Háromszékiek az önrendelkezésért

[ 2010. november 10., 07:21 ] [188]

Küldöttek és meghívottak, több mint százan utaznak a jövő hét végén a Székely Nemzeti Tanács november 19-i budapesti ünnepi ülésére. Az elmúlt hetek népszerűsítő munkája új energiákkal töltötte fel az autonómiaküzdelmet felvállaló közképvi seletet, néhány településen új helyi tanácsok alakulhattak, bővült azok száma, akik cselekvően kívánnak részt venni a Székelyföld területi autonómiájáért vívott harcban.
Sepsiszékről 35 küldött és öt meghívott utazik Budapestre, új helyi székely tanács Bitán alakult, és cserélődött néhány megbízott, a hét évvel ezelőtti alakuláskor jelentkezők helyett mások vállalták a további munkát — mondta Gazda Zoltán széki elnök. A szervezet meghívottja a Gábor Áron-díjas Tulit Zsombor, és úgy döntöttek, nyitnak az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács felé, ezért megyei elnökét, Jakabos Jankát kérték fel, vegyen részt a rendkívüli jelentőségű rendezvényen.
Kézdiszékről húszan utaznak, tizenhat küldött és négy meghívott. Az elmúlt hetekben Csernátonban, Ozsdolán és Sárfalván sikerült életre hívniuk a helyi tanácsot, s bár lekésnek a budapesti ülésről, jövő héten megalakul a berecki és a szentkatolnai székely tanács is. Külön üzenetet nem kívánnak megfogalmazni, de kiállnak az önrendelkezésért, természetesen a román államhatárokon belül — számolt be lapunknak Péter János, a kézdiszéki tanács elnöke.

Orbaiszékről tizennégy küldött és négy meghívott megy az SZNT ünnepi ülésére. Az október végi széki ülésen megfogalmazták, szeretnék, ha elképzeléseik bekerülnének a budapesti ülés határozattervezetébe, fontosnak tartanák megjeleníteni a székely identitásmegőrzést, a magyar nyelv hivatalosítását. Lényegesnek tartják megfogalmazni, hogy a székely nép a magyar államalapító nemzet része volt, és az is kíván maradni — közölte a széki ülés után Ferencz Botond széki elnök.
Erdővidék minden településén működik helyi székely tanács, és ők vállalták fel a Brassó megyében levő, de Székelyföldhöz tartozó települések toborzását is. Ürmösön sikerült, Apácán még nem tudták megalakítani a helyi tanácsot, de még próbálkoznak — fejtette ki Szabó Miklós bardoc-miklósvárszéki elnök. Erdő vidék harminc küldöttel és hét meghívottal lesz jelen Budapesten, rendkívülinek tartják, hogy a magyar Országgyűlés ad otthont az autonómiaharcot vállaló közképviselet soros ülésének, nemzetközivé válhat így az ügy, és közelebb kerülhetnek a célhoz, az önrendelkezés megvalósításához — véli az erdővidéki elnök.

Farkas Réka, Háromszék, erdely.ma

admin
 

>