Autonómiaharc Budapesten

[ 2010. november 18., 07:27 ] [429]

A Székely Nemzeti Tanács majdnem háromszáz tagja utazik Budapestre, hogy részt vegyen a testületnek a magyar Or szág­gyűlésben holnap sorra kerülő ülésén.
A Székelyföld területi autonómiájáért harcoló közképviselet a magyar közvélemény figyelmét kívánja felhívni fő célkitűzésére, de számít a magyar kormány támogatására, s arra, hogy a jövőben esedékes EU-elnökség közelebb viheti az autonómiához. Izsák Balázs, az SZNT elnöke bizakodóan készül a magyar fővárosba.
„Az SZNT-nek mindig célja volt a helyi közösségek, a helyi tanácsok és a helyi önkormányzatok megerősítése, ám eddig nem használhattuk ki az anyaországon keresztül vezető utat, bár tudtuk, Magyarország támogatása nélkül nehéz eredményt elérnünk” — fejtette ki Izsák Balázs. Rendkívül fontosnak tartják a magyar közvélemény felrázását, hogy ráirányítsák a figyelmet az autonómia ügyére, s ennek legkézenfekvőbb módja a budapesti SZNT-ülés. „Fontos, hogy félreértések nél kül fogják fel céljainkat, ne legyen olyan tévhit senkiben, hogy konfrontációt vagy akár feszültséget akarnánk a két ország között” — mondta.

A pénteki SZNT-ülésen több határozattervezetről döntenek, ezek mindenike kötődik valamilyen formában az anyaországhoz. Egyik például Székelyföld autonómiaügyének beépítéséről szól a Fidesz-kormány által meghirdetett nemzeti együttműködés rendszerébe, megfogalmazza a székelység elvárásait Orbán Viktor kabinetjének nemzetpolitikájával szemben.
Egy másik határozat az európai őshonos nemzeti kisebbségek és a kulturális sokszínűség védelméről szól, bevallott célja Magyarország 2011-es EU-elnökségének ki­használása, ennek a hat hónapnak a viszonylag szűk mozgásterét igyekeznek minél jobban érvényesíteni — mondta el Izsák Balázs. El várásokat fogalmaztak meg, uniós szintű előrelépést szeretnének elérni, „ha egy székelység méretű közösséget fenyeget az asszimiláció, ez nyilvánvalóan ellentétes az EU elképzeléseivel is” — véli az elnök, s megemlíti az egyáltalán nem sokadrangú feladatot: Székelyföldet kívánják népszerűsíteni Ma gyar országon, Európában.
A helyben megrendezett SZNT-ülések egyikének sem sikerült ekkora tömeget toboroznia, mint most a budapestinek, 297-en jelentkeztek, hogy a helyi közösségek képviselőiként jelenlétükkel hitelesítik a magyar Országgyűlésben lebonyolítandó gyűlést. Izsák Balázs nem számít itthoni vagy ottani támadásokra, „nem konfrontálódni készülünk, hanem együttműködésre” — hangsúlyozta a Három szék érdeklődésére.

Farkas Réka, Háromszék, erdely.ma

admin
 

>