúra vezetőit éltette, a román kereskedelmi tévékben többször „habzó szájjal szidta" a székelyföldi önrendelkezés minden formáját.
Az MPP felháborodva szerzett tudomást arról, hogy Kelemen Hunor, RMDSZ-es kulturális miniszter „magasztaló gyászbeszédet mondott a költő temetésén". Véleményük szerint tettével a politikus nem képviselte a magyar kisebbséget és az európai értékek ellen is beszélt, így nincs mit keresnie a miniszteri székben.
Nem késett a miniszter válasza sem, néhány órával a sajtótájékoztató után Kelemen Hunor egy nyilatkozatot juttatott el szerkesztőségünkbe, mely szerint manipulál, ferdít és valótlanságot állít Szász Jenő, amikor azt nyilatkozza, hogy Kelemen Hunor kulturális miniszter gyászbeszédet mondott Adrian Păunescu temetésén.
A tárcavezető hangsúlyozza: „nem tartózkodtam az országban a temetés napján, így nem is vettem részt rajta, gyászbeszédet sem mondtam. Ugyanakkor visszautasítottam minden olyan kérést, amely arra vonatkozott, hogy Adrian Păunescu halálának napját nemzeti gyásznappá nyilvánítsák." Kelemen Hunor leszögezi, az üzenet, amelyet Szász Jenő gyászbeszédnek vélt, csupán a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium hivatalos sajtószolgálatának rövid megemlékezése volt.

— uh.ro, polgaripart.ro

admin
 

>