Szász Jenő: takarodj RMDSZ a kormányzásból

Írta: Bedőházi Attila-Csaba

2010. október 26. kedd, 18:06

SzaszaA holnapi bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatban mondta el véleményét Szász Jenő, az MPP elnöke.

„Azt tapasztaljuk a bőrünkön, hogy az elmúlt időszakban megnyúzták, megkopasztották az embereket. A kormányzás okozta baj miatt állandósul a szegénység" – mondta a megszorító intézkedésekről a polgáriak elnöke. Mint elhangzott, „a 36-37 ezres Udvarhelyen ez 2500 családot jelent és ha ezt beszorozzuk néggyel, akkor az 10 ezer embert jelent, azaz minden negyedik székelyudvarhelyit érinti. A lakosság egynegyedének kevesebb a bevétele, mert 25 százalékkal megvonták a fizetésüket."

Aztán áttért a nyugdíjtörvény-módosításra, miszerint „65 évtől mehetnek az emberek nyugdíjba, holott az átlagéletkor nincs is 65 év a férfiaknál. Nincs olyan kategória, amit közvetetten vagy közvetlenül ne érintett volna az a döntéssorozat, amit a pártunk, az RMDSZ meghozott" – vázolta Szász Jenő. Szerinte „megannyi pillanat volt, amikor kényszerhelyzetet tudtak volna teremteni, annak érdekében, hogy valami érdemi előrelépést tapasztalhasson az erdélyi magyar közösségünk."

„Képzeljék el, hogy az RMDSZ szavazataival megbukna a kormány – az a kormány melynek egyébként ő is tagja – és mindazt a rosszat meghozták amit fentebb felsoroltunk. Az új oktatási törvény, ami szerintük sikeres lesz, nem rendelkezik az állami magyar egyetem visszaállításának ügyével. Még, mint minimál követelmény sincs benne a Magyar Állam által ezelőtt 10 éve megalapított, mára már akreditációt nyert Sapientia Egyetem a Román Állam által történő finanszírozása sem."

Az autonómia törekvések hiányát is vázolta a polgári politikus: „Egy autentikus közigazgatási reform sincs terítéken, ami külön rendelkezne mondjuk Hargita, Kovászna és Maros megyék által alkotott régióról. Gyakorlatilag úgy nyúz meg bennünket az RMDSZ, hogy nem kapunk cserébe semmit, mint magyar közösség. Úgy sorvasztja ezt a mára már másfélmilliós közösséget, hogy cserébe nem kapunk érdemben semmit."

„Ha azt látnám, hogy van állami magyar egyetem, holnaptól, amikor az indítványt elutasítják avagy, ha nincs is területi autonómia, de van Székelyföld Régió, akkor azt mondanám: Kedves honfitársaim, kedves magyarok, nagy árat fizetünk érte, de azt látom, hogy a kényszerhelyzetből fakadóan a közösségünk nyer is valamit és a közös teherviselésnek van is eredménye, ami a magyar közösséget illeti. De így azt tudom mondani, hogy takarodj RMDSZ a kormányzásból, mert csak rosszat csinálsz. Nincs olyan magyar ember, akit ne súlytana az a kormányzási politika, amit az RMDSZ a Demokrata Párttal folytat" – összegezte a mondandóját Szász.

polgaripart.ro

admin
 

>