Vonzó lehetne Erdély a japánoknak

http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=44592

(Kiss Előd-Gergely)2010. november11.

Nem tudom, szerencsés-e ilyet mondani, de Románia jobban tenné, ha a modern ipari termékek gyártása helyett inkább a mezőgazdaságára fektetné a hangsúlyt. A fejlett ipari országokat már nehezen tudja utolérni, ellenben a mezőgazdaságban és a turizmusban óriási lehetőségek vannak” – válaszolta aKrónikának a román gazdasági kilátásokat firtató kérdésére Takagi Jaszujuki, a bukaresti Japán Kereskedelmi Kamara elnöke a kolozsvári Japán Kultúra Napjai rendezvénysorozat tegnapi magyar–japán találkozóján
Megjegyzés
Ezzel a címmel indította a Krónika napilap a Magyar Polgári Párt kolozsvári és a Kolozs megyei vezetőség tevékenysége keretében megrendezett japán – magyar – erdélyi vállalkozói munkaebédet, amelyre a Magyarország kolozsvári főkonzulja is eljött.
A Magyar Polgári Párt gazdasági programja keretében a magyar ajkú vállalkozók, gazdálkodók számára újabb lehetőséget biztosítva most a japán vállalkozói közösséget szólította meg! A polgári vezetés a jelenlegi gazdasági válság enyhítésére a legfontosabb az erdélyi termékeknek megfelelő felvevő piac megteremtését tekinti, amiért a Távol-keleti országbeli vállalkozók jó partnernek számítanak, lásd a Takagi úr által említett almaexport lehetőséget.
A másik fő irány a japán turisták érdeklődésének a felkeltése. A polgáriak immár két éves szorgos építőmunka eredményeként a Kolozs megyei illetve a kalotaszegi falusi turizmus előtérbe került s ez főleg annak tudható be, hogy az agro-turista szakosztály vezetője egy japán származású hölgy lett! Az Ő munkája eredményesnek mondható, hiszen az első hívó szóra a kolozsvári japán közösség egyöntetűen melléállt és megrendezte a "Japán kulturális napokat"!
A Krónika riporterének a kérdésére a japán úr pozitív példával szolgált: " mi a titka annak, hogy Japán szinte zökkenőmentesen vészeli át a gazdasági világválságot, Takagi kapásból a fejlesztést és a kutatást nevezte meg. További kérdéseinkre válaszolva a gazdasági szakember elmondta, az európai válságkezelést illetően mind a magyar példa – azaz a bankok, a tehetősebb rétegek megadóztatása –, mind pedig a romániai megszorító intézkedések hatékonyak lehetnek, bár ő a társadalom szerkezetét átalakító reformokat tartja célravezetőbbnek "
A másik gondolat menete is azonos a polgári vezetés elképzelésével : "rendkívül fontos az oktatás is, Japánban arra nevelik a gyerekeket, hogy tisztában legyenek saját fontosságukkal, ugyanakkor tudjanak csapatban egy célért dolgozni. Ennek elérése érdekében mindenkit ugyanarra a tudásszintre emelnek, a gyengébb képességekkel rendelkezőkkel ezért türelmesebben, odafigyelve foglalkoznak"
Köszönettel kell szólnunk a Krónika vezetőségének mert ezúttal újra igyekeztek az eseményekről megfelelően informálni: "A kolozsvári magyar üzletemberek, illetve a felkelő nap országából érkező küldöttség és a kolozsvári japán közösség találkozóján a Magyar Polgári Párt meghívására részt vett Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja is, aki beszédében arra emlékeztetett, hogy Japán mindig is Magyarország stratégiai szövetségese volt."

http://erdelyipolgar.blogspot.com/

admin
 

>