Tisza Istvánra emlékeztek a fővárosban

"Szimbolikusan Tisza István meggyilkolásával szűnt meg a történelmi Magyarország is."

Feldolgozta: Pagonyi Judit
Forrás: MTI

2010.10.31. vasárnap 17:44

A 92 évvel ezelőtt ezen a napon meggyilkolt gróf Tisza István egykori miniszterelnökre emlékezett vasárnap a Tisza István Baráti Társaság.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a politikus budapesti emléktáblájánál tartott koszorúzáson elmondott beszédében úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évtizedekben méltatlanul felejtették el a kormányfői tisztséget kétszer is betöltő Tisza Istvánt.
A városvezető szerint a politikus rossz híréről elsősorban a brit diplomácia és a kisantant nemzetiségei tehetnek, akik igazságtalanul azzal vádolták Tisza Istvánt, hogy ő robbantotta volna ki az I. világháborút. A valóságban ezzel szemben Tisza István közvetlenül a Ferenc Ferdinánd főherceg életét kioltó szarajevói merénylet után sem támogatta a hadba szállást, azt azonban az események további alakulása miatt már nem volt lehetősége elkerülni – mutatott rá Csomós Miklós.
A közelmúltban kinevezett főpolgármester-helyettes szerint Tisza István több korábbi tette is példaként szolgálhat a mai politikusok számára. Csomós Miklós ezek között említette a II. Rákóczi Ferenc fejedelem földi hamvainak 1903-as hazaszállítását, amely – mint fogalmazott – újra egységbe kovácsolta a nemzetet. Kiemelte a Tisza István által vezetett hadseregreformot is. Hozzátette: reményei szerint jövőre, Tisza István születésének 150. évfordulójára felállíthatják Budapesten a politikus szobrát, várhatóan a Jászai Mari téren.
Tőkéczki László egyetemi tanár, a Tisza István Szoborbizottság elnöke beszédében a volt miniszterelnök erényeit hangsúlyozva azt mondta, hogy szimbolikusan Tisza István meggyilkolásával szűnt meg a történelmi Magyarország is.
A Tisza István egykori, Hermina úti otthona előtt tartott rendezvény mintegy száz fős közönsége között megjelent Papcsák Ferenc, Zugló fideszes polgármestere, elszámoltatási kormánybiztos is. A koszorúzásra többen a Magyar Nemzeti Gárda egyenruhájában érkeztek. 
Tisza István ellen összesen négy merényletet követtek el, a sikertelen kísérletek után máig ismeretlen katonák az őszirózsás forradalom napján, 1918. október 31-én lőtték le terézvárosi villájában.

dunatv.hu

admin
 

>