Települési gyűlésekkel készülnek – SZNT-ülés Budapesten

[ 2010. október 26., 07:34 ] [236]

Mint ismeretes, a Székely Nemzeti Tanács november közepén Budapesten tartja soros küldöttülését. Az előkészületekről Izsák Balázs elnököt, valamint a Háromszéken működő három széki elnököt kérdezte a Háromszék.
Az SZNT elnöke úgy véli, a budapesti munkaülés nem csupán az anyaország és a székelyföldi autonómiatörekvések összehangolásáról szól, hanem arról is, hogy a településeken mennyire válik ismét közüggyé az autonómia. Az elnök október elején nyílt levélben szólította fel a települési tanácsokat, a székelyföldi városok és falvak közösségeit, alakítsanak ott is székely tanácsot, ahol ez eddig nem történt meg, ahol pedig hét éve működik, ha szükséges, tartsanak új küldöttválasztást. Mindez annak érdekében, hogy a küldöttek a helyi közösség hiteles felhatalmazásával vehessenek részt az SZNT munkájában — szögezte le Izsák Balázs, aki szerint eddig többtucatnyi településen tartottak állampolgári ülést Székelyföld-szerte.
Sepsiszéken Kőröspatakon, Szentkirályban, illetve Sepsi szentgyörgyön tartanak a napokban állampolgári gyűlést (ez utóbbit szerdán a Gábor Áron Teremben), több településen nincs szükség rá, mert aktívak a korábban megválasztott felelősök, küldöttek — mondta kérdésünkre Gazda Zoltán. A széki elnök ugyanakkor hozzátette, azt szorgalmazza, hogy néhány székely tanács nélkül lévő településen — például Uzonban, Kökös ben, Maksán — is kezdeményezzék azok létrehozását.
Orbaiszéken községszinten szervezik a gyűléseket, eddig kettőt tartottak meg, november elején újabb háromra kerül sor — mondta Ferencz Botond széki elnök.
Erdővidéken hat településen tartottak állampolgári gyű lést, itt új küldötteket választottak, három faluban — Bo dosban, Ürmösön és Apácán — november elejéig megtartják a küldöttválasztást — közölte Szabó Miklós, Bardocz—Miklósvárszék elnöke. A széki ülést is megtartották, a múlt heti bardoczi megbeszélésen 11 település képviselői jelentek meg.

Háromszék, erdely.ma

admin
 

>