3

Az RMDSZ közleménye a kormányzati együttműködés kapcsán

[ 2010. november 06., 22:12 ] [485]

A romániai magyar közösség érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezete, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség megalakulásától kezdve következetesen keresi a partneri együttműködés lehetőségét a demokratikus román politikai erőkkel. Meggyőződésünk, hogy csakis ilyen együttműködés által lehet az egész romániai társadalom és ezen belül a kisebbségi közösségek gondjaira megoldást találni. Ezért tartottuk fontosnak a magyar képviselet parlamenti jelenlétét, és amennyiben megfelelő kormányprogramot sikerül kialakítani, a kormányzati részvételt is.
A tavalyi év végén azért vállalkoztunk a kormányzati szerepre, a Demokrata Liberális Párttal, a kisebbségek frakciójával, illetve a független szenátorok és képviselők csoportjával együtt, mert úgy véltük, hogy kötelességünk cselekvően hozzájárulni az ország válságos gazdasági helyzetének kezeléséhez, és ugyanakkor a közös kormányprogram garanciát kínált arra, hogy ilyen körülmények között is folytatni tudjuk az általános államreformot, elsősorban a közigazgatás decentralizációját és a bürokrácia felszámolását, illetve a kisebbségi jogok további bővítését is vállalták a koalíciós partnerek. Számunkra a gazdasági válságkezelés, az általános reform és a kisebbségi jogok szélesítése jelenti azt a három pillért, amelyek nélkül nem vállalhatjuk a kormányzati felelősséget.
A Szövetségi Állandó Tanács álláspontja szerint az oktatási törvény körül kialakult helyzet ezeknek a koalíciós feltételeknek a teljesülését sodorta veszélybe: nemcsak az anyanyelvű oktatási jogok bővítése, hanem az általános reformfolyamat is leáll, ha sürgősen nem tudjuk érvénybe léptetni az új oktatási törvényt, amely az egész ország számára garanciát jelentene egy európai minőségű oktatási rendszer felépítéséhez.

A román kormány azért döntött úgy, hogy él a felelősségvállalás alkotmányos módszerével, és ezáltal felkínálja a parlamentnek a bizalmi szavazás és a sürgős döntés lehetőségét, mert szerintünk a reformmal, a decentralizációval nem várhatunk tovább, és nem veszíthetünk el még egy teljes tanévet. Sajnos, a többhónapos eddigi késést az okozta, hogy a szenátusban a kormányzati többségnek nem volt ereje a törvényt az oktatási bizottságban előbbre vinni.
Az RMDSZ Állandó Tanácsa felkéri koalíciós partnereit, hogy sürgősen elemezzék a kialakult helyzetet és döntsék el, hogy lehetséges-e biztosítani a koalíciós szolidaritást, amelyre az elkövetkező időszakban szükség van. A koalíciónak elemeznie kell az eddigi kormányzati tevékenységet, és meg kell fogalmaznia a további prioritásokat. Csakis akkor tudjuk a továbbiakban vállalni a kormányzati részvételt, ha garancia lesz arra, hogy a parlamenti többség működőképes. Egy ilyen többség nélkül sem a 2011-es költségvetés elfogadása, sem más fontos intézkedések meghozatala nem lehetséges.
A kormányzati partnereinknek még a következő napokban megoldást kell találniuk az előállt súlyos helyzet orvoslására.
Az oktatási törvény sürgős elfogadását, az oktatási reform bevezetését, a teljes körű anyanyelvű oktatás biztosítását alapvető feltételnek tartjuk, és enélkül kormányzati együttműködésünket nem folytathatjuk.
A Szövetségi Állandó Tanács

Marosvásárhely, 2010. november 6.,erdely.ma

admin
 

  • Robág szerint:

    Szerintem az UDMR nem lép ki a kormányból, bármi is történjen. A zsozsó miatt. A hátra lévő pár évet – kormánytényezőként- ki kell használni, ugyanis ez az utolsó lehetőség. Az állami alkalmazottak és a nyugdíjasok szavazatait elveszítették ami azt jelenti, hogy a következő parlamentbe már nem kerülnek be és így kormányzási lehetőség sem adódhat. A társaság megítélésén egy kormányból való kilépés sem segítene, akkor miért tennék meg. Egyedüli érdekük a kormányon való maradás. Zsozsó! Zsozsó! Zsozsó!

  • Kerekes Edit szerint:

    És ha mégsem így van – hol olvashatom majd őszite, megbánó vallomásodat Robág???!!!!

  • andras szerint:

    nagyon sajnalom hogy az rmdsz re szavasztam megeskuszom soha az eletbe nem szavazok ratok egy nagyon rosz dontest hosztatok ki kelett volna lepni a kormanybol nagyon sok szavazo tabort elveszitetetek a 2012 valasztast tuti elbuktatok romania parlamentjeben magyar part soha az eletben nem fog be jutni eszt nektek koszonhetjuk egy verig volt rmdsz tag sajnos ez az igazsag ez nagy bukta lesz nem csak a mi generacionknak hanem ki tudja hany generacio isza majd meg a levet

  • >