Bojkottot hirdetett az MPP Egriben

 

Idén másodszorra is feloszlathatják a Szatmár megyei Egri község képviselő-testületét, mivel a mandátumok felével rendelkező Magyar Polgári Párt (MPP) nem kapott alpolgármesteri tisztséget, ezért a szervezet úgy döntött, nem vesz részt a képviselő-testület munkájában.

Mint ismert, július közepén időközi választást írtak ki a 2004-ben Batiz községtől különvált Egriben, mivel a korábbi képviselő-testület több alkalommal nem ült össze. Az új, 10 tanácsosból álló testületben az RMDSZ 3, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egy-egy képviselője kapott mandátumot, az MPP pedig 5 tanácsosi székhez jutott.

Mivel Szabó Elek RMDSZ-es polgármester és a helyi MPP között nem zökkenőmentes a viszony, a polgáriaknak nem sikerült alpolgármesteri tisztséget kapniuk. A legutóbbi ülésen az MPP-s tanácsosok nem jelentek meg, ezért csak a tanács fele szavazta meg alpolgármesternek a PSD-s Jáger Beátát. „Elvileg a határozatnak érvénytelennek kellene lennie, ám ezt majd a prefektúra és a bíróság dönti el” – magyarázta a kialakult helyzetet Hegedűs Pál, az MPP Szatmár megyei elnöke.

A politikus szerint az egri polgáriak elhatározták, egyetlen tanácsülésen sem jelennek meg, amíg nem állíthatnak alpolgármestert, hiszen ez járna nekik, mivel a tanácsban ők vannak többségben. „Akár azt is megkockáztatják, hogy amennyiben a frakció háromszor távol marad, a bíróság feloszlatja a képviselő-testületet. Újabb választást pedig már elég nehézkes kiírni, hiszen szorít az idő az országos tisztújításig” – fogalmazott Hegedűs. Ugyanakkor hozzátette: azt javasolta a polgári párt az egri tanácsosainak, hogy a helyi magyarság érdekében és polgári szellem szerint a község jövője érdekében döntsenek az ügyben.

Az egri MPP-sek a hét elején a megyei kormánybiztosi hivatalt is megkeresték, és kijelentették, addig nem kívánnak részt venni a falu vezetésében, amíg nem kapják meg a jogos jussukat.

Szerző(k): Végh Balázs , kronika.ro

admin
 

>